Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
stopplaats Lent Thermion - omschrijving op stationsweb

stopplaats Lent Thermion

Geopend op3 jul 1944
Gesloten op23 sep 1944

treinstation buiten gebruik
Provincie: gelderland

Welk cijfer geef je dit station?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 bezoeker heeft dit station het cijfer 6 gegeven.

Deel uw herinneringen aan of stel een vraag over station Lent Thermion

Op verzoek en op kosten van de firma Thermion, fabriek in apparaten en gloeilampen en deel uitmakend van het Philips-concern, te Lent voor haar personeel geopend. Het betrof een enkel perron met wachthuisje aan de westzijde van de spoordijk ter hoogte van km. 13.9; ongeveer een halve km. benoorden de huidige halte. Helaas is de halte bij de gevechten rond Nijmegen in september 1944 al weer verloren gegaan en de houten perronresten werden in de daarop volgende winter opgestookt.

De firma Thermion heeft na de oorlog bij NS nog een schadevergoeding ingediend voor haar verloren halte, waarop NS niet op in heeft willen gaan.

Blijf per mail op de hoogte van toevoegingen bij dit station

Reacties (3)

Plaats zelf een opmerking bij dit station, of stel een vraag
frans24 nov 2009
Reageer op deze vraag/ opmerking
ongeveer 1,5 km ten noorden van Halte Lent en 500m van de huidige halte Nijmegen Lent is in 1944 inderdaad een halte geweest en gebruikt voor het vervoer van de ijmeegse arbeiders van de radiolampen fabriek Thermionen en voor de ontmanteling van de fabriek en transport richting Duitsland.Henk Derksen in 1928 geboren in de Koude Hoek, Griftdijk Noord te Lent heeft de Halte Thermion gekend. Hij zegt "Na de bevrijding van Lent, 20 september 1944 was Lent frontgebied. De Amerikanen bouwden een stelling achterin onze boomgaard die grenst aan de spoordijk ter hoogte van Thermion. Zij beschoten vanachter de spoordijk de Duitsers in Bemmel en verder. Om zich te verschansen sleepten zij bielzen en lange houtenbalken maar ook sofa's en potkachels naar hun deels ondergrondse stelling. Het kan goed zijn dat die balken van de Halte Lent waren. Dat bewoners daar hun brandhout hebben weggehaald acht ik onwaarschijnlijk" (november 2009 FM)
Victor Lansink23 aug 2008
Reageer op deze vraag/ opmerking
Welnee, deze halte wordt in geen enkele dienstregeling genoemd. Het is de vraag of er ooit treinen gestopt hebben. Het enige dat zeker is, is dat de halte gebouwd (en gesloopt) is. Wie meer wil weten over deze halte, raadplege Het Utrechts Archief, archief nr. 960, NS Dienst van Weg en Werken, inventaris nr. 624: "Stukken betreffende het maken van een stopplaats te Lent voor de Thermionfabriek, bij km 13.900, 1943-1949")
Antwoord webmaster:
aha, foutje van mijn kant. bedankt voor het herstellen ervan.
Frans Mikx19 apr 2006
Reageer op deze vraag/ opmerking
Ik betwijfel of er ooit een station van die naam heeft bestaan In Lent spreekt men van Halte Lent. Dat stond ook op het houten gebouwtje. Ik bestudeer de geschiedenis van de Thermion fabriek en zou graag willen weten waar de naamgeving station Lent Thermion vandaan komt.Ook andere informatie over de Thermion fabriek is zeer welkom. Frans Mikx
Antwoord webmaster:
De halte heeft ook maar heel kort bestaan. Ik heb hem uit dienstregelingen uit die dagen gevonden. Dat is voor mij voldoende bewijs.

Uw reactie:

naam: *
e-mail: *
los deze som op **
Toon mijn mailadres niet op de site
Uw opmerking of vraag: *

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.


Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.


U kunt naar deze pagina linken als http://www.stationsweb.nl/lentthermion