of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Meyer & Van Schooten Architecten

Meyer en Van Schooten is het bureau van de architecten Roberto Meyer (Bogotá, 1959) en Jeroen van Schooten (Nieuwer Amstel, 1960) en is opgericht in 1984.

stijl

In de gedetailleerde architectuur van Meyer en Van Schooten spelen vorm, techniek, constructie en ruimtelijke opbouw altijd een belangrijke rol. Volgens de architecten zelf zijn de sleutelkenmerken van hun projecten helderheid, orde, detaillering en materiaalgebruik. Daarnaast worden veel van hun werken gekenmerkt door een gelaagde opbouw en een interesse in dynamische vormen. Meyer en Van Schooten melden op hun website dat design voor hen een diepgaand onderzoek is naar de plaats en de omgeving waar hun gebouwen komen te staan. Gebouwen krijgen hun expressie door contrasten: het gebouw versus de omgeving, buitenkant versus binnenkant, oud versus nieuw en licht versus donker.

ING Houseprojecten

Meyer en Van Schooten heeft verschillende projecten ontworpen, in de beginperiode vooral woningbouwprojecten, maar later ook scholen, kantoren, interieurs en bruggen. Het meest opvallende ontwerp van het architectenduo is het hoofdkantoor voor de ING Groep (2002), een zilveren glazen gebouw op poten langs de snelweg bij Amsterdam. Eerdere projecten zijn een aantal woonhuizen en interieurs van woningen en winkels, zoals zestig woningen aan de Vespuccistraat in Amsterdam (1992 - 1995) en het hoofdkantoor van KEMA in Arnhem (1993 - 1996). Andere projecten zijn een aluminiumbrug in Amsterdam, de nieuwe openbare bibliotheek in Arnhem en, samen met Benthem Crouwel en West 8, het nieuwe Centraal Station van Rotterdam. Naast het ontwerpen van gebouwen en interieurs geven de architecten ook lezingen en worden er tentoonstellingen georganiseerd.

succes

Het bureau heeft verschillende prijzen gewonnen, zoals zilver bij de Prix de Rome 1990, in 1999 de Woningbouw Kwaliteitsprijs voor hun project in het Jasonpark in Rotterdam en in 2000 de Merkelbachprijs voor een aantal residenties op het GWL terrein in Amsterdam. Voor het ING hoofdkantoor kreeg het bureau onder andere de Nationale Staalprijs 2002, de Nederlandse Bouwprijs 2002 en de Europese Award voor Staal Structuren 2003.

Ontworpen stations door Meyer & Van Schooten Architecten

2012 Rotterdam Centraal stationsgebouw IV Nog aanwezig