Geavanceerd
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Sneek - afbeelding 13 station Sneek

stationsgebouw (1955)
type: Sneek
Het stationsgebouw bestaat uit een centraal, twee bouwlagen hoog gedeelte met vierkante plattegrond en twee vleugels met rechthoekige plattegrond. Het centrale deel wordt door een gebroken schilddak gedekt, waarop vier schoorstenen zijn geplaatst, de vleugels worden door twee schilddaken gedekt. Op het voorste dakschild van het centrale deel staat een dakkapel met zadeldakje en klok. Het gebouw is uit bruine baksteen opgetrokken, de decoratieve gevelbanden zijn wit bepleisterd. De hoeken worden afgesloten door ondiepe pilaren, de gevels onder de daklijst worden afgesloten door een doorlopend fries gedecoreerd met cirkelvormige elementen. Vensters en deuren, zowel aan de vóór- als aan de achterzijde zijn door nieuwe vervangen. De meeste zitten wel op de oorspronkelijke plaats in de gevels. Tegen de oostelijke zijgevel en over de hele lengte van de achtergevel is een overkapping geplaatst, die in de stijl van de Art Nouveau is uitgevoerd. De gietijzeren zuilen met Corinthische kapitelen ondersteunen een forse, deels vernieuwde, houten luifel.

Straatzijde

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
3 bezoekers hebben deze afbeelding gemiddeld een 7,3 gegeven.
Bron: Collectie Jeroen Doedel
Verzamelaar van ansichtkaarten van stations en tramhalten in heel Nederland.
Meer afbeeldingen van Collectie Jeroen Doedel

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Reacties

frans berkhout12 sep 2010
Reageer op deze vraag/ opmerking
De autobusonderneming NTM hield geheel rechts in het gebouw een bijkantoor (hoofdkantoor te Heerenveen.)Vanuit dit kantoor werden de busdiensten geregeld naar Alkmaar (overstappen te Den Oever, lijn SC en dat in samenhang met de NACO uit Alkmaar, lijn SB van Alkmaar naar Leeuwarden v.v.), naar Heerenveen en Leeuwarden. Terwijl de garage van de NTM een kleine 300 meter was gelegen aan de Bolwarderweg.
Antwoord webmaster:
en wat heeft dat met deze afbeelding te maken? zie je daar hier iets van?

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1950



1955

1958






1959