Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Vlaardingen Oost - afbeelding 40 station Vlaardingen Oost

stationsgebouw II (14 Augustus 1963)
Vlaardingen Oost ligt aan een verhoogde spoorbaan. Het ontvangstgebouw ligt aan de noordzijde van de baan. Vanaf de zuidzijde is het te bereiken via een tunnel die onder de spoorbaan doorloopt. Het ontvangstgebouw ligt laag, het perrongebouw, waarin een wachtruimte is ondergebracht, ligt hoog op de spoorbaan. Vanuit de tunnel komt men direct via een trap op het perron met het perrongebouw, wat van belang is voor abonnementhouders. Vanaf de voorzijde van het ontvangstgebouw gezien, ligt rechts van de tunnel de entreehal en links een ruime fietsenstalling, die geïntegreerd is in het gebouw. In de kleine entreehal bevond zich tegen de achterwand het plaatskaartenkantoor en een bagagedepot. Nu is er een Wizzlwinkel met een servicebalie voor de kaartverkoop. Naast de hal, rechts, begint de goederentunnel waarin een lift zorgt voor de verbinding met het perron. Dit eenvoudige station heeft toch enige allure door panelen van transparante, glazen bouwstenen in de voorgevel. Het tegenwoordig roomwitte houtwerk was geschilderd in heldere, contrasterende kleuren. Boven elk van beide gebouwen steekt een verticaal element uit: de liftschacht boven het perrongebouw en een kubusvormige lichtkoepel boven het ontvangstgebouw. Het platte dak is afgewerkt met geprefabriceerde sierelementen. In de tunnel is een betonreliëf aangebracht waarin de handel en industrie van Vlaardingen zijn uitgebeeld, naast de wapens van de stad en de provincie Zuid-Holland. Het is vervaardigd door de Vlaardingse beeldhouwer G. van Brandwijk.

Afbeelding toegevoegd op 21 okt 2020

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Je bent de eerste bezoeker die deze afbeelding een waardering geeft.
Bron: Roef Ankersmit ©
Een bekende Nederlandse spoorfotograaf die al sinds de jaren 50 systematisch de infrastructuur van de Nederlandse spoorwegen heeft gefotografeerd. In 2020 heeft hij stationsweb toestemming gegeven zijn collectie bijzondere foto's in lage resolutie op de site te tonen.
Foto's in hogere resolutie zijn aan te vragen via de NVBS (fotobureau@nvbs.com): Fotonummer NEG101093-179-12
Meer afbeeldingen van Roef Ankersmit ©

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1960

1963

1965

1967