Geavanceerd
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

zoekplaatje 8

Dit zoekplaatje is opgelost op 20 okt 2005
(aangemeld op 20 okt 2005)

De oplossing: Wachterswoning woning 100B Voorst

Voorst- Empe

Wilt u nog iets toevoegen aan de oplossing, klik dan hier.

Eerdere bezoekers zeiden over dit zoekplaatje:

Sjoerd Eeftens21 okt 2005
Hallo, Wichor, Al snel vond ik in mijn archief alsnog de woning waar we naar zoeken: het is woning 100B te Voorst bij de voormalige, zeer schuine overweg Breestraat juist ten westen van het voormalige station. De woning is later bijgebouwd, vandaar dat deze van een ander type is dan de meeste woningen langs Apeldoorn - Zutphen. Op de foto zijn de kokers van de trekdraden te zien die leiden naar het inrijsein en het voorsein van Voorst zijde Klarenbeek. Er lag hier tot 1942 een inhaalspoor, vergelijkbaar met dat te Klarenbeek, net als daar halverwege doorsneden door de overweg bij wp 101. Het zijspoor werd in de oorlog op last van de bezetter opgebroken en niet meer herlegd. Voorst verviel na de oorlog geheel als beveiligd gebied.
Sjoerd Eeftens20 okt 2005
Wichor, Er zijn in ons land vijf plaatsen geweest waar dit hoge wachtpostnummer 100 voorkwam. 1. Schiedam - Rotterdam bij station Beukelsdijk, maar hier waren alle gebouwen van hout, al is er ooit ook een stenen woning 100 van onbekend type geweest bij de Delfshavensenweg bij km 81.756 ten oosten van het wachthuis Dhs. 2. Apeldoorn - Zutphen bij Voorst, maar hier waren alle oude woningen van een lager type (zie bijvoorbeeld Klarenbeek) en gepleisterd. 3. Meppel - Leeuwarden bij Wolvega (zuidzijde), waar de meeste woningen al vroeg gepleisterd waren tegen waterdoorslag. 4. Zuidbroek - Winschoten ten oosten van het station. 5. Amsterdam CS - Muiderpoort bij de vroegere overweg Zeeburgerpad. De woningen hier waren van een gelijkaardig type, ongepleisterd. Ik voel dus het meest voor Amsterdam. Woning 100B komt als zodanig niet voor in mijn archief. Een B-nummer komt niet zo vaak voor in een relatief dun bevolkte omgeving, maar wel in een stad. Ik voel dus het meest voor Amsterdam.
Sjoerd Eeftens20 okt 2005
Hallo, Wichor, Nog ter aanvulling en voor jouw site wel belangrijk: er was in elk geval nooit een halte of stopplaats bij één van de eerder genoemde locaties gevestigd, al lag station Winschoten natuurlijk wel dichtbij de overweg van wp 100 aan de oostzijde. Ik houd het echter nog even op Amsterdam, al doet de omgeving van het zoekplaatje weinig stads aan.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen en die u beschikbaar zou willen stellen voor plaatsing op stationsweb? Mail dan naar Wichor Bramer.