Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Stationsgebouw Houthem- St. Gerlach van de sloophamer gered

Gemeente Valkenburg - 22 dec 2012

Na jaren van leegstand en verval lijkt het laatste volledig houten stationsgebouw van Nederland gered. Na inspanningen door de gemeente Valkenburg aan de Geul, de dorpsraad Houthem- St. Gerlach en het vastgoedbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen kan het houten stationsgebouw dienst gaan doen als vakantiewoning.

Het stationsgebouw staat al jaren te verkommeren. Nadat het zn functie als station had verloren, zijn er kortstondig verschillende exploitaties in geweest, zoals een videotheek en een galerie, maar die bleken niet levensvatbaar. Ondanks inspanningen van de gemeente en eigenaar NS lukte het niet om het leegstaande gebouw een nieuwe bestemming te geven en zag NS geen andere mogelijkheid dan het gebouwtje te slopen.

Daarop heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul aan de dorpsraad Houthem - St. Gerlach gevraagd of er mogelijkheden waren om het gebouwtje te behouden. De dorpsraad heeft in overleg met een aantal ondernemers uit de regio en NS Stations een partij gevonden die samen met de andere partijen de intentie heeft om het stationsgebouw in oude glorie te herstellen en te exploiteren. Camino vastgoed uit Geleen, een onderneming die leegstaande panden herontwikkelt en exploiteert, was meteen enthousiast over het bijzondere gebouw en zijn veelbewogen geschiedenis.

Het uit 1903 stammende pand is in de loop van zijn 109-jarige geschiedenis een aantal malen verbouwd. Daardoor is veel van de oorspronkelijke uitstraling verloren gegaan. Zo werd het pand ontdaan van de meeste ornamenten van dakranden en gevel, geschilderd in weinig sprekende, grijzige kleurtonen en het interieur geheel ontmanteld. Een prachtig en respectvol restauratieplan, uitgewerkt door Atelier Paul Tieman uit Maastricht, zal het gebouw de stijlvolle, feestelijke uitstraling teruggeven van de oorspronkelijke art-nouveaustijl.

Naast het gebouw zelf zal de directe omgeving van het station opnieuw worden ingericht. Marco van der Wal, directeur van Camino vastgoed: We vertrouwen erop dat toeristen snel hun weg zullen vinden naar deze bijzondere plek en dit unieke gebouw. Een voormalig stationsgebouw ligt niet direct voor de hand als vakantieverblijf, maar zeker mensen die een fascinatie hebben met het spoor, met oude of nieuwe treinen en mensen die tijdens hun vakantie veel gebruik maken van de perfecte treinverbindingen naar Valkenburg, Maastricht, Heerlen en de verdere Euregio zullen Halte Houthem- St. Gerlach weten te vinden.

Ook de Nederlandse Spoorwegen en de dorpsraad Houthem- St. Gerlach , zijn zeer enthousiast over het plan. Met dit plan wordt een uiterst markant en voor Nederland welhaast uniek gebouwtje behouden. En dat komt tegemoet aan de veelgehoorde wens van de Houthemse bevolking.

De verwachting is dat na het doorlopen van de noodzakelijke procedures in de zomer van 2013 met de restauratie en verbouwing kan worden gestart.

Gekoppelde stations

Houthem- St. Gerlach