Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Delft Zuid - foto's en omschrijving op stationsweb

station Delft Zuid

Telegrafische verkorting: Dtz
lijnkmjaar
Amsterdam- Rotterdam71,3351847
Geopend op31 mei 1970

treinstation in gebruik
Provincie: zuid-holland

stationsgebouw (1970-2006)Type sextant zeskantig gebouwtje voor voorstadshalten. Plaatskaartenkantoor enkele dienstruimten en zeer beperkte wachtgelegenheid.

De bijnaam sekstant is ontstaan onder invloed van het rond 1970 geruchtmake...lees verder
architect: C. Douma

adres: 

Marcellus Emantspad 3
2624VD Delft
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
10 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 6,7 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Delft Zuid

36 afbeeldingen

17 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 16 jan 2021 zijn omrand.

1970 (6)
1980 (1)
1990 (1)
2000 (12)
2010 (15)

Het loket is gesloten op 01-01-03

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (12)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Arjan Krabbenbos11 jan 2019
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Station Delft Zuid gaat flink op de schop de komende jaren. Vanaf najaar 2019 starten de werken en deze duren tot medio 2023. Vanaf december 2019 met ingang van de nieuwe jaardienstregeling 2020, zal dit station voortaan Delft Campus gaan heten. Het vernieuwde station krijgt 2 eilandperrons, liften naar beide perrons en een zonnepanelendak over perrons en sporen heen.
Arjan Krabbenbos25 jan 2018
Reageer op deze vraag/ opmerking Deze opmerking is gemarkeerd als ongepast
Station Delft Zuid uit het openingsjaar 1970 ,ondergaat binnenkort een ware metamorfose. In verband met de toekomstige verdubbeling van het huidige twee-sporenstation in een viersporig complex gaat er veel veranderen. Het station telt nu 2 zij perrons,welke straks twee eilandperrons worden. Er komt een grote overkapping over beide vernieuwde perrons, een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers,liften en moderne trappen. maar ook krijgt het een andere naam: In plaats van Delft Zuid wordt het voortaan Delft Campus.
Martin Lamboo16 okt 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Delft Zuid is het eerste station in Nederland waar ooit een volledige dichtbundel aan is gewijd: http://issuu.com/anneliesgras/docs/alsjeevenstilstaatbijdelftzuid @Martin1960
Antwoord webmaster:
wat leuk, ik ken wel liedjes (udenhout) over stations en gedichten (hulshorst) en proza (visvliet) maar dat zijn voornamelijk oudere stations. een dichtbundel over een nieuwe voorstadshalte had ik nog nooit vernomen, en ook niet verwacht.
Gertjan Stamer27 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het werk is begonnen(4-sporig traject/nieuwe halte)aan zijde waar ooit de sextant stond,parkeerplaatsen opengebroken enzovoorts November 2010
arjan krabbenbos11 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hopelijk wordt de viersporige lijn tot aan Schiedam Centrum ooit spoedig doorgetrokken. Als het bij dit station de uitbreiding hiervan zal stoppen zal het naar mijns inziens dit stukje Oude Lijn een flessenhals blijven. Het argument dat het te duur is om dit gelijk af te ronden vind ik onzin , omdat men nog eens later weer moet gaan knutselen aan deze spoorlijn.Liever een keer wat meer geld uitgeven en daarmee te gaan voltooien dan in 2 afzonderlijke fases, dan is het hele traject verbreed van leiden Central tot aan Dordrecht en kan eindelijk de Stedenbaan van start.
Arjan Krabbenbos30 aug 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Dit voorstadsstation uit 1970 ( tevens mijn geboortejaar), wordt vanaf komende vrijdag 3 septemner 2010 opgekalefaterd. Zo komt er betere verlichting onder het nu nog donkere viaduct, wordt een bushalte aangelegd op het stationsplein en er komt een grotere fietsenstalling bij. De verbouwing moet in juli 2011 klaar zijn en wordt ook halteplaats aan de zogenoemde Stedenbaan een S-Bahnsysteem in de Randstad. Als er ooit nog spoorverdubbeling gaat plaatsvinden tussen Delft en Schiedam Centrum volgt er zeker weer een verbouwing. Dan zal het wel het uiterlijk krijgen van Gouda Goverwelle, 2 eilandperrons met een afzonderlijk snel -en Sprinterspoor.
Gertjan Stamer8 nov 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Loketsluiting is wel bekend maar daarvoor worden in 2000 de kuipstoelen verwijderd en worden houten banken/planken.Ook sloop van oude fietsenstallingen en op dezelfde plek bouw nieuwe met overkapping voorjaar/zomer 2000. Na de loketsluiting van 1-1-2003 ging de naburige frietkraam weg in Juli 2004 en in November dat jaar zijn de kleine toegangen tot de perrons afgesloten dmv hekken/later een heg.Sloop sextant Delft Zuid vanaf Pinksteren 2006 en voltooid in Juli 2006.Op diezelfde plek bouwt men overdekte fietsklemmen voorjaar 2009 en het is dus moeilijk te zien waar nu ooit die sextant stond...verderop maakt men nieuwe parkeerplaatsen(zuidzijde viaduct)en het is nu wachten van slopen van geheel en er nou eens een knappe 4-sporige treinhalte te bouwen,liefst met horeca en wachtgelegenheid...afwachten maar.
Arjan Krabbenbos9 mei 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station Delft Zuid is een van de ele Sextant haltes welke er in de 60er en 70er jaren van de 20ste eeuw veel geboudwd zijn als kleine voorstadhaltes. In deze Universiteitsstad wacht binnenkort een grote verbouwing. Delft krijgt eindelijk zijn spoortunnel waarop het zo lang wachtte en in 2016 dan viersporig af moet zijn. Hoe Delft Zuid er uit ziet na 2016 weet ik niet, maar waarschijnlijk zullen de twee huidige zijperrons omgevormd zijn tot eilandperrons. Wel zullen er meer stoppers hier gaan halteren t.w. uit/naar Den Haag Centraal en Leiden Centraal v.v. Maar de preziese details over de toekomstige situatie van dit station uit 1970 ( mijn geboortejaar!) weet ik niet.
Gérard van Teeffelen31 okt 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
stationsgebouw wordt/is gesloopt
ing. S.C. Winde14 okt 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
De gemeente Delft heeft inmiddels een ontwerp gereed voor de herontwikkeling van de stationslocatie. Op http://www.delftzuid.nl/ staat meer informatie.
Patrick26 sep 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het loket op Delft Zuid is gesloten. Het gebouwtje staat leeg en er is nog geen huurder gevonden.
ing. S.C. Winde23 sep 2004
Reageer op deze vraag/ opmerking
Vanwege het voornemen van de NS om het tracé op deze locatie viersporig te maken, staat het station in zijn huidige vorm op de nominatie gesloopt te worden. Door bureau MONOLAB zijn studies gedaan naar de mogelijke integratie van een nieuw station met kantoren en een parkeergarage.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Kaartje (Google maps)
9292ov.nl (info over station)
Delft Zuid
Er komt een nieuw economisch centrum met kantoren en commerciële ruimten bij station Delft Zuid. Deze site geeft een beeld van de plannen.
Vertrekstaat 1971 (103)

Nieuws

Fietsflat bij station Delft Zuid - 24 miljoen voor meta- morfose stationsgebied (4 dec 2008)
Opknapbeurt station Delft Zuid stap dichterbij (23 nov 2008)
Station Delft Zuid afgebroken (28 jun 2006)
Over twee jaar elk kwartier een stoptrein langs Den Haag (8 dec 2004)
Akkoord over aanpak Station Delft Zuid (19 apr 2004)

Ouder nieuws over Delft Zuid

Literatuur

Stationnementen : Oude en Nieuwe Spoorwegstations in Hedendaagse Beelden. Victor M. Lansink (pag. 144)

Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998 C. Douma (pag. 116, 129)

Stations in de omgeving

Oude Station (1,2 km)
Schoolpoort (1,8 km)
Delft (1,8 km)
Kethel (5,5 km)
Rijswijk- Wateringen (5,7 km)
Berkel (5,8 km)
Pijnacker (5,9 km)
Rijswijk (6,2 km)
Kleiweg (6,4 km)
Berkel en Rodenrijs (6,8 km)
Er is geen station geselecteerd.
Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/delftzuid