Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Anjumse vrouw blijft ontkennen : Zes jaar en tbs voor pensionhoudster horrorpension station Anjum

Reformatorisch dagblad - 17 nov 1998

LEEUWARDEN – Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vanmorgen de 52-jarige pensionhoudster Marianne van der E. uit Anjum in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs.

Het hof houdt haar verantwoordelijk voor de moorden op de 38-jarige Hermanus Sonnemans en de 26-jarige Louw de Jong. De lichamen van beide mannen werden vorig jaar rond de kerstdagen opgegraven in de tuin van pension Het Station in Anjum.

De pensionhoudster werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel en tbs. Procureur-generaal P. van Kesteren eiste in hoger beroep twaalf jaar en tbs.

De handlanger van Van der E., de 27-jarige Dokkumer Pieke H., kreeg vanmorgen twee jaar celstraf van het hof opgelegd. Hij hielp bij het opruimen van het lichaam van Sonnemans. Het openbaar ministerie eiste twee jaar voor het verbergen van Sonnemans lichaam. De rechtbank had hem nog veroordeeld tot drie jaar cel voor doodslag. Dat rechtscollege ging ervan uit dat Sonnemans nog leefde toen hij begraven werd.

H. moet nog vijf maanden voor dit misdrijf uitzitten. Dat gebeurt eventueel nadat hij alle gerechtelijke procedures heeft doorlopen. Toch blijft H. nog in hechtenis, omdat hij bij andere strafzaken betrokken is.

Voor de rechtbank in Leeuwarden stond vandaag de man uit Anjum terecht die hielp bij het verbergen van Louw de Jong, het andere slachtoffer. De verdachte deed de dag na zijn daad aangifte bij de politie, waardoor de moorden in Anjum vlak voor Kerst aan het licht kwamen.

De vondst bij het horrorpension in het Friese plaatsje stond maandenlang in de belangstelling. Er werden zelfs F-16-straaljagers met infraroodcameras ingeschakeld om vast te stellen dat er niet meer lijken in of rond het pension verborgen lagen.

Sinds de arrestatie van Van der E. staat het pension in Anjum leeg. De Rabobank wil het eind deze maand verkopen omdat de pensionhoudster niet meer aan haar financiële verplichtingen voldoet. Van der E. weigert mee te werken aan de verkoop. Tot op de dag van vandaag houdt ze vol onschuldig te zijn.

Gekoppelde stations

Anjum