Geavanceerd
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
Gebouwtype WZ

Stationsgebouwen type WZ


Maatschappij: GLS (Groninger Lokaalspoorwegmaatschappij)

Een vrij groot station, vergeleken met de kleine plaatsjes waar het gebouwd is.

Het twee bouwlagen hoge pand heeft een samengesteld dak, gedekt met een grijze Hollandse pan, twee bakstenen schoorstenen op de nok en een rechthoekige goot. In zowel het noordelijke als het westelijke dakvlak bevindt zich een dakkapel. De topgevels worden gesierd door twee verspringende rollagen van gesinterde baksteen langs de dakrand, en strakke windveren. Aan de oostgevel is een goederenbergplaats aangebouwd, één bouwlaag hoog onder een schilddak.

De zuidgevel van het gebouw heeft twee risalerende gevels en verticale houten venters van verschillende grootte met schuin aflopende gepleisterde onderdorpels. De entree tot het station bevindt zich in het rechter zijrisaliet in een voorportaal met een dubbele houten deur met twee deurlichten. Het portaal heeft een plat dak, is onderkelderd en heeft twee afgesloten hoeken en siermetselwerk bovenin. De toegang tot het woongedeelte bevindt zich tussen de twee risalerende gevels in, die worden verbonden door een balkon met een opengewerkt houten hekje. De houten toegangsdeur met deurlicht bevindt zich in de oostgevel van het linker risaliet.

De westgevel heeft drie verticale vensters. De noordgevel (perrongevel) heeft een risalerende gevel met erker waarop een balkon met houten hek tussen lage gepleisterde zijmuren. De erker heeft een uit vijf vensters bestaande raampartij en in de rechter zijkant een deur (niet origineel) met bovenlicht en in de linker een venster. Boven het balkon bevinden zich openslaande deuren met bovenlicht met driehoeksvormige roedenverdeling en aan weerszijden een verticaal venster. Twee identieke deuren met zijvensters verleenden op de begane grond toegang tot het perron: thans zijn de deuren van onderen dichtgezet en tot venster omgebouwd. Boven de beide "deuren" bevinden zich twee tweeruitsvensters van elkaar gescheiden door een tegeltableau met daarin de plaatsnaam van het station. Bovenin de topgevel van het risaliet drie tweeruits vensters.

Gebouwde stations van dit type:
1920 Eenrumstationsgebouw gesloopt vóór 1968
Leensstationsgebouw nog aanwezig
Ulrumstationsgebouw nog aanwezig
Wehe- Den Hoornstationsgebouw gesloopt in 1963
Zoutkampstationsgebouw nog aanwezig