Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
stopplaats Horst- Tonsel - omschrijving op stationsweb

stopplaats Horst- Tonsel

Telegrafische verkorting: Htl
lijnkmjaar
Utrecht- Zwolle471863
Geopend op1 jan 1913
Gesloten op1 jun 1924

treinstation buiten gebruik
Provincie: gelderland

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
4 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 7,8 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Horst- Tonsel

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (6)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Frank van den Hoven7 feb 2016
Reageer op deze vraag/ opmerking Vind je deze opmerking ongepast?
In reactie op Thomas van Norden: ik heb zojuist een uitvoerig artikel gevonden waarin alle oude boerderijen van Tonsel anno 1910 (plus de latere lotgevallen) worden beschreven, mét hun bewoners, waaronder diverse families Van Norden, en ook enkelen die Gijs(bert) heten. Dus daar moet haast wel degene bij zitten die jij bedoelt. Zie [http]www.plaatsengids.nl/tonsel
Thomas v Norden7 aug 2013
Reageer op deze vraag/ opmerking
Weet u misschien waar Gijs van Norden woonde? want dat is waarschijnelijk een broer van mijn opa! misschien kunt u mijn nog wel iets vertellen over het verleden van Tonsel,en van de Fam van Norden met vr gr Thomas van Norden
Leen Kievit26 jun 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
De weg waaraan de halte lag heette volgens topografische kaarten de Koesteeg. Waarschijnlijk tegenwoordig de Fokko Kortlanglaan.
Antwoord webmaster:
dat lijkt wel logisch inderdaad, dank voor de aanwijzing.
b. dekker19 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Heeft u een foto voor mij van dit station of van de huizen/boerderijen in de directe omgeving, zodat ik voor mijn zelf kan vast stellen waar het station geweest is. Ik ben geboren en opgegroeid in het buurtschap Tonsel *1949, dus veel te jong om iets hier van te weten. Mijn oude moeder *1917 weet nog te vertellen dat je de kaartjes moest kopen bij Gijs van Norden die vlakbij aan het spoor woonde, bedoelt u dit huis wat in 2003 is afgebroken. m.vr.gr., Bertus Dekker
Antwoord webmaster:
als ik een foto van het station had dan stond die natuurlijk wel op mijn site. foto's van omgevingen verzamel ik niet, dus daaraan kan ik je ook niet helpen. ik weet ook niet over welke boerderij het bericht van 2003 gaat, want dat heb ik niet zelf geschreven, maar gertjan stamer zoals daar staat vermeld. sorry, ik kan je niet echt helpen. misschien dat iemand anders hier het kan vertellen waar het station zich bevond?
Sjoerd Eeftens19 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
De stopplaats Horst-Tonsel lag bij de huidige overweg bij km 46.986. In het voorjaar van 1913 werden eenvoudige, lage perrons gemaakt van biels en opgevuld met steenslag. De perrons lagen beide ten noorden van de overweg bij km 47.010, links en rechts, bij wachtpost 43. Ik heb niet gevonden of er ooit een woning was, maar er was wel een wachtpostje voor de overwegwachter, die naar ik aanneem ook kaartjes heeft verkocht. Die wachtpost stond aan de noordoostzijde van het spoor naast het perron. Een abri (schuilgelegenheid) is er volgens de documentatie niet geweest. De halte werd gesloten op 1 juni 1924 omdat, zoals op veel plaatsen in ons land, de bewaking van de overweg werd gestaakt. De spoorbomen vervielen en de wachter(s) kon(den) elders worden ingezet. Dat betekende sluiting van de halte. Dat is ook een aanwijzing dat er geen woning was want dan had de bewoner nog wel kaartjes kunnen verkopen. De perrons werden voor 1930 verwijderd.
Antwoord webmaster:
aha, ik dacht al dat sjoerd meer wist. dank je wel. weet je hoe de weg heet die het spoor daar kruist?
Gertjan Stamer6 mei 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
In 1913 geopend en in 1924 weer gesloten. In 2003 sloopt men de noordelijk gelegen boerderij tbv fietspad en oveweg wordt afgesloten met hekken,dit alles in het najaar van 2003.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Stations in de omgeving

Harderwijk (1,7 km)
Ermelo (2,5 km)
Volenbeek (4,7 km)
Hulshorst (5,8 km)
Putten (6,8 km)
Bijsteren (7,8 km)
Nieuw Groeneveld (9 km)
Hooge Steeg (9,3 km)
Diermen (10,3 km)
Nunspeet (13 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/horsttonsel