home | zoeken | spoorkaart | spoorlijnen | tijdlijn | typen stations | reisplanner | nieuws | bronnen | links | literatuur | FAQ | contact | gastenboek | inloggen | overig | © disclaimer

station De Punt - foto's en omschrijving op stationsweb

station De Punt

Telegrafische verkorting: Pn
lijnkmjaar
Groningen- Meppel66,41870
Geopend op1 mei 1870
Gesloten op15 mei 1936

treinstation buiten gebruik
Provincie: groningen

stationsgebouw (1868-1970)Type SS vergrote 5e klasse vleugels twee keer zo groot als bij normaal type architect: K.H. van Brederode

adres: 

Zuidlaarderweg
Glimmen
kaartje van de omgeving

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2 bezoekers hebben dit station gemiddeld een 5 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Punt

9 afbeeldingen

8 afbeeldingen van dit station hebben reeds een waardering gekregen.
Sorteer de afbeeldingen op waardering
De laatst toegevoegde afbeeldingen op 16 okt 2020 zijn omrand.

1900 (2)
1930 (1)
1940 (1)
1960 (5)

Het bij Glimmen gelegen station kreeg zijn naam van een drie kilometer verderop gelegen veel kleiner dorpje. Het dorp ligt in Drenthe, het station net over de grens in de provincie Groningen.

Na de winterdienstregeling van 1935/36 is het uit het spoorboekje verdwenen. Het stationsgebouw is in 1970 afgebroken.

tegenwoordig rest nog slechts de omvang van het perron, wat wel laat zien wat een belang men dit plattelandstationnetje toedacht.

Wordt mogelijk opnieuw aangelegd, onder de naam Glimmen- De Punt bij de opening van een lightrail verbinding in het kader van Kolibri-ov. Zie www.kolibri-ov.nl

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (14)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
Paul Derks13 aug 2022
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het antwoord waarom dit station De Punt heet is makkelijker te verklaren dan gedacht, toen ik wegleren had naar Roosendaal kwamen we langs het station Seppe in het plaatsje Bosschenhoofd. aangezien hier al werd verwezen naar de Herberg De Punt kan het maar heel goed zijn dat de ingenieur niet beter wist of de omgeving ook zo het want Glimmen stelde toen nog niks voor. Het kan maar zo dat hier bij De punt het zelfde gebeurde als bij Seppe dat de herberg/uitspanning de naamgever is geweest van het station.
Aly Hoven8 dec 2020
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik vond het erg leuk de reactie van mijn broer, Albert Hoven, te lezen. Ik ben geboren in station de Punt in december 1960 en heb daar gewoond tot en met 1970.
Gina Janzon29 mrt 2015
Reageer op deze vraag/ opmerking
Zo leuk. Mijn overgrootvader Jacob Heise was ook een bewoner van het station. Hij beheerde het stationskoffiehuis. Daarbij deed hij ook nog kleermakerswerk. De advertenties zijn te vinden op de site www.delpher.nl
Gina Janzon van Wijk20 okt 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Een weetje: Mijn overgrootvader Jacob Heise en vrouw Jeichien Kremer waren koffiehuishouders op dit station. Ik kom het in de kranten tegen van 23-8-1901 tot 31-7-1908. Daarbij was hij ook kleermaker. In de advertenties, welke hij in de krant liet zetten, vroeg hij naar kleermakers knechtjes op het adres van het station aan. Wie nog meer info voor mij heeft? Graag uw mail naar ghjanzon@gmail.com
albert hoven4 jun 2014
Reageer op deze vraag/ opmerking
Wij de familie Hoven waren de laatste bewoners van Station De Punt. Ik ben er als kind (6 jaar oud)in 1956 komen wonen. Wij woonden aan de spoorkant. Het voormalige seinhuis was onze keuken en de voormalige wachtkamer was onze kamer. Andere ruimtes dienden als slaapkamers en toilet. In 1956 woonde de familie Okken op de bovenverdieping en de familie Dijkstra aan de straatkant op de benedenverdieping.Na de familie Dijkstra kwam de familie Wieland aan de straatkant wonen. Toen de familie Okken vertrok kwam de familie Schutter op de bovenverdieping. Na het vertrek van de familie Wieland verhuisden wij inpandig nar de straatkant en kwam de familie Kremer aan de spoorkant wonen. Naast het station stond een seinhuisje?? dat bij ons in gebruik was als schuurtje. Tegenover het station stond huize Appelbergen, dat diende als een tehuis voor oude dames. Achter het gebouw stond een stallencomplex waar vroeger de paarden van de tram en van van Gend en Loos ververst werden.Huize Appelbergen werd eerder dan het stationsgebouw gesloopt. Zoals gezegd verlieten wij het gebouw in 1970 en werd het kort na ons vertrek gesloopt.Ik heb het als bijzonder ervaren om geruime tijd in een oud stationsgebouw te mogen wonen.
Antwoord webmaster:
oh wat bijzonder om weer een oud bewoner van een stationsgebouw op mijn site te treffen. Hebben jullie wellicht nog foto's in je familieablum van dit station die je in kunt scannen voor mijn site? Ik heb niet veel goede foto's ervan, en dat vind ik altijd jammer.
Harry Venema 5 jul 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Het station De Punt heeft inderdaad in Glimmen gestaan. Het stond aan de Parallelweg (klinkerweg). Niet ver vanaf de nog steeds bestaande spoorwegovergang Zuidlaarderweg. Zoals u in uw verhaal ook hebt vermeld is het perron nog steeds zichtbaar aanwezig (2012). Of dat wil zeggen dat het station dermate belangrijk was weet ik niet. Wellicht moet eerder worden gedacht aan gemakzucht.
Antwoord webmaster:
inderdaad was het geen belangrijk gebouw, men heeft gewoon niet de moeite genomen de rails te verleggen, net als in vries zuidlaren, koekange, stphorst en meer langs deze lijn (was een leuk gezicht toen ik er als student langs reed en nog geen weet had van die stationnetjes, om op die manier met een atlas en de kilometerbordjes wel achter al die verdwenen staions te komen.
Bert Deelman28 apr 2012
Reageer op deze vraag/ opmerking
Hallo, Voor de tweede wereldoorlog in de 20ger jaren is mijn grootvader stations chef(?) geweest op het stationnetje van Glimmen /de punt . Zijn naam was ROELOF Drenth.Hij is in 1924 overleden .Is hier misschien iets meer over bekend?
Antwoord webmaster:
je kunt meer informatie vinden via Het Utrechts Archief. zij hebben de ns archieven overgenomen, en de personeelsdossiers daarbij. je vindt het niet op de site, maar je kunt ze wel benaderen via de telefoon of per mail. hier heb ik hem in elk geval nog niet tussen staan. ik zal hem daar opnemen.
henk bakker22 aug 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
De plaats van het station De Punt is inderdaad vreemd, omdat er geen dorp lag. Zal vroeger wel belangrijker plek geweest zijn dan tegenwoordig. Het was wel een geliefde plek voor stadjers (Groningers) om er uit te stappen voor recreatie in het naburige Appélbergen. Ook koningin Wilhelmina is er ooit uitgestapt (uit de trein of haar koets) om naar de paardenrennen te gaan.
Harry11 aug 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Intrigerend, 2 de Punten. Het (Drentse) dorp de Punt bestond bij opening van deze (Groningse) halte nog helemaal niet. Een stukje Drenthe ten zuiden van de halte werd al wel (de)Punt genoemd. Dat gebied ligt echter een stuk noordelijker dan het latere gelijknamige dorp. Groningen had geen vindbare geografische benaming (de)Punt. Echter wél een herberg annex tolhuis wat de Groninger Punt heette. Voor de overzichtelijkheid lag aan de andere kant van de Drentsche Aa de Drentsche Punt, óók een herberg/tolhuis. Dit op zo'n 500 meter zuidwest van station Punt. Het is niet uitgesloten dat die 2 waarden en/of de belastingdienst* enige invloed hebben gehad op de naamgeving van dit station. Overigens betekent 'punt' (veer)pont en heeft in dit geval weinig te maken met een taps toelopende vorm. * pas na WOII zijn de laatste oude regionale tolheffingen verdwenen. Het innen van tol was een geliefde bezigheid om de gemeentelijke of privékas te spekken. Spreekwoordelijk: Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt :P
Antwoord webmaster:
ja een bijzonder station dat toen al in the middle of nowhere lag. maar dat deden er wel meer.
Eelco de Jong8 jan 2011
Reageer op deze vraag/ opmerking
Bij het station de Punt is m.i. de info niet helemaal correct. Het station ontleende zijn naam aan het Groningse de Punt. Vroeger waren er twee ' de Punten' een Groningse en een Drentse. De Groningse naam is in onbruik geraakt en wordt tegenwoordig bij Glimmen gerekend, maar daar ontleende het station zijn naam aan. De naam van het Groningse De Punt leeft voort in de waterzuiveringslocatie aan de Rijksstraatweg in Glimmen en in de naam op de gevel van het eerste huis aan de Rijksstraatweg direct na de Drentse A. (zie de tweede link onderaan) Dat de bus daar in de buurt van het niet meer bestaande station het eindpunt had is niet zo vreemd als men bedenkt dat de tram Groningen-de Punt (lijn 5 van de Gemeentetram Groningen) voor het station ook zijn eindpunt had. Waarschijnlijk heeft de bus (buslijn 1 van het GDS, later overgenomen door de GADO) nadat de tram verdwenen was, dezelfde route nog een aantal jaren gereden. zie ook wikipedia en gelkhinge.
Antwoord webmaster:
Ja ik snap dat de bus de tramlijn heeft overgenomen, maar als het belang van het eindpunt verdwijnt kun je toch beter een ander eindpunt zoeken. eerder stoppen of verder doorrijden. ik zal het tekstje herschrijven.
jan ellens19 nov 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
We hebben in de station gewoond, jammer dat het er niet meer is. Er woonde toen drie gezinnen in.Famalie Okken,Ellens,Dijkstra.Tegen over het station stond bejaarde huis.
Antwoord webmaster:
he wat leuk. en wat toevallig net nu ik een foto vandaag heb toegevoegd. hebben jullie misschien nog foto's van jullie oude huis? ik heb niet veel materiaal ervan, en wat ik heb is vaak onduidelijk. ik heb al veel oud bewoners op mijn site mogen ontmoeten, en vele ervan hebben ook foto's ingescand en opgestuurd. dat zijn vaak bijzondere plaatjes die je niet vaak ziet.
Henk van der Kaay.14 okt 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
Jarenlang was er busdienst De Punt-Groningen station v.v. Het eindpunt van de bus lag bij de spoorwegovergang Zuidlaarderweg te Glimmen,enkele tientallen meters van het oude station Henk.
Antwoord webmaster:
wat een raar eindpunt voor een buslijn. ook precies in niemandsland. je zou verwachten dat een bus naar De Punt naar het dorp ging, maar blijkbaar niet.
jan Meijer4 aug 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik heb nooit geweten dat er in De Punt een station geweest is en dat lijkt mij ook niet mogelijk omdat ter plaatse geen spoorlijn ligt en ook nooit gelegen heeft. Langs Glimmen loopt de spoorlijn Groningen/Assen. Daar is geen station meer. Wel in Haren; iets noordelijker.Tussen Vries en Tynaarlo heeft indertijd ook een station gelegen.Dat is verwenen.Een restaurant ter plekken herinnert daar nog aan en heet "Het perron". Ter opluistering staat voor het pand nog een heel oude locomotief op een stukje rail. De groeten, Jan Meijer. Eelde.
Antwoord webmaster:
Het station lag ook niet in De Punt, dat heb ik niet gezegd, maar toch was er vroeger een station De Punt. Zoals gezegd het station stond in Glimmen, maar de naam was De Punt. Dat is nog duidelijk te zien op diverse afbeeldingen bij de eerder gestuurde link. Ik heb je opmerking maar bij station De Punt geplaatst omdat het niets meer te maken heeft met Oldenzaal.
Jan Wagenaar26 okt 2005
Reageer op deze vraag/ opmerking
De opmerking bij station De Punt (Glimmen), dat er van dit zelfde SS type 5 nog een zelfde bewaard gebleven exemplaar te Wolvega zou zijn is niet juist. De stations te Wolvega (evenals Scheemda) zijn de laatste, in Noord-Nederland, bewaard gebleven exemplaren van het type SS 4-e klasse

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Vertrekstaat 1891 (10)
Vertrekstaat 1911 (11)
Vertrekstaat 1929 (17)
Personeel op dit station

Literatuur

De Nederlandse Stations in oude ansichten. Deel I H.G. Hesselink (pag. 105)

Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841-1938 H. Romers (pag. 68)

Stations in de omgeving

Haren (oud) (4,6 km)
Haren (4,8 km)
Westerbroek (5,7 km)
Vries- Zuidlaren (6 km)
Kropswolde (6,9 km)
Roodehaan (7,1 km)
Groningen Europapark (7,5 km)
Martenshoek (7,9 km)
Engelbert (8,4 km)
Bieleveldslaan (9,4 km)

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/depunt