Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Opmerkingen bij stationsweb in Oktober 2010.

Kesteren
Frank Kouwenhoven31 okt 2010
Als ik het goed begrijp is dit het oostelijke front van het station. Het zit nogal ingewikkeld en er is veel afgebroken in de loop der tijd. Links aan het perron een z.g. ´snelloper´ van de HIJSM met een trein uit (Amsterdam- Amersfoort-)Rhenen richting Nijmegen.
reactie webmaster:
inderdaad, dat deel van het gebouw is in de jaren 60 door brand verwoest.
 
Leiden Centraal
Frank Kouwenhoven31 okt 2010
Het terras van het nieuwe wachtlokaal van de NZH. let ook op het urinoir in de bekdne stijl van die tijd. Het wachtlokkal moest enige jaren later wijken i.v.m. de uitbreiing van de sporen van NS. Natuurlijk was er iets voor in de plaats gekomen in een volstrekt afwijkende stijl van het station. Kennelijk zo detonerend dat niemand er de moeite voor neemt er een foto van te plaatsen.
 
Leiden Centraal
Frank Kouwenhoven31 okt 2010
De tramsporen ligen er nog mar de auto´s hebben er een parkerterrein bij. helemaal rechts op de foto zien we de oprit naar het speciale perron en gebouwtje voor het vakantiefietsenvervoer. Je leverde je fiets af en tegen betaling kreeg je dan een label met de (Nederlandse)bestemming aan je stuur en om het achterspatbord werd een geel blikken plaatje gebogen met je naam en adres er op, als je dat niet al had van een eerder jaar. De spoorwegen deden de rest. Vakantie in eigen land à la jaren zestig. Zie voor vakantievervoer ook station Elst foto 1.
reactie webmaster:
heb maar even een link gelegd.
 
Hemmen- Dodewaard Peter van der wal31 okt 2010
correctie op webmaster betreffende sloop dit pand is al sinds 1945 in gebruik als noodwoning en daarna als dienstwoning van de spoorwegpolitie het betreft hier de voormalige wachtkamers en kantoor op de beganegrond. het hogere deel van dit station is tot 1992 bewoont geweest door een gepensioneerde stationschef en daarna in de reguliere huur beland ook de erker zoals vermeld door dhr g.stramer is nog steeds aanwezig jammer genoeg is de wisselbediening verdwenen onder een laag beton overigens heeft ns stations het gebouw medio 2007 verkocht naar een particulier en hoort ook de voorzijde van het stationsgebied niet meer bij NS
reactie webmaster:
ik zeg ook niet dat het gesloopt is, ik bedoelde dat het hergebruik als noodwoning het gebouw niet van de sloop heeft gered, maar dat er andere oorzaken te vinden zouden moeten zijn. sinds het einde van de tweede wereldoorlog heeft het niet de hele tijd als noodwoning dienst gedaan en zijn er momenten genoeg geweest waarop het zou kunnen zijn gesloopt, bijvoorbeeld in 1992. gelukkig dus niet gebeurd.
 
Leiden Witte Poort Frank Kouwenhoven31 okt 2010
Bij dit station was ook een soort spoorweghaven. Op dit moment is dat niet meer dan een sloot met wat sloepjes. Voor deze haven was een bijzonder type ophaalbrug nodig in de haagweg. Op alle vier de hoeken een paal van enige meters hoog met elk een trekkabel. Deze bestaat nog steeds en is bekend als de Staatsspoorbrug. De brug wordt al sinds mensenheugnis niet meer bediend.
 
Leiden Centraal
Frank Kouwenhoven31 okt 2010
Naast de voetgangersbrug staat een gebouwtje, in Zaanse (!?)stijl opgetrokken, waar de lokale VVV was gehuisvest.
 
Koog- Zaandijk Gertjan Stamer31 okt 2010
Sinds enige tijd hangt er in de Edma kiosk een dubbelzijdige poster waarop oude foto's van het station te zien zijn;Historiche Vereniging Koog Zaandijk.
 
Leiden Centraal
Frank Kouwenhoven31 okt 2010
Dit is de voormalige uitgang met links de postlaad- en losvoorziening aan het Terweepark (oegstgeester zijde)wlek een verbinding had met het derde perron
 
Leiden Centraal
Frank Kouwenhoven31 okt 2010
Hoogtijdagen van de coupérijtuigen, Op de sporen rechts, van de SS, een baggewagen van een type zoals bij de NRS in dienst was gesteld en een eindcoupé van een derde klasse tweeasser waarbij zijraampjes naast de deur als een te grote luxe werden beschouwd. Een exemplaar van dit type is gewaard gebleven in het spoorwegmuseum. Vergaap u daar aan het meer dan simpele houten interieur.
 
Leiden Centraal
Frank Kouwenhoven31 okt 2010
Hier zien we het wachtgebouw voor de trams naar Den Haag, Noordwijk en Katwijk. Met de verbouwing van het NS station is ook dit bijzondere ´fin du siecle´ gebouw verdwenen. Op deze plek is de afbuiging naar een nieuw tram- emplacement, inclusief keerlus, gekomen dat niet veel langer dan een jaar of vijf dienst heeft gedaan.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. Frank Kouwenhoven31 okt 2010
Op deze foto is goed te zien dat hier een apart gebouw staat in een volstrket andere stijl dan het hoofdgebouw. Dit laatste is nog door de HIJSM gebouwd en het afwijkende gebouw aan de zijdzijde had waarschijnlijk aanvankelijk alleen een functie voor de kopsporen van de lijn naar Woerden, die bij de SS in exploitatie was.
reactie webmaster:
misschien goed om dit eens nader te onderzoeken. victor lansink kan er wellicht meer over vertellen. zit er in het utrechts archief hierover nog materiaal, en moet ik dit als apart stationsgebouw opnemen?
 
Leiden Centraal
Frank Kouwenhoven31 okt 2010
De bouw van het nieuwe hooggelegen station is hier half voltooid. De bouw van het hoofdgebouw aan de stadszijde is nog lang niet zo ver. Het spoor links liep langs het toenmalige derde perron dat oorspronkelijk de functie had om post te laden. Pal daaronder bevond zich een voorziening om postauto´s te laden en te lossen. Het eindpunt van dit spoor lag bij het onderstation enkele honderden meters verderop.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. w.v.lierop31 okt 2010
Heb zelf jaren op station heeze en wachtpost geweest,doch kan hierbij geen wachtpost herinneren bij deze foto.Gewoond tegenover wachtpost 9 waar lok binnen gereden is (was emmerikstraat)
reactie webmaster:
ik heb hem inmiddels verwijderd.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. w.v.lierop31 okt 2010
Waar de restanten?Dit is geen overwegwachterswoning.
reactie webmaster:
nou ja, restanten inderdaad. het brede gat tussen beide sporen is een restant van het station zou je kunnen zeggen. ik meende een woning te herkennen, maar dat is het blijkbaar toch ook niet inderdaad. misschien tijd deze foto eens te verwijderen.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. Frank Kouwenhoven31 okt 2010
Ter aanvulling op de noot van Han lefering, de tram komt uit Noordwijk, gezien het koersbord voor op de tram. Oorspronkleijke was de tramdienst van Den Haag naar Leiden doorgetrokken via Rijnsburg naar Katwijk en Noordwijk. Die verlenging, evenals de stadsdient van Oegstgeest naar de hoge Rijndijk zij in 1960 gestaakt. De gelde motorwagen op de foto is van de serie A600, oorspronkelijk aangeschaft voor de ´bollenlijn´ van Leiden naar Haarlem. De bijwagen is een occasion van de Gooische Stoomtram, die na de opheffing van haar lijn de bijwagens aan de NZH wist te slijten.
reactie webmaster:
ok ,mijn site gaat niet over de hier afgebeelde trams, dus mij zegt het verhaal vrij weinig, maar ik laat het toch maar staan.
 
Beijnes Gertjan Stamer31 okt 2010
Perrons lagen in bajonetligging,zie ook foto 1 en tussen het overpad en overweg St.Aagtendijk lag het zijperron (foto 3),en zijperron tussen overpad en station Beverwijk lag dus zuidwaarts(zie foto 2).Het is nog een beetje te zien anno 2010 waar perrons waren,de sokkels van de bovenleidingportalen laten het zien. Foto's 1 en 2 staan trouwens ook in het kloke fotoboek van dhr LJP Albers-Met de trein door Nederland 1947-1986 uit 2008.
 
Olst mex31 okt 2010
Waar kun je beter parkeren in wijhe of olst met de auto? Of kan dit bij beide stations?
reactie webmaster:
geen idee ik ben er niet bekend.
 
Vinkeveen ewolt wolters31 okt 2010
Volgens www.haarlemmermeerspoor.nl/n20100908.htm loopt dit stationsgebouw ernstig gevaar. Jammer, want juist hier is goed te zien hoe de spoorlijn liep.
reactie webmaster:
wat vreselijk. ik heb het bij het nieuws gezetm, maar dit zou een ramp zijn als dit zou verdwijnen
 
Koog Bloemwijk a.steemers31 okt 2010
Het station van Wormerveer werd gebombardeerd in 1944, niet Koog-Bloemwijk!
 
Amsterdam Centraal Han Lefering31 okt 2010
op 30 augustus 1948 kreeg al het personeel van Asd de volgende dienstorder(DO). "Bij de aanvang van de feestweek- waarvoor een enorm vervoer naar Asd wordt verwacht- doe ik een beroep op al het personeel om zijn uiterste best te doen, teneinde een goede dienstuitvoering te verzekeren. Het personeel in de buitendienst werke met voortvarendheid doch beraden. Een ieder concentrere zich op zijn werk. Veiligheid voor alles". De Hcst Putman
 
Velsen- IJmuiden Oost Han Lefering31 okt 2010
In oktober 1948 ontving de commies vervoer H.C.J. van Mook met standplaats Velsen Ijmuiden Oost een aanmoedigingspremie. Deze mijnheer werd bij de Rayonvorming 69/70, de eerste Rayonchef van het Rayon Alkmaar.
 
Stiens
Frank Kouwenhoven30 okt 2010
Dubbeltractie op de NFLS lijn. Het zal wel een feestdag of vakantie geweest zijn om zo´n lange trein in te zetten en daar 20% van De stoker op de achterste lok heeft te hard gewerkt. De machine komt binnnen met een ´witte vlag´ (openslaande veiligheid)
 
Oosterbeek Laag
Marco30 okt 2010
Dank je wel Sjoerd, onvolprezen bron van waardevolle informatie!
 
Echt Rutger30 okt 2010
Inmiddels is de fietsenstalling reeds uitgebreid. Men is op dit moment ten zuiden van de fietsenstalling fundamenten aan het aanleggen voor als het goed is een nieuwe parkeerplaats. Werd ook wel tijd, want na de grote renovatie van de parkeergarage enkele jaren geleden is de capasiteit van de parkeerplaats er niet veel beter op geworden, en er is duidelijk een plaatstekort op dit moment (autos die niet in vakken staan omdat alle vakken vol zijn e.d.)
 
Lunteren Janna van de Kaa30 okt 2010
Op zaterdag 30 oktober om 17.30uur wordt de expositie geopend 'de Klein Prins strandt in Lunteren'. Er is werk van de leden van de St. Atelierroute Lunteren te zien. De expositie is onderdeel van het Kunstfestival Olifant in Boa, waar in totaal 52 kunstenaars aan mee doen. Deze hebben zich laten inspireren door het verhaal van het boek 'de Kleine Prins'. Het mooie Stationnetje is geheel ingericht met werk van de tien Lunterse kunstenaars. De hele maand november geopend in de weekenden van 12 - 17 u. Toegang vrij, hartelijk welkom. www.atelierroutelunteren.nl
reactie webmaster:
als de tentoonstelling verder geen relatie met het spoor heeft neem ik hem hier niet op op de agenda, maar ik zal het hier in de pagina laten staan.
 
Leiden Lammenschans arjan krabbenbos29 okt 2010
Buiten de huidige treindienst LeidenC.-Alphen a/d Rijn-Woerden-Utrecht C.vv zal er over enkele jaren hier ook de Lightrailtram gaan aan/aftakken die de verbinding gaat onderhouden tussen Noordwijk/Katwijk-Leiden-Alphen a/d Rijn-Gouda vv. Deze zogenoemde RijnGouweLijn zal oorspronkelijk gaan rijden vanaf 2015, maar zal waarschijnlijk met een x-aantal jaar vertraagd zijn. Dit heeft te maken met de nog te kiezen keuzevariant door de Leidse binnenstad wat waarschijnlijk het Hooigrachttrace wordt en gezamelijk gebruik maakt van de infra tussen Lammenschans en Alphen a/d Rijn vv. Omdat de nieuwe tram 2 extra haltes krijgt in Hazerswoude Rijndijk en Alphen a/d Rijn West zal dat beinvloedbaar zijn op de snellere NS-treinen.
reactie webmaster:
maar ja die snelle treinen heten intercity, maar dat is hier alleen maar een andere naam voor stoptrein.
 
Schiedam Kethel arjan krabbenbos29 okt 2010
De verlengde tramlijn 21 die naar dit toekomstige station moet gaan lopen is voorlopig uitgesteld tot 2015, vanwege geldgebrek. Volgens mij komt dit station er voorlopig niet, omdat de tramlijn er voor 2015 er nog niet stopt en ook omdat men nog niet uit is over de viersporigheid tussen Delft en Schiedam.Benieuwd wat kabinet Rutte beslist!!!!!!
 
Amsterdam Bijlmer ArenA arjan krabbenbos29 okt 2010
Dit station is net als Enschede Drienerlo behalve voetbal/evenementenstation een regeliere stopplaats voor gewone passagiers. Begon het ooit als tijdelijk station met 2 houten (zij)noodperrons in 1976, opgevolgd door een saai,grauw,graffitibeton metro annex treinstation, nu pas is het sinds enkele jaren een station waar je U tegen zegt. Het huidige bouwwerk heeft ook daarom terecht een prijs voor gewonnen voor moderne architectuur. Behalve stoptreinen/Sprinters en de metro stoppen hier ook de IC treinen Nijmegen-Arnhem/ Eindhoven-Utrecht C.-Schiphol vv. hier. Station Bijlmer Arena heeft behalve de Arenagangers ook nog klandizie voor de Heineken Music Hall en de Woonboulevard.
reactie webmaster:
ah ja ik had het goed gegokt na je opmerking bij drienerlo
 
Enschede Kennispark arjan krabbenbos29 okt 2010
Dit is een van de 2 voetbalstations die buiten de voetbal of ander stadionevenement een regulier personentreinstation is. Dit komt door de nabijheid van bedrijventerreinen en door de studentenwijken in de nabijheid van dit station. Ieder kwartier stopt hier een Buffel of Sprinter naar Enschede, Hengelo; Almelo en verder tot Nijverdal ( vanaf eind 2012 naar Zwolle) of Deventer,Apeldoorn.
reactie webmaster:
met de andere bedoel je amsterdam bijlmer ArenA denk ik?
 
Arnhem arjan krabbenbos29 okt 2010
De komende zomer in 2011 gaat er een lange buitendienststelling komen voor een wel zeer lange periode. Geen 10 daagse, zoals ik eerder meldde, maar een liefs 9 weken durende buitendienstelling. Dit wordt uitgesmeerd in verschillende deelfases voor het treinverkeer en de stationsomgeving. Het werk omvat dan o.a. de afbraak van het tijdelijke noodstation, berucht vanwege de steile hoge trappen en de afbouw van de dive under-tunnel aan de kant Elst/Ede -Wageningen. Ook zal het laatste oude perron voorzien worden van een nieuwe spoorkap. Uiteindelijk ( en hopelijk dan eindelijk) moet de totale verbouwing ( na veel tegenslag en vertraging) gereed zijn in het jaar 2014. Als het meezit met het gekozen bouwontwerp voor het nieuwe hoofdgebouw van Ben Van Berkel. Tevens wordt dan ook het nieuwe 4de perron plechtig ingewijd en ingezegend.
 
Barneveld Zuid Nick29 okt 2010
Het geleased materiaal van de NS (1 treinstel Plan V) wordt nog altijd mee gereden, omdat Connexxion zelf niet genoeg treinstellen heeft om de huidige dienstregeling mee te rijden. Als het 6e treinstel Protos beschikbaar komt (het voormalige prototype), dan pas gaat de Plan V weg van de Valleilijn. Al zal die wel terug komen als Connexxion toestemming krijgt om door naar Arnhem te rijden. (ik verwacht namelijk niet dat de NS een treinstel SGM zal afstaan)
reactie webmaster:
mijn site gaat niet echt over het materieel, dus echt interessant vind ik het niet, maar ik laat het maar staan.
 
Vlake Gertjan Stamer29 okt 2010
Foto station Vlake met op voorgrond nieuwe spoorbruggen en ook nieuwe autobrug uit 1936.Artikel en foto door Jo Ressen en staat in donateursblad SSN jaargang 34 nr 3/2010. Dus een scan lijkt me inbreuk auteursrecht ? Het is trouwens een artikel over Seinklokken..sowieso is het donateursblad erg lezenswaardig .
reactie webmaster:
wellicht kan ik jo benaderen en vrageno m een kopie? heb je een contact adres van hem?
 
Leeuwarden tineke naaktgeboren29 okt 2010
Zijn er fietsen te huur op station Leeuwarden?
reactie webmaster:
dat kun je zien bij de links aan de rechterkant van de pagina: voorzieningen op dit station.
 
Oosterbeek Laag
Sjoerd Eeftens29 okt 2010
Nee, hoor, geen fabrieksaansluitingen maar wel een vrij uitgebreide losplaats. Overigens was het kronkelige spoor, op het plaatje onmiddellijk links van de twee hoofdsporen, ooit een inhaalspoor waarop je van twee kanten kon binnenkomen. Na de elektrificatie, juist voor de Tweede Wereldoorlog, is dit gewijzigd; het is toen niet geelektrificeerd en de wissels tussen de hoofdsporen vervielen. De losplaats kon via het ene aansluitwissel nabij de KEMA nog worden bediend tot in de jaren 70 van de vorige eeuw.
reactie webmaster:
ok dank je, je roem snelt vooruit, meer mensen weten dat je vaak waardevolle aanvullingen op deze site levert. dank je wel.
 
Mantgum sjoerd eeftens29 okt 2010
Bertus vraagt naar een wachtpost bij Skillaard. Dat is bij de overweg bij km 10.730 op de spoorweg Leeuwarden - Staveren. Nabij het station Mantgum km 9.884, ligt overweg 10.088. Hier stond ten noordoosten van de overweg wachterswoning 7, links voor de overweg dus. Bij de overweg bij Skillaard stond aan de zuidoostzijde, dus links voorbij de overweg, wachterswoning 8. Meestal staan die woningen wel aangegeven op de aanlegtekeningen en die zouden er van deze Staatslijn bij het Utrechts Archief wel kunnen zijn. Vele woningen in Nederland zijn echter later gebouwd en omdat de NS veel van de tekeningen van de lijngedeelten tussen de stations helaas heeft weggegooid, is er weinig kans dat er nog recente tekeningen zijn. Fotos zijn ter plaatse vaak eerder te vinden als je achter de naam van oudbewoners kunt komen. Zo heb ik foto s van alle wachterswoningen in mijn woonplaats kunnen achterhalen.
reactie webmaster:
Links voorbij de overweg begreep ik niet meteen, maar je bedoelt rijdend in de trein richting sneek. op google streetview had ik dat ook al ontdekt, want de restanten van de oprit loggen er nog en er is ook nog duidelijk de plek te zien waar het gebouw stond. eeuwig zonde dat de ns zo veel heeft vernietigd, maar ja dat hebben we al vaker geroepen...
 
Oosterbeek Laag
Marco28 okt 2010
Verhip, fabrieksaansluiting(en)? Dat heb ik nooit geweten. Kan iemand mij daar meer over vertellen (Sjoerd)?
reactie webmaster:
ja voor mij was het ook niet, maar ik zag ze wel staan op meer foto's. had ik er nooit achter gezocht.
 
Arnhem Pley Wil van Kessel28 okt 2010
Wat betreft Arnhem Presikhaaf. Dit station wordt zeer druk gebruikt door de studenten van de HAN. Presikhaaf ligt trouwens aan de lijn Arnhem-Zutphen. Het ene station Pley heeft mijns inziens niets met het andere te maken.
 
Groningen Europapark harry28 okt 2010
Veel informatie over dit nieuwe station (inclusief een aantal Artist impressions) is te vinden op de website van de gemeente Groningen.
reactie webmaster:
dank je, ik heb het gezien. leuke artist impressions staan er ook bij. die zal ik hier ook opnemen,
 
Wemeldinge Th.L.Hessing28 okt 2010
Er staat steeds keurig of een station geopend is of gesloten. Maar kan ik er achterkomen of een gebouw gesloopt is. misschien een andere bron bij U bekend. M.vr.gr. Th.L.Hessing
reactie webmaster:
sloopdata van stations zijn niet goed gedocumenteerd. wat ik weet heb ik uit eigen ervaring, of uit de literatuur, er zijn foto albums verschenen van alle stationsgebouwen, als er toen geen foto van is gemaakt ben ik er vanuitgegaan dat het gebouw gesloopt is. op mijn site staan de sloopdata die ik weet genoemd. voor een stationsgebouw staat er dan bijvoorbeeld (1900-1988), dat betekent gebouwd in 1900, gesloopt in 1988. als er maar één getal tussen haakjes staat is dat het bouwjaar en staat het gebouw er over het algemeen nog. in dit geval wist ik het sloopjaar niet, heb ik niets ingevuld, en dus lijkt het of het gebouw er nog staat, terwijl dat niet het geval is. ik zal een fuctieve sloopdatum van 1970 toevoegen. (sorry, het is een beetje lang en ingewikkeld antwoord geworden).
 
Mantgum Bertus28 okt 2010
Mijn overgrootouders hebben tussen 1880-1885 op de wachtpost bij Skillaard gewoond. Mijn vraag is of er van deze wachtpost nog foto's bestaan en waar deze wachtpost precies gestaan heeft. Vriendelijke groet, Bertus
reactie webmaster:
ik weet het niet, ik heb er zelf geen foto's van, anders stonden ze hier wel. meestal is er in historische atlassen wel eea te vinden. in de bibliotheek ligt vaak wel een heruitgave van een historische provincieatlas met daarop ook de spoorlijnen en wachterswoningen ingetekend. misschien weet het utrechts archief meer, ze hebben ook personeelsdossiers waarin je op achternaam kunt zoeken. zie www.hetutrechtsarchief.nl voor contactinformatie.
 
Enter Peter Cup28 okt 2010
als het inderdaad op de fundamenten van het oude pand staat, en dat is best een bouwwijze die mogelijk en slim is (spaart bouwkosten!) is het heel terecht dat het op de site staat. Ik zou wel meer willen van de geschiedenis van dit actuele gebouw. Waarom en wanneer is het oude station met de grond gelijk gemaakt en dit nieuwe bouwwerk verrezen?
reactie webmaster:
misschien dat de eigenaren van het gebouw of de gemeente (weet zo niet onder welke gemeente Enter valt, Wierden lees ik op wikipedia).
 
Haren J.W.Wiegers27 okt 2010
Wie kan mij helpen aan een foto van het oude station van Haren (dus van voor de oorlog)?
reactie webmaster:
ik, je bent bij het verkeerde station in haren. onder deze afbeelding staat een tekst ´Tot de winterdienstregeling van 1935/36 een kleine halte´ op kleine halte zit een link naar het oude station.
 
Ter Apel
wim27 okt 2010
Dit kan best al vlak na de opening zijn ,De foto is gemaakt door Lunow (dorps fotograaf). Deze man heeft veel dorpsgezichten vastgelegd . Als ik het goed heb is de foto genomen richting Duitsland .
reactie webmaster:
ja inderdaad, dit is vlak na de opening. ik heb er dan ook 1924 staan.
 
Alkmaar H.Schilter27 okt 2010
Telefoon no. Station Alkmaar ?
reactie webmaster:
bestaat niet, zoals bij de veelgestelde vragen te lezen valt. stations hebben geen telefoon meer. ik heb de komma´s in je mailadres maar vervangen door punten, anders werkt het niet natuurlijk.
 
Visvliet
P.P. van Birgelen27 okt 2010
Een beetje een treurige, maar wel bijzondere foto. Opbraak van spoor 2 heeft zojuist plaatsgevonden, evenals het moderniseren van de beveiliging. In het ballast zijn nog de inkepingen van de biels te zien en naast het spoor staan de overbodig geworden trekdraadpaaltjes als enig overblijfsel van de klassieke beveiling. Naar mijn idee verdween hiermee ook gelijk de sfeer en uitstraling van deze kleine stationnetjes.
reactie webmaster:
het is nog niet zo treurig als het even later werd toen het station werd afgebroken. daarmee verdween pas echt de sfeer op dit station.
 
Broekheurne Seppl26 okt 2010
Of topografie zijn ding is weet ik niet. Ik heb vaak genoeg daar in de buurt rondgereden. Ben nooit een plaatsnaambord Broekheurne tegen gekomen in de buurt van het station. En heb ook het boek Die Ahaus Enscheder Eisenbahn goed gelezen. En wat 8 kilometer verder op is hoort al bij Enschede. En we hebben het hier over Broekheurne zoals het station ten tijde van de AEE heette. Seppl
 
Hulst Victor25 okt 2010
Recente foto's van het gedeelte De Klinge-Terneuzen aansluiting via Hulst is te vinden op deze pagina.
reactie webmaster:
ik had het gezien. staan geen foto´s van stations meer bij geloof ik.
 
Vinkeveen JHBoellaard25 okt 2010
De fotos van het station brengen veel herinneringen voor mij terug. Ik stond daar met mijn vader Johannes Hendrik Boellaard de laatse keer ongeveer tien jaar geleden op het perron. Jaren en jaren geleden daarvoor bezochten wij dat station waar de stationschef een zoon van Henrik Boellaard woonde. Vinkeveen is waar naar toe mijn oudoom Hendrik Boellaard was verhuisd. Hij was de oudere? broer van Johannes hendrik Boellaard die in het begin van de negentiende eeuw uit de Harlemmermeerpolder naar Amsterdam verhuisde. Mijn vader's familie woonde toen destijds op de Westerstraat (Jordaan) waar mijn vader geboren is. Er is altijd een nauw verband gebleven tussen mijn vader en de familieleden in Vinkeveen. Tijdens het einde van de oorlog bezochten wij een zoon van de stationschef Boellaard wonend in Amstelveen. Die zoon was getrouwd met een lief vrouwtje uit Rusland. Hij had een zoon van ongeveer dezelfde leeftijd als ik.ongeveer tien jaar oud Ik herinner mij als de dag van gisteren dat wij met stapels oude treinkaartjes speelden.Volgens mijn vader was oude ome Hendrik een stroper die precies wist waar de hazen in het weiland lagen dan dreef hij de koeien daar naar toe en sloeg zijn slag als hij vlak bij was. Ik heb nog vele verhalen over ome Hendrik die voor mij een paar klompen maakte tijdens de oorlog. Later als jongens zijnde, fietsten wij naar ome Hendrik om zijn roeibootje te lenen om over de Vinkeveense plassen te varen. De laatse keer dat ik Holland bezocht reed ik mijn vader naar al de plaatsjes in Vinkeveen, onder meer dan het station Drie weken nadat ik naar Canada terug keerde, was mijn vader dood. NB er woonden destijds ook nog een hoop directe familie Boellaards in Uithoorn.
 
Enter Peter Cup25 okt 2010
Ik ben wat stations aan het nalopen op deze oude lijn. nu ontdek in een boek dat station Enter heden ten dage nog zou bestaan. Klopt dat? waar staan er bij station Enter geen fotos van het station op stationsweb? ik kan op die plek ook geen mail verzenden, vandaar dat ik het "via station Goor West doe. Hopelijk hoor ik nader. Met vriendelijke groet, Peter Cup
reactie webmaster:
Sorry, ik had de website wat verbeterd door de laatst toegevoegde afbeeldingen een rood randje mee te geven zodat je makkelijker kunt zien wat nieuw is. alleen bij enter hadden alle afbeeldingen nog geen datum, het was te lang geleden, daardoor werd de fout veroorzaakt. ik heb het nu hersteld.

Of station Enter nog bestaat is niet helemaal duidelijk, daarover zijn de meningen verdeeld. Er staat op de plek waar het station heeft gestaan een gebouw dat qua grondplan exact overeenkomt met het oude station, maar het is een moderner gebouw. hoeveel er nog origineel is weet ik niet.

 
Amstelveen H.B.Teunissen25 okt 2010
Op het station Amstelveen ben ik op 170240 geboren,mijn vader D.W.Teunissen was daar stations chef tot 1943
reactie webmaster:
ik heb uw opmerking hier toegevoegd in plaats van in het algemene gastenboek. hier lezen meer mensen het en wellicht nog mensen die u en uw familie kenden. Het is altijd leuk om een bericht van een oud bewoner te krijgen. Hebt u wellicht in uw familiealbums nog foto´s van het station die u zou kunnen inscannen voor mijn site? er zijn al veel oud bewoners die op die manier een belangrijke bijdrage aan mijn site hebben kunnen leveren.
 
Oosterbeek
cor van snippenberg24 okt 2010
In de jaren na mijn opleiding aan de Mulo Parkstraat in Arnhem werkte ik op 18,19 jarige (1955/56) leeftijd bij de NS in Arnhem, voornamelijk op het plaatskaartenkantoor maar ook bij de vrachtafdeling en in de bagageafdeling op het station. Op de plaatskaarten had ik het erg leuk, vooral veel lachen met de damescollegaas en hard werken aan het loket, zeker op zondagavonden, veel klanten en een goede sfeer. Maar ook werd ik op bepaalde dagen "verbannen" naar Oosterbeek. Verbannen dacht ik later vanwege die "gezelligheid"die de chefs niet vonden passen in de sfeer van autoriteit die er toen "heerschte" Ik moest dan per fiets om 5 uur 's morgens naar Oosterbeek fietsen van af Arnhem Malburgen, toen een nieuwe wijk. Dat duurde 50 minuten. Er was in het stationnetje geen enkele voorziening voor de werknemer, behalve water uit de kraan. En ook de normale bedieners van het station, die boven op de aanpalende dijk woonden toonden geen enkele interesse met hun wekelijkse vervangers. Daar zat je dan, 9 uur lang van zes uur tot half drie of van half drie tot 23.50. Vaak denk ik daar nog aan terug. Ik geloof dat je soms wel 50 kaartjes per dag verkocht en de rest was stilte, behalve de voorbijstormende treinen en in het bijzonder de D treinen, dat gaf toch een mooi gevoel. Ook hadden de normale werknemers van het station het zo gepland dat ze de twee maal per weekse kasopgave niet zelf hoefden te doen maar dat ze die taak overlieten aan de vervangers, natuurlijk was er geen telmachine oid te bekennen. Soms kwam mijn vader langs uit Ede met de trein en riep dan mijn naam waarna hij een reep schokolade naar me toe gooide. Ook vergat ik soms de perronverlichting aan te doen als de stoptrein uit Ede, dan wel Arnhem arriveerde in de avond. Vaak als ik nu in de trein vorbijzoef op weg naar Arnhem of verder kijk ik nog even, het is wel goed opletten geblazen, want je bent er zo voorbij.
reactie webmaster:
wat een leuk verhaal. leuk om dat te lezen.
 
Ter Apel
Victor Lansink24 okt 2010
Dit is Ter Apel en bovendien lijkt de foto me eerder uit 1924.
reactie webmaster:
Je hebt gelijk. ik had het zo snel niet gezien. in de groninger beeldbank stond ook geen stationsnaam genoemd. ik heb hem verplaatst.
 
Gramsbergen
Sjoerd Eeftens24 okt 2010
De veranderde sporenligging is ontstaan na de boogverruiming rond 1986, voorafgaand aan de automatisering van de beveiliging en de elektrificatie. Globaal: spoor 1 is toen vervallen; spoor twee werd spoor 1 en er werd een nieuw spoor 2 aangelegd aan de oostzijde van het perron, in een afgesneden, ruimere boog.
reactie webmaster:
ok dat wist ik niet. duidelijk. dus spoor 1 ligt nu vrij ver van het stationsgebouw af?
 
zoekplaatje 14 Sjoerd Eeftens24 okt 2010
Dit is in geen geval het station Liesbosch. Er stond in de nabijheid slechts een pandje en dat staat er nog. Het stond aan de zuidzijde achter het stationsgebouw. Bovendien lagen de perrons in een boog. Dat zie ik hier niet. Het is ook niet Princenhage. Verder zoeken dus!
 
Broekheurne Gertjan Stamer24 okt 2010
Dorp Broekheurne heeft nooit bestaan...wel allemachtig-de stationsnaam is dus uit de lucht gegrepen? Vanaf het station de Arendsweg noordwaarts affietsen en dan naar links(westwaarts)en daar is het buurtschap Broekheurne(toegegeven het is een groep boerderijen..maar toch)Westzijde station heet Broekheurnerveen.In de 30ér jaren is er aan zuidzijde stad Enschede een tuindorpwijk gebouwd-Broekheurne.Broekheurne ligt niet aan de grens met Duitsland,dat is zeker 8 km zuidwaarts.Raadpleeg eens een topografische atlas of zoiets-zelf heb ik de omgaving meerdere malen per fiets bezocht-ik weet waar ik het over heb!!!Nooit iets beweren voor dat je het zeker weet zeg ik dan;als dorp is het er niet maar wel als buurtschap. Excuses voor mijn felheid maar topografie is mijn ding!!!
reactie webmaster:
lezen blijkbaar niet, want de poster zegt dat er geen dorp was, maar wel een buurtschap. voordat je zo fel reageert dus eerst even kijken of het inderdaad wel terecht is!
 
Engelbert
wim24 okt 2010
Deze foto is van 1983 . wim
reactie webmaster:
tikfoutje is hersteld.
 
Hulst Peter Govaert23 okt 2010
Aangaande het tracé van de spoorlijn Terneuzen-Mechelen kan ik zeggen dat in de omgeving van Hulst er nog duidelijke sporen aanwezig van van het bestaan ooit van deze lijn. Het is namelijk zo dat vanaf de Molenstraat (richting Clinge v.v.) er op / langs het voormalige traject gefietst kan worden. Het is namelijk een toeristische route geworden. Dit kan dan tot in Sint Niklaas. Ook hier zijn echter op het hele traject (dus tot in Sint Niklaas) een aantal jaren geleden de bielzen en rails verwijderd.
 
Broekheurne Seppl22 okt 2010
Een dorp met de naam Broekheurne heeft nooit bestaan. Het is de naam van een buurtschap langs de grens met Duitsland. Het station was groot van omvang door de douanehandeling die daar werden verricht. Verder had het geen betekenis
 
Groningen arjan krabbenbos22 okt 2010
Groningen krigt 2 stadstramlijnen 1 en 2 vanaf 2016 ipv 2014. Vanaf 2020 komen er de eerste sneltramlijnen naar omliggende gemeenten welke vanaf 2025 weer verder worden uitgebreid. groningen en Friesland wil de diesellijnen het liefs electrificere, zodat het nog stiller en milieuvriendelijker wordt. Bij de tramlijnen naar Bedum en Winsum gebeurt dit al vanaf 2025, waardoor de diesel GTW meer en meer verdrongen wordt. Is dit niet eigenlijk geen kapitaal vernietiging? Misschien wel niet, omdat de GTW'tjes dan allen zijn afgeschreven rond die tijd.... Dat is nou de keerzijde van aanbesteden: Kijk maar naar de Linten van Syntus nu, de vele afgedankte streekbussen die ( straks) staan te verkommeren voordat ze gesloopt worden of nog beter snel worden verkocht kunnen worden aan een nieuwe koper....
 
Assen
Frank Kouwenhoven22 okt 2010
We zien hier de twee hoofdfiguren uit de, in de jaren zestig, zeer populaire, serie Swiebertje, die geacht werd in de jaren voor de oorlog te spelen. De zwerver Swiebertje en zijn tegenspeler de veldwachter Bromsnor, werden periodiek ingehuurd om festiviteiten op te luisteren. Zij werden dan rondgereden in een klassieke open auto en zwaaiden naar het publiek en zo. Vermaak jaren zestig! Wat de bijzondere gelegenheid in Assen was is mij onbekend.
 
Dordrecht Stadspolders Gertjan Stamer22 okt 2010
Perron+ gebouw(wat er nog van over was)is gesloopt in de nacht van 15 op 16 Oktober 2010 en men is een treinloze week erna druk doende om een nieuw perron aan winkelcentrumzijde te maken alsook aan hoge bebouwing-zijde.Tunneltje onder spoor is afgesloten.Een week werk...maandag de 25e Oktober zou er weer een spoor in bedrijf moeten zijn cq perron aan die hoge bebouwing-zijde inclusief nieuwe hellingbaan(lift acht men te duur!).Zomer 2011 moet het af zijn...
 
Schiedam Nieuwland F.M.van den Bosch22 okt 2010
Wat is het postadres van station Schiedam Nieuwland
reactie webmaster:
iets hoger kijken dan de link die je hebt aan geklikt. het staat gewoon op deze pagina. net boven de afbeeldingen.
 
Leeuwarden Achter de Hoven GJS22 okt 2010
Oke in middag staat er al sinds eind 2006 geen extra tijd meer voor.
reactie webmaster:
ik denk dat de trein daarom wel gewoon zal blijven stoppen, maar dat er geen extra tijd voor is gereserveerd. blijven de aansluitingen wel gegarandeerd is dan de vraag, maar dat zal wel loslopen denk ik.
 
Leeuwarden Achter de Hoven GJS21 okt 2010
nu stopt de trein smorgens rond 7.52 en komt in LWD aan 7.56. vanaf de NW. dienstregeling wordt de aankomst in LWD 7.54 en vertek van LWC blijft gelijk 7.49. Kan dit betekenen dat die trein er niet meer stopt?
reactie webmaster:
ik weet het niet. maar als ik bij arriva op de site kijk staat hij wel in de dienstregeling, en daar zie ik in de middag geen extra tijd gereserveerd voor de stop in AdH.
 
Zaandam Mandy21 okt 2010
En weet iemand waar de auto mag staan als mijn vriend mij op t station ophaalt aan de kant van de ING? Nu gaat mijn vriend helemaal naar westerwatering terwijl wij aan de andere kant van t spoor wonen!
reactie webmaster:
echt geen idee hoor. maar als je een fake mailadres invoert kunnen we je vraag natuurlijk nooit beantwoorden.
 
Heerenveen kevin21 okt 2010
om de plattegronden van heerenveen en deventer, ik ga over een paar dagen met de trein naar mijn vriendin. en erg bekend ben ik niet op de stations.
reactie webmaster:
nou ja, zo ingewikkeld is dat toch niet dat je daar een plattegrond voor nodig hebt! volg gewoon de bordjes uitgang. je verdwaalt heus niet hoor.
 
Tjuchem- Meedhuizen Maria Reus21 okt 2010
U was op tv. Graag zouden wij uw modelbouwsel in het echt zien. Wij dachten dat er weer een beurs zou zijn in Veendam. Waar kunnen we uw modelbouw bekijken!! m vr grt, Maria
reactie webmaster:
ik was niet op tv, niet met een modelbouw in elk geval. je hebt de verkeerde persoon te pakken.
 
Almelo Sandy21 okt 2010
Hallo , Is er ook een pinautomaat op station zelf? Of moeten reizigers van en naar almelo toe ver lopen om geld te kunnen pinnen?
reactie webmaster:
geen idee, ik kom niet uit almelo. ik denk evenwel niet dat er een geldautomaat op het station is, er zit geen bank daar, je zult de stad in moeten.
 
Emmen Zuid H.21 okt 2010
Volgende de nieuwe dienstregeling die al te vinden is in de reisplanner op ns.nl, gaat de sneltrein WEL stoppen op Emmen Zuid.
reactie webmaster:
Ik zie het inderdaad. dat had ik niet verwach. een nog verdere degradatie van de sneltrein. over een tijdje gaat ie ook nog in mariënberg stoppen, om een betere overstap naar almelo te realiseren en dan hebben alleen Dalen en Gramsbergen maar een trein per uur.
 
Heerenveen kevin21 okt 2010
dat dacht ik ook ja. ik heb dus nu via de site van NS de plattegrond van zwolle, maar van heerenveen en deventer staan er niet bij, of doen het niet...
reactie webmaster:
Die van deventer was er wel, die had ik wel gekoppeld, maar doet het inderdaad blijkbaar niet meer. heerenveen is er nooit geweest. of daar een gedetailleerde plattegrond van bestaat betwijfel ik dan ook. waar gaat het je om?
 
Baarn
Hein de Jong21 okt 2010
Deze foto moet van eind 1950/begin 1960 zijn. Midden 60’er jaren is het voorplein gewijzigd, de klok naar onder het balkon verhuist en is de rode gietijzeren brievenbus vervangen door twee modernere exemplaren (zie o.a. afbeeldingen 39, 40 en 41 [1966] en er van uitgaande dat de dateringen van het hua correct zijn).
reactie webmaster:
ok ik heb het gewijzigd.
 
Berghem Jeroen Arts20 okt 2010
Op de website van het Brabants Historisch InformatieCentrum staat een verhaaltje over het station en het bijbehorende Stationskoffiehuis.
reactie webmaster:
Dank je, ik heb de link hier opgenomen.
 
Gramsbergen
Wichor Bramer (webmaster)20 okt 2010
Blijkbaar had Gramsbergen in de jaren 60 een perron aan beide zijden van het spoor liggen, nu ligt er tussen beide sporen een perron voor het tweede spoor en liggen beide perrons dus aan dezelfde kant.
 
's Hertogenbosch Oost mw. bruijnes20 okt 2010
kan ik een treintaxi bestellen op dit station?
reactie webmaster:
geen idee, volgens mij is het daarvoor te klein, maar je kunt voorzieningen vinden via de link aan de rechterkant van de pagina.
 
Lewedorp Victor20 okt 2010
Ja, er zijn bouwtekeningen en er is een dossier over de bouw van dit station uit 1915-1918. Romers heeft zich vooral gebaseerd op de bestekken en daar komt dit station vreemdgenoeg niet in voor. Lewedorp/Noord-Kraayert was in die jaren een echt station; geen stopplaats. Bij de bouw van dit station in 1915-1918 werd het uit 1902 daterende haltegebouw verbouwd tot dienstwoning.
reactie webmaster:
Ok mooi, dank je wel. Ik heb de site aangepast aan deze gegevens.
 
Den Haag Centraal
adriaan pothuizen20 okt 2010
Deze foto zou ik liever rubriceren als Den Haag SS (want dat is het in gebruik zijnde station dat we zien)
reactie webmaster:
het ging mij in dit geval meer om het in aanbouw zijnde cs op de achtergrond.
 
zoekplaatje 14 Wichor Bramer (webmaster)20 okt 2010
Dit plaatje is afkomstig van het Stadsarchief Breda (zoek naar nummer 19941210). Daar wordt gesproken over halte Liesbos, maar helemaal zeker is dat niet. Iemand hier die een aanwijzing kan vinden.
 
Lewedorp Wichor Bramer (webmaster)20 okt 2010
Ik ben in geen enkele bron een beschrijving van dit gebouw tegengekomen. Romers heeft het waarschijnlijk over het hoofd gezien. Heeft het Utrechts Archief hierover nog materiaal?
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. Wichor Bramer (webmaster)20 okt 2010
Aha, ik heb het antwoord zelf al gevonden bij het rotterdams gemeentearchief. het betreft hier de geprojecteerde Staats-Spoorweg door Rotterdam, Ontwerp van de staatsspoorlijn bij het station Beurs. Het was dus geen tekening naar de werkelijkheid maar een voorstelling hoe het eruit zou kunnen komen zien.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. Wichor Bramer (webmaster)20 okt 2010
Ik snap deze litho zelf eigenlijk niet goed. Vervaardigd in 1864 en het zou stationsgebouw op Rotterdam Blaak moeten zijn, maar toen was dat toch nog niet geopend?
reactie webmaster:
misschien dat een van de (vaste) bezoekers hier een antwoord op weet?
 
Boekelo
Han Lefering20 okt 2010
Op de foto stationschef G. Buytenhuis en zijn gezin. Opvallend zijn de twee strepen op zijn uniform mouwen. Voor zo een klein station wel veel.
reactie webmaster:
boekelo was natuurlijk wel een splitsingsstation, en daardoor wellicht belangrijker dan de plaats op het eerste gezicht zou lijken.
 
Best Justin19 okt 2010
Is het ook bekend hoeveel de realisatie van Station Best (inclusief tunnel) gekost heeft? Ik ben hier erg benieuwd naar.
reactie webmaster:
ik heb geen idee.
 
Bredevoort G.H. van den Hooven-Meeuwenberg19 okt 2010
Mijn moeder schijnt geboren te zijn te Haart Aalten bij voormalig station Bedevoort. Haar vader op die 24 januari 1920 overleden is, zou daar kruidenier/cafehouder/annex bakkerij hebben gehad. Hij was getrouwd met Johanna geziena Doornink. Kunt u me daar misschien meer over vertellen ? vriendelijke groeten Hermien van den Hooven
reactie webmaster:
nee daar kan ik u niets over vertellen. ik ken bredevoort niet, ik heb alleen een foto van het station op mijn site staan.
 
Zaltbommel René Verharen19 okt 2010
ProRail heeft inmiddels (19 oktober 2010) aangekondigd de perrons te gaan vervangen. zie dit artikel.
 
Groningen Europapark
wim19 okt 2010
Hallo Wichor als ik naar de impressie foto nr 5 kijk zou dit de looptunnel onder het spoor moeten worden. Het water noemde men vroeger het balkengat . Er lagen boomstammen in voor de zagerij.
 
Engelbert Victor19 okt 2010
Wichor, ik zie dat je in je architectenoverzicht de Woldjerspoor-stations al wel toegeschreven hebt aan Van der Steur, maar dat moet dan wel A. van der Steur zijn; niet A.J. (dat was z'n broer). Zie bv. www.nl.wikipedia.org/wiki/Ad_van_der_Steur
reactie webmaster:
ja ik zal het verbeteren. op een of andere manier kwam de naam van van der steur niet mee vanaf het type wolderjersspoor naar het gebouw Engelbert, ik zal kijken of ik dat kan verbeteren.
 
Engelbert Victor19 okt 2010
De architect van de Woldjerspoor-stations waaronder Engelbert worden toegeschreven aan A. van der Steur, maar het is niet 100% zeker dat Van der Steur het daadwerkelijk was.
reactie webmaster:
ok dank je.
 
Leekerweg Peter Collet18 okt 2010
Sorry hoor Wichor maar de onderstaande informatie slaat nergens op. Op deze plek staat nog steeeds het v.m. stationsgebouw van Wijdenes. Vergelijk maar met de foto,s bij Wijdenes.
reactie webmaster:
aha, ja daar zie ik inderdaad ook de molen staan. ik ben zelf nooit in die buurt geweest, en ik zag wel een stationsgebouw op die plek staan, had ik even beter moeten kijken. Inderdaad Wijdenes. Lekerweg zal geen gebouw hebben gehad.
 
Vlaardingen Centrum ilmi mohammed18 okt 2010
ik wil de buurt het stion vlaardingen centrum help mee
reactie webmaster:
ehhh, sorry maar ik snap er niets van wat u wilt... kunt u iets duidelijker zijn?
 
Leerdam migsim18 okt 2010
@cin heb je misschien zelf intresse gehad in deze zaak??? of was je iets anders van plan met het oude pand??? op iedere recentie zelfs op hyves komt jou naam naar boven ???? mijn idee is fiets op een mooie najaarsdag eens na villa brazza neem er een borrel en trakeer je zelf eens op een overlekkere tappasschotel waar iedereen in l,dam en omgeving zo positief over is .
reactie webmaster:
wat ik niet snap aan de menukaart is dat tapas als schotel geserveerd wordt. bij een tapas restaurant kun je in de regel kiezen uit kleine gerechtjes en je eigen mix samenstellen. maar lekker is het wel.
 
Leerdam mig/sim18 okt 2010
@Cin Hebben ze je iets aangedaan o.i.d dat je zo rancuneus klinkt, krijg meer de indruk dat je bezig bent met een hetze, als ik Villa Braza google kom ik telkens die 3 letters van je tegen, dat kan toch geen toeval meer zijn... Als je in de buurt woont, ga er op een mooie dag eens met de fiets naar toe en probeer het eens, het zal waarschijnlijk allemaal wel meevallen...
reactie webmaster:
ik heb zelf ook even gegoogled op villa brazza en cin en ik kom alleen dit bericht tegen en eentje op hyves. zal nog wel meevallen dus.
 
Engelbert sandra teerink18 okt 2010
hoe heet de architect van dit station?
reactie webmaster:
dat weet ik niet, als ik het wist had ik het op de site vermeld.
 
Heerenveen kevin18 okt 2010
waar kan ik een plattegrond van het station van Heerenveen(friesland), deventer, en zwolle (overijssel) vinden? op internet he?
reactie webmaster:
deventer en zwolle staan hier gewoon op de site geplukt van de ns site, bij station zwolle en deventer (zoeken via de zoekmachine). hmm ik zie dat deventer het op dit moment niet doet. vreemd. anyway, de site van de NS lijkt me de meest logische plek om dit te zoeken toch?
 
Sittard
Victor Lansink18 okt 2010
Het station is in 1902 verbouwd in deze hoedanigheid. Zie ook foto nummer 7.
reactie webmaster:
inderdaad, Romers had bij de betreffende verbouwing nog niet opgemerkt dat het dak van het hoofdgebouw ook gewijzigd was. Dat heb ik er nu wel bijgezet.
 
Arnhem Velperpoort Victor18 okt 2010
Ik beschik niet over een dienstregeling van 1891, maar het tijdschrijft De Locomotief van 10 augustus 1892 schrijft dat "eerdaags" een halte aan de Velperpoort geopend zal worden. Het verslag van de Raad van Toezicht over het jaar 1892 meldt dat op 1 oktober van dat jaar de halte in gebruik is genomen. Ook het jaarverslag van de SS over 1892 bevestigt deze openstelling.
reactie webmaster:
ok, ik heb de datum aangepast.
 
Nieuwersluis- Loenen Bob de Mon18 okt 2010
Over het station Nieuwersluis is nog iets leuks te vertellen. De bouw van dit station dreigde niet door te gaan omdat de rijke familie Troostwijk daarvoor niet een stuk grond wilde afstaan. Er kwam toch een compromis en wel het volgende: Vanaf de eerste dag moesten ALLE treinen, ook de D-treinen en internationale treinen stoppen op station Nieuwersluis. Pas 50 jaar later, in 1893, hoefden de D-treinen alleen maar te stoppen als er leden van de familie Van Troostwijk op het perron stonden. Alle andere treinen moesten evenwel tot 1947 een tussenstop in Nieuwersluis maken.
reactie webmaster:
je leuk en bekend verhaal, maar het stond hier inderdaad nog niet op de site. was een goede deal voor die familie. nieuwersluis is natuurlijk een omgeving van niets, toen helemaal, maar alle treinen stopten er, het station was dan ook mega groot. sommige treinen reden utrecht nog voorbij geloof ik, maar stopten wel op nieuwersluis. dat dat nog zolang doorging. ze hebben het in 1947 nog moeten afkopen ook meen ik. die familie kon er nog steeds van op aan. toen dat recht was afgekocht kon het station ook snel worden gesloopt.
 
Valkenburg
Frank Kouwenhoven17 okt 2010
Kennelijk de eeste trein die na de bevrijding Valkenburg aandeed. De lok, gezien het drijfwerk, waarschijnlijk een van de serie 6200, ontdaan van zijn koperen sierrand op de schoorsteen en met nog de Duitse beschildering van bufferbalk en buffers.
reactie webmaster:
ja het zuiden was natuurlijk al wat eerder bevrijd dan de rest van het land. het is wel een feestelijke gelegenheid inderdaad, dus ik denk dat je gelijk hebt.
 
Rothem bernhardine engqvist-gulpen 17 okt 2010
hi ebmaster,let niet op mijn nederlandse schrift ,ik woon sinds 43 jaar in duitsland , ben 64 jaar,geboren en opgetogen ben ik in rothem,mijn laatste adres was,kuilenstraat 24,mijn zus liny woont nog steeds k-str 22 .ik zou graag willen weten wat de naam was van de mensen die omstreeks 1954-1958 in het station woonde,ik was vaak op het station om te spelen ik meen dat het meisje tini was ? ik speelde ook vaak aan de ijzere mole bei de fam konigs.lieve groetjes van bernhardine
reactie webmaster:
ik zou het niet weten. misschien dat iemand het hier leest, veel oud bewoners komen vroeg of laat op mijn site terecht, omdat ze hun oude woning op internet opzoeken. je zou het ook in het utrechts archief kunnen proberen, zij hebben de oude spoor archieven in huis, inclusief een personeelsarchief. ik weet niet of die familie toen nog in dienst van de spoorwegen was. maar ook dan wordt het lastig omdat je eigenlijk alleen op achternaam daar kunt zoeken, en niet op plaatsnaam. contact gegevens vind je op www.hetutrechtsarchief.nl.
 
Sittard
John Geelen17 okt 2010
Het valt me op dat het dak op deze foto geheel anders is dan op de andere foto's. Is het zeker dat het het station van Sittard is? En als het zo is: Is bekend wanneer en waarom er een geheel ander dak werd geplaatst?
reactie webmaster:
he ja wsqat vreemd. was mij nog nooit opgevallen. ik weet niet zeker of dit wel sittard is dan, maar ik ken zo op het eerste gezicht ook geen ander station in nederland wat het dan wel zou kunnen zijn. is er iemand anders van de vaste bezoekers die hier meer over kan vertellen?
 
Amsterdam Science Park P. Smelt16 okt 2010
Deze halte is op 13 december 2009 geopend en niet op 13 oktober zoals staat vermeld.
reactie webmaster:
uiteraard, dank je wel. ik had het zelf nog niet gezien. ik heb het nu veranderd.
 
Almelo Jan Wessls16 okt 2010
Mijn grootouders waren wachters op de overweg in de Schoolstraat in Almelo. Het wachtershuis is allang weg. Het is het geboortehuis van mijn vader. Heeft iemand een foto van die overweg en/of van het wachtershuis? Hij was in dienst van de HIJSM.
reactie webmaster:
ik heb ze niet, maar misschien andere bezoekers hier op de site? misschien kun je het ook bij het gemeentearchief proberen, zij hebben vaak wel oude foto's van je woonplaats.
 
Het Loo Albertine Wormgoor16 okt 2010
Was er bij Het station het Loo ook een koninklijke wachtkamer of was het ook voor het gewone publiek? Zijn er nog ergens meubels te bekijken van dit Loo-station?
reactie webmaster:
station het loo was vooral voor het gewone publiek. dat een station een koninklijke wachtkamer had betekent niet dat het verder niet open staat voor andere reizigers. station apeldoorn had wel een koninklijke wachtkamer. vanaf station het loo liep een lijntje naar paleis het loo, daar stapte de koninklijke familie waarschijnlijk vaker op de trein dan op station het loo.
 
Leekerweg johan groot16 okt 2010
Station lekerweg ligt aan de lekerweg in wijdenes. Het stationsgebouw ligt naast de voetbalvelden en wordt tegenwoordig bewoond.
reactie webmaster:
ik zie het, ik heb het gevonden op google maps, en het gebouw hier ook toegevoegd en een link naar het kaartje opgenomen, het staat iets ten zuiden van de molenweg ter hoogte van nummer 12. bijzonder. ik wist het niet dat het er nog stond. wisten andere bezoekers hier dat wel? ik heb er nog nooit foto's van gezien.
 
Veghel Reinold Tünnissen16 okt 2010
Hoi, aangezien mijn overgrootvader, volgens de overlevering, eens de stationschef in Veghel was, vraag ik me af of er meer informatie is uit die tijd en eventueel foto's. Het gaat hierbij om stationschef Tünnissen, maar dat was wel duidelijk denk ik. Reinold
reactie webmaster:
jou achternaam hoeft natuurlijk niet dezelfde te zijn als die van je voorvaderen, omdat het ook van moeders kant kon zijn. in het utrechts archief kun je vast meer vinden over je overgrootvader. daar hebben ze het oude ns archief en ook een personeelsindex. je kunt contact informatie vinden op www.hetutrechtsarchief.nl.
 
Nijmegen Lent arjan krabbenbos15 okt 2010
Oorspronkelijk zou dit station inderdaad Nijmegen Waalsprong heten ( naar een nog te bouwen wijk in Nijmegen Noord) , maar aangezien deze stopplaats ook bij het naburige dorpje Lent ligt hebben ze besloten om het Nijmegen Lent te noemen.. Oorspronkelijk alleen voor stoptreinen/Sprinters, maar tegenwoordig ook voor IC treinen Zwolle-Arnhem -Nijmegen-Tilburg-Roosendaal vv. Wel opmerkelijk dat deze IC's tussen Nijmegen en Arnhem als stoptreinen rijden en op ieder stationnetje halt houden. Waarom dit is, is me onduidelijk.
reactie webmaster:
nou ja 'IC-treinen'. Ze stoppen overal tussen nijmegen en arnhem, dus dan kun je het niet echt meer een intercity noemen. daarom krijg je dat rare gegeven dat als je uit tiel naar arnhem zuid wilt, je de stoptrein uit moet en de intercity in, omdat de eerste niet stopt, en de tweede wel. belachelijk!
 
Zoetermeer arjan krabbenbos15 okt 2010
Station Zoetermeer is pas in de jaren 70 aangelegd en daarmee verbonden dmv een voetbrug met de voormalige Stadslijn (Sprinters en vanaf 2006 Randstadrailtramlijn 3). Voor die tijd was station Zoetermeer het huidige Zoetermeer Oost, wat misschien straks weer een andere naam krijgt. Er komt in de nabije toekomst een nog oostelijker gelegen station met overstap op de verlengde Randstadrailtramlijn 4. Dat station heeft nu nog de naam Bleizo en wordt in 2012 geopend, wanneer de tramlijn ook verlengd is.Misschien gaat dit station vanaf 2012 wel Zoetermeer West heten en het huidige Oost weer Zoetermeer.Maar precies weet ik het niet ,het verandert wel vaker.
reactie webmaster:
dat lijkt mij sterk, want zoetermeer oost ligt niet centraal in zoetermeer. dat zou erg verwarrend zijn als oost opeens station zoetermeer wordt. bleizo ligt bovendien op zo;n korte afstand van het huidige oost dat het volgens mij logischer is dat laatste dan te sluiten.
 
Visvliet Willem Boorsma15 okt 2010
Nog een kleine aanvulling op mijn verhaal van gisteren. Na een kleine zoektocht op Internet heb ik ontdekt dat de film is verschenen onder de naam 'Periodes met Zon'. De Engelse titel van de film is 'Sunny Spells'.
reactie webmaster:
leuk, ik heb zelf in een vocal group gezongen, en een van onze programma's heette ook Perioden met zon. ik heb het krantenartikel in trouw ook gelezen inderdaad. leuk, misschien dat iemand ooit nog eens wat stills ervan kan vinden?
 
Groningen Europapark arjan krabbenbos15 okt 2010
De aanleg van het nieuwe en échte definitieve station is reeds in volle gang. De nieuwe accomodatie is niet in 2011 klaar, maar pas een jaar later. Het krijgt in tegenstelling tot wat ik eerder meldde geen eilandperron, maar 2 zijperrons. Ook is de locatie ten opzichte van het huidige tijdelijke houten zijperron gewijzigd; iets zuidelijker ( meer richting te spoorsplitsing!). Na indienststelling van de vernieuwde halte gaan er behalve de stoppers van Arriva van/naar Leer en Veendam ook de stopdienst van NS van/naar Zwolle en Groningen hier halteren.
reactie webmaster:
ok ik weet inderdaad dat de eerste ontwerpen (volgens mij staan ze hier ook nog op de site) een eilandperron hadden, maar ik denk dat inderdaad zijperrons beter werken op die locatie.
 
Woensdrecht Paul de Rooij15 okt 2010
Goedemorgen, Wat was de exacte locatie van station Woensdrecht. Welke rol heeft het station in de oorlog gespeeld? met vriendelijke groet
reactie webmaster:
ik heb de locatie toegevoegd en een link naar een kaartje. er ligt nog een statieweg, dat was de locatie. wat bedoel je precies met 'welke rol heeft het station in de oorlog gespeeld'? daar zijn zoveel antwoorden op mogelijk en daar zal een heel onderzoek achter moeten zitten. dat kan ik je niet zomaar even vertellen. misschien dat er hier op de site een keer een bezoekers langskomt die er meer over kan vertellen.
 
Winterswijk Ramon15 okt 2010
ik heb nog een foto kranten knipsel net hoe je het wilt zien van de actie voor behoud station winterswijk, hier is een stoomtrein (model) van me opa overgebracht voor de burgermeester van die tijd om hand tekeningen om hoog te hijsen, door deze actie staat het station in winterswijk er nog altijd:D
reactie webmaster:
zou je die in kunnen scannen en opsturen? ik ben benieuwd. goed dat het ze gelukt is, het zou erg jammer zijn geweest als dit station was verdwenen. ik wist niet dat daar plannen voor waren geweest,
 
Berkum Sjoerd Eeftens14 okt 2010
Het station Berkum, feitelijk een haltegebouw, stond links (west van spoor) bij km 80.3, nabij de huidige overweg 80.357, tegenover wachterswoning 66, die rechtsvoor de overweg stond. De nog altijd lange Vechtbrug ligt tussen 79.669 en 79.841. Bij 79.623, ten zuiden van de Vecht, was en is ook een overweg. Links ervoor stond wachterswoning 65, links erachter stond blokpost Vechtbrug, bij 79.634. Bij deze overweg lag, in tegenstelling tot wat Martijn zegt, dus niet de halte. Die lag ten noorden van de Vecht.
reactie webmaster:
ok ik heb het weer aangepast. dat bewijst maar weer eens dat ik niet zomaar op ieder commentaar tot verbetering in moet gaan zonder de juiste bronnen (jou bijvoorbeeld) te hebben geraadpleegd. dank voor je oplettendheid.
 
Arnhem Velperpoort Sjoerd Eeftens14 okt 2010
Volgens dienstorder 2117 van de SS werd Velperpoort al geopend op 24 februari 1891. Wie kan dit met een dienstregeling bevestigen?
reactie webmaster:
we komen er steeds dichterbij. de dienstregeling is de belangrijkste uitgangsdatum voor mij. 24 feb lijkt mij een rare dienstregelingdag. ik ben benieuwd
 
Arnhem Velperpoort F. Reurink14 okt 2010
Het eerste Station velperpoort lag wel degelijk op aan dezelfde kant van het viaduct dan de latere stationgebouwen. Volgens een artikel in Ambt & Heerlijkheid (tijdschrift van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal)uit september 2010 werd het overigens geopend op 1 oktober 1893.
reactie webmaster:
dank je wel. ik heb dat stukje tekst weggehaald, en de datum aangepast.
 
Visvliet Willem Boorsma14 okt 2010
Op 4 juni 1988 werden bij Visvliet opnamen gemaakt voor de film: Points of View. De ondertitel van de film was: Dagboek van een Reiziger. Opzet van de filmmaker (de naam heb ik nooit geweten, Ruud Monster is dus best mogelijk) was om de tocht van een reiziger te filmen op zijn weg vanuit het dorp naar het station (in dit geval dus de halte) Visvliet). Dit moest worden uitgebeeld door 1000 personen, waarbij het de bedoeling was dat ieder zich moest gedragen als individueel persoon. Als spoorhobbyist wilde ik dit niet missen, en was dus een van de figuranten. Na een oproep in kranten e.d. kwamen 700 personen er op af. In optocht gingen we naar het spoor, waar we het perron goed vulden (het was in geen jaren zo druk geweest op station Visvliet). Voordat de trein zou aankomen werden eerst nog aanvullende opnamen gemaakt van een kudde koeien, met veedrijvers, die de overweg passeerden. De machinist van de trein is hopelijk wel op de hoogte geweest van dit gebeuren, zo niet dan zal hij zich wel achter het oor gekrabt hebben hoe hij zoveel reizigers zou moeten inladen. Gelukkig voor hem stapten er slechts weinig in. Als dank voor de deelname, kon er na enkele weken een mooie poster van dit gebeuren in het dorpshuis worden afgehaald. Die poster heb ik nog steeds in mijn verzameling. Helaas heb ik de film nooit gezien.
reactie webmaster:
wat een leuk verhaal. dank voor het uitleggen.
 
Didam
Sjoerd Eeftens14 okt 2010
Dat is geen S-bord; die waren zwart met een witte S. Dit is een snelheidsbord 5, ten teken dat er na het wissel (40 km/h) weer mag worden opgetrokken tot 50 km/h. Het pijlbordje eronder geeft aan dat het bord alleen geldt voor spoor 1.
reactie webmaster:
aha ja, ik zie het ook, da´s inderdaad heel wat anders. dank voor de oplossing.
 
Zetten- Andelst arjan krabbenbos14 okt 2010
Tijdens de werken bij Arnhem Centraal wordt dit voor Syntus het eind/beginpunt voor de treinen van/naar Tiel. Waarom niet gekeerd wordt te Elst is me volledig vaag, misschien vanwege de treinen die naar/van Nijmegen/Arnhem Zuid rijden en de beperkte capiciteit van dit station.Elst kent maar twee sporen en 2 zijperrons, wat eigenlijk alleen voor de NS treinen geregeld is. Men kan van/naar Zetten in deze werkperioden per bus via Elst naar/van Arnhem reizen. Vogens mij is dit ook de reden dat Syntus geen halt houdt bij normale omstandigheden te Arnhem Zuid. De drukte op dit baanvak met beperkte capiciteit.
reactie webmaster:
wel een vreemde situatie, om vanuit tiel naar arnhem zuid te gaan moet je de stoptrein uit en de intercity in, want de eerste stopt er niet, en de tweede wel. kromme redenatie van de ns.
 
De Punt Henk van der Kaay.14 okt 2010
Jarenlang was er busdienst De Punt-Groningen station v.v. Het eindpunt van de bus lag bij de spoorwegovergang Zuidlaarderweg te Glimmen,enkele tientallen meters van het oude station Henk.
reactie webmaster:
wat een raar eindpunt voor een buslijn. ook precies in niemandsland. je zou verwachten dat een bus naar De Punt naar het dorp ging, maar blijkbaar niet.
 
Zutphen Dick Jansen Venneboer14 okt 2010
Als geboren en getogen Zutphenees (1958-1990) en frequent treinreizigers veel herinneringen. Zelfs nog met de toegangscontrolehuisjes tussen de hal en de tunnel naar de perrons (wie kent ze nog: perronkaartjes?). Dat was ook allemaal in de tijd dat stations nog geen halve winkelcentra waren: de stationsrestauratie, een bloemenkiosk en een boekenkiosk, dat was het. Ook die mooie oorspronkelijke lichtkroon in de hal kan ik mij nog voor de geest halen. En het materieel van toen: Blauwe (later Rode) Engelen, mat'46 enz. Ook nog met oude beveiliging met daarbij Post T aan het eind van het 1e perron. 't Is allemaal wel veranderd.......
 
Sauwerd caroline van den dool14 okt 2010
Wat ontzettend leuk deze site! Ik ben in 1965 op het station van Sauwerd geboren; mijn vader werkte er, en ons gezin woonde op het station.
reactie webmaster:
wat leuk, een oud bewoner. hebben jullie in jullie familiealbums nog foto's van het oude stationsgebouw? er zijn al veel oud bewoners geweest die foto's hebben ingescand en op die manier een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan mijn site. die foto's zijn vaak uniek.
 
Dronten Jacq14 okt 2010
Wordt tegenwoordig wel wakker van de (werk)treinen die over de rails gaan. (Is nog even een kwestie van wennen) Krijgen we straks ook te maken met nachtritten? En wordt het spoor ook gebruik voor goederen of is het alleen voor persoonsvervoer?
reactie webmaster:
hanzelijn is geschikt voor personen en goederenvervoer. bij swifterbant (niet echt in de buurt van die plaats overigens, maar dat terrein wordt daar wel zo aangeduid) komt een wisselplaats en opstelterrein meen ik, ook voor goederentreinen.
 
Alphen aan den Rijn arjan krabbenbos13 okt 2010
Het RijnGouwe-Lightrailproject is na de nodige weerstand van de verschillende politici in een revival beland. De tegenstanders zijn allen óm'gegaan vanwege de vele voorbereidingen en nodige kosten, die hier vooraf gingen. Het eventueel afblazen hiervan zal eigenlijk een kapitaal venietiging zijn geweest. Nu is het zo dat ze het trace in Leiden op 3 varianten aan het onderzoeken zijn;bestaand spoor of via 2 verschillende trajecten door de Leidse binnenstad. Wel is zeker dat het traject Gouda-Alphen a/d Rijn tot aan Leiden Lammenschans over bestaand spoor gaat en na station Leiden C. de trams verder rijden naar Katwijk aan Zee.Het was de bedoeling om alles af te ronden in 2015, maar ik denk dat dat jaar wel niet gehaald zal worden. Dus als men nog SGMm wil zien tussen Gouda en Alphen a/d Rijn wacht niet te lang. De proeftrams die hier eerder reden zijn allen weer terug bij de eigenaar het stadsvervoer in Stockholm.
 
Groningen arjan krabbenbos13 okt 2010
Dit mooie en fraai gerestaureerde stationsgebouw is vertrekpunt/aankomstpunt voor alle treinen uit alle windrichtingen. Vroeger kon men hier een paar keer per dag met een Duitse sneltrein naar Leer, Oldenburg en Bremen reizen. Helaas is dit al enkele jaren niet meer het geval, alleen per stopper is alleen Leer nog rechtstreeks een paar keer per dag te bereiken. Maar wie weet gaan er ooit in de toekomst weer doorgaande ( snelle) treinen naar Leer en van daar uirt weer rechtstreeks naar Oldenburg naar Bremen rijden. Wel gaat er vanaf april 2011 een directe treindienst van start via Zuidbroek naar Veendam met ooit een verlenging naar Stadskanaal of zelfs Emmen. Ook krijgt het Groninger station vanaf 2014 weer bezoek van tramlijnen die wijken van de stad gaan verbinden en komt er een sneltram over bestaand spoor naar Hoogezand en Assen en mogelijke nieuwe verbindingen per lightrail naar Leek en Roden. Ook wil men een spoorverbinding aanleggen via Drachten naar Heernveen met mogelijk later een uitbreiding naar Emmeloord,Urk en Lelystad.( Zuiderzeelijn Plus)
reactie webmaster:
of die verlenging naar stadskanaal er ooit zal komen betwijfel ik (om over Emmen nog maar niet te spreken). Stadskanaal is zo'n langgerekt en uitgestrekte plaats en het station ligt niet echt centraal (daarom was in het verleden Stadskanaal Oost ook vaak drukker dan het hoofdstation. En of er nog iets komt van die zuiderzeelijn is ook maar heel erg de vraag.
 
Groningen Europapark arjan krabbenbos13 okt 2010
Dit station komt in een definitieve vorm in de dienstregeling 2012/2013. Het wordt uitgevoerd als eilandperron met perronkap en bedient door de treinen richting Zuidbroek-Nieuweschans-Leer/Veendam vv en Zwolle - Amersfoort ev. Het nu tijdelijke houten perronnetje voor de treinen van/naar Hoogezand en verder wordt dan eindelijk opgeruimd. Is het nu een beduidend armoedig en niet uitnodigend stationnetje, straks is het een halteplaats om trots op te zijn met meer reismogelijkheden dan hoe het thans is. In de wat latere toekomst gaan hier ook de Regio trams van/naar Hoogezand en Assen hier stoppen, waarschijnlijk vanaf 2016.
 
Arnhem Zuid arjan krabbenbos13 okt 2010
Dit nieuwste station in de rond de nieuwe Vinexlocatie Schuytgraaf en de al wat oudere woonwijk Zuid krijgt als laatste een eigen trolleybusverbinding. Momenteel zijn hiervoor de werkzaamheden in volle gang en waarschijnlijk wordt de nieuwe buslijn eind dit jaar in dienst gesteld. Dit station waar geen enkele trein van Syntus halt houdt ( misschien wel als Arriva het Tieler lijntje eind 2012 gaat overnemen), maar wel door alle treinen van NS tussen Nijmegen en Arnhem vv.Tijdens de Arnhem Centraal werkrn is dit station eindpunt voor alle treinen uit Nijmegen, de Tieler treinen keren dan in Zetten Andelst.
reactie webmaster:
waarom keren die treinen in zetten? er wordt toch niets aan de aansluiting van het bewtuwelijntje aangepast? dan kunnen de treinen toch net zo goed doorrijden naar elst? of zie ik dat verkeerd? Trouwens toch een vreemde situatie daar, als je van Tiel naar Arnhem Zuid wilt moet je uit de stoptrein overstappen in de Intercity, want de eerste stopt niet op Zuid, de tweede wel. Belachelijk, en dat noemt de NS meer duidelijkheid. Ik had het vanochtend ook op Rotterdam CS toen werd omgeroepen dat de sprinter naar Vlaardingen Centrum tot Vlaardingen Centrum niet op tussengelegen stations stopte. Waarom is het dan een sprinter vraag je je af?
 
Arnhem Velperpoort arjan krabbenbos13 okt 2010
Dit station is van 16 t/m 24 oktober 2010 tijdelijk keerpunt voor de treinen van/ naar Zutphen- Zwolle en Doetinchem-Winterswijk vv vanwege werkzaamheden. Het spoor,, bovenleiding en seininrichting van/naar Arnhem Centraal gaat op de schop. ICE en Nightlinetreinen gaan in deze periode via de gebruikelijke omleidingsroute 's-Hetogenbosch-Eindhoven-Venlo-Moengengladbach. De nieuwe Zijpse poort is al voorbereid op 4 sporen voor o.a. het nieuwe perron. ( 2 maal zo breed als de oude die al een poosje gesloopt is). Voor Arnhem Centraal reist men per bus verder.
 
Arnhem arjan krabbenbos13 okt 2010
Van 16 t/m 24 oktober 2010 is het station weer tijdelijk treinloos vanwege werkzaamheden. Er worden dan weer vervangbussen ingezet die dan wat minder druk zullen zijn, vanwege herfstvakantie. Er wordt gewerkt aan perronkap, bovenleiding,seininrichting en spoor tussen het Centraal en Velperpoortstation. Komende zomer 2011 gaat er weer een 10-daagse buitendienstelling rondom dit knutselparadijs van start. Als het goed is moet dan het noodstation ( Survival of the fittestbuilding) verleden tijd zijn ( bekend van de hoge steile trappen en langere looplijnen) en kunnen reizigers dan via lift en trap via de verbrede voettunnel de perrons af of op.
reactie webmaster:
'survival of the fittest building'? blijft het gebouw dat het beste past staan en de andere vervallen langzaam tot de sloop? ;-)
 
Didam
bart jaspers13 okt 2010
Heeft iemand een idee waarom dat S-bord daar staat bij spoor 1 (volgens mij iets voorbij overweg?
reactie webmaster:
ik heb geen idee, ik heb geen verstand van dat soort borden en seinwezen, maar wellicht iemand van de bezoekers hier?
 
Hoek van Holland strand arjan krabbenbos13 okt 2010
De lightraillijn op deze zogenoemde Hoekse Lijn zal er defitief over een paar jaar zijn. Dan gaan er in plaats van Sprinters rijden naar/van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam . Bij Schiedam Centrum wordt aangetakt op het metronetwerk van Rotterdam en gaat via de geleidestroomrail verder naar Capelsebrug. Vanaf daar volgen ze de weg als Sneltram via Alexander NS naar Ommoord/of Zevenkamp/Nesselande vv. Ook wordt het huidige station Strand verplaatst dichter bij het strand en verdwijnt de huidige accomodatie. Men moet in de toekomst dus altijd overstappen om op Rotterdam Centraal te komen, wat nu dus nog even niet nodig is.... Dus straks weer een spoorlijntje minder, maar een lightraillijn rijker!
 
Hoek van Holland haven arjan krabbenbos13 okt 2010
Over een paar jaar wordt de Hoekselijn een lightrailverbinding met een directe verbinding met het metronetwerk van Rotterdam. De metrolijn zal op deze lijn gevoed worden met de huidige bovenleiding, maar de spanning wordt gehalveerd van 1500 volt naar 750 volt net zoals op de voormalige Hofplein-en Zoetermeer Stadslijn is gebeurd na transformatie van Spoor naar Lightraillijn. Kun je nu nog zonder overstap van/naar Rotterdam Centraal met de Sprinter, straks wordt het overstappen bij Schiedam Centrum. Maar aan de andere kant, kun je weer zonder overstap naar station Blaak, Alexander en midden in het stadscentrum uitstappen. Alles heeft een voor/nadeel, dus ook bij het ov!
reactie webmaster:
helaas zal de lijn dan niet meer door mijn site gevolgd worden. lightrail neem ik niet op, want ik wil niet de metrostations in rotterdam op moeten nemen, en als ik dit deel van de lijn wel doe, dan is er geen goede reden om het volgende deel niet te doen.
 
Enschede arjan krabbenbos13 okt 2010
Dit station ondergaat binnenkort een opknapbeurt dat begint rond 2012. De diesels (allen DB vanaf december 2010) van/naar Duitsland zullen om praktische redenen voor overstappende reizgers van spoor verwisselen. Komen/vertrekken ze nu nog aan het nieuwgebouwde perron naast het stadskantoor ( sinds de heropening van de lijn van/naar Gronau( in november 2001), straks wordt het vertrek/aankomstpunt het naastgelegen perron. Van dit perron komen en vertrekken thans de IC's naar Hengelo- Amersfoort en verder, deze gaan dan op de kopsporen eindigen net zoals de stopper naar/van Hengelo-Almelo-Zwolle vv. Het dan verlaten Gronau-perron zal dan worden gebruikt als calimiteiten/opstelspoor voor niet dienstdoende treinstellen.Ook krijgt de stationsomgeving een opknapbeurt, zodat het er weer aantrekkelijk uitziet voor vele jaren.
reactie webmaster:
hmmm, is er nu niemand die net als ik denkt dat de loopafstand voor doorgaande reizigers naar gronau er niet korter op wordt wanneer de treinen uit het westen op de kopsporen eindigen? bovendien wordt de loopafstand voor alle aankomende reizigers er langer op! Beetje weggegooid geld lijkt mij, en om daarvoor nu het station 6 weken buitendienst te stellen.
 
Halfweg- Zwanenburg arjan krabbenbos13 okt 2010
Dit station opent per juni 2012 en wordt 2 keer per uur aangedaan door de Sprinter AmsterdamC-Haarlem-Beverwijk-Uitgeest vv. De voormalige Suiker Unie-fabriek wordt omgebouwd tot woongebouw.Volgend voorjaar starten de werkzaamheden aan dit nieuw te bouwen station.
reactie webmaster:
ok ik heb de datum aangepast.
 
Wapenveld
Dick Jansen Venneboer13 okt 2010
Die NVBS-excursie (dieselrondrit) was op 4 oktober 1969 met DE III 146.
reactie webmaster:
ze zijn daar wel vaker geweest, want ik zag op de nvbs kalender 2011 ook een mooit foto door JGCvdM van hetzelfde station.
 
Berkum Martijn13 okt 2010
De halte was niet bij hectometer 81,54. Hectometer 81,5 is een eind over de rivier de Vecht, richting Meppel. De overweg in de Maatgravenweg is bij hectometer 79,6. Zojuist zelf langs gekomen. Wellicht een idee dit aan te passen?
reactie webmaster:
ok heb ik bij deze gedaan. dank.
 
Tilburg Huybrechts Vicky13 okt 2010
Beste, Is er een prijsverschil indien je een treinticket online bestelt of aan het loket koopt? Ik zou vanuit Tilburg in Schiphol moeten geraken. Mvg, Vicky
reactie webmaster:
eh ja, aan het loket kost het €0.50 meer. ik zou het gewoon aan de kaartautomaat halen als ik jou was.
 
Nijverdal Zuid
Betsy13 okt 2010
Klopt het jaartal 1973 wel?? Ik kan de huizen op de achtergrond niet thuisbrengen, volgens mij is deze foto veel ouder Groetjes Betsy
reactie webmaster:
dat zou niet kunnen, want dan klopt het niet met de sloopdatum van het station. of het is toch een ander station dat hier gesloopt wordt.
 
Nijverdal Zuid
Betsy13 okt 2010
Graag zou ik willen weten of deze foto op het grasveld naast het voormalige zusterklooster aan de Spoorstraat is gemaakt Ik heb daar in 1947/'48 (naast het klooster)op de kleuterschool gezeten en wij speelden daar veel
reactie webmaster:
ik zou het niet weten, deze foto is een deel van een grotere plaat waar ik wat van heb afgeknipt wat niet relevant voor de site was.
 
Nijverdal Zuid
Betsy13 okt 2010
Deze foto is gemaakt naast het voormalige zusterklooster in Nijverdal, t.o. het oude station. Een paar personen ken ik van de foto. Derde van linksboven is Rikie Mulhof (mijn tante)en zus van mijn vader. op één na onderste rij met bril en donkere jurk is Marie Harmelink, een nicht van mijn moeder. links naast de priester staat juffrouw Tijhuis, later onderwijzeres aan de lagere school Leuk om deze foto tegen te komen, die had ik nog nooit gezien. Groetjes Betsy
 
Froombosch wim12 okt 2010
Het station van froombosch lag in een flauwe bocht . Er lag ook nog een omloopspoortje.Aan de kant van Slochteren was ook nog een overgang . Tot in de jaren zeventig heeft de spoordijk er gelegen .Aan de kant van Kolham lag ook een spoorbrug. Wim
 
Slochteren
Wim 12 okt 2010
Aan de rechterkant is ook de watertoren te zien . Die is in de oorlog verwoest. Het rechterspoor ging naar de haven toe.wim
 
't Heilig Land Jarvin12 okt 2010
Ik lees dat alleen aan de lijn naar Kleve een halte was, en niet aan de lijn naar Venlo. Maar wachtpost 13 hoort wel bij de Maaslijn, aangezien dat dezelfde type woning is als de andere wachtposten.
reactie webmaster:
klopt, maar de wachtpost stond het dichtste bij deze halte. ik heb nog geen goede manier gevonden om de wachtposten anders weer te geven, maar misschien in de toekomst beter.
 
Hulshorst Sjoerd Eeftens12 okt 2010
Wie er allemaal in de 5.000 spoorwoningen in Nederland hebben gewoond, weet ik niet. Ik weet het alleen van Prinsenbeek, waar ik woon. Zoals ik in mijn laatste bijdrage opmerkte, en zoals Victor ook al stelde, was er inderdaad een chefswoning bij de overweg. Ik beschik alleen over tekeningen en dienstorders; daar ga ik op af.
 
Cuijk Han Lefering12 okt 2010
In mei 1949 ontving de stationsambtenaar L.H. van de Veen met standplaats Cuyk een beloning van F.5,-. Zijn voorstel luidde: Het streven naar orde in de van kracht zijnde Dienstorders. In het vervolg zal eenmaal per jaar een aanschrijving worden uitgevaardig waarin de nog van kracht zijnde aanschrijvingen worden vermeld.
 
Hilversum Sportpark Victor12 okt 2010
De halte Amersfoortsche Straatweg is op 1 juni 1886 geopend.
reactie webmaster:
ok ik heb het genoteerd
 
Scheveningen
Victor12 okt 2010
Dit is een prentbriefkaart uit 1907
reactie webmaster:
ok ik heb het gewijzigd.
 
Lottum Jarvin11 okt 2010
Ik heb een mededeling voor Wendy. Als ze nog informatie en foto's zoekt over het spoorhuisje in Melderslo kan ze contact opnemen met Stichting Geschiedenis Melderslo
reactie webmaster:
heb ja haar dat al gemaild? haar mailadres zit onder de klik op haar naam.
 
Hulshorst cvdissel11 okt 2010
Beste mensen, Er stond wel degelijk een huis op de hoek van de spoorweg overweg. Het huis werd bewoond door de Fam Baar. Meneer Baar was volgens mij de laatste stations chef die Hulshorst heeft gehad.Ik ben op zoek naar foto's van dit pand omdat mijn ouders in de vakantie kamers huurden of het vakantie huisje wat achter in de tuin stond. Cees van Dissel
reactie webmaster:
ging er iets mis? ik kreeg dit bericht 4 keer binnen. het duurt even voor een bericht online komt, ik moet het eerste goedkeuren.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. J. v/d Ven11 okt 2010
Aan welke straat lag deze wachtpost?
reactie webmaster:
poeh dat zou ik niet weten. iemand anders van de bezoekers misschien?
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. J. v/d Ven11 okt 2010
Dit is Wachtpost 64 aan de St. Jansweg in Grubbenvorst
 
Delft Zuid arjan krabbenbos11 okt 2010
Hopelijk wordt de viersporige lijn tot aan Schiedam Centrum ooit spoedig doorgetrokken. Als het bij dit station de uitbreiding hiervan zal stoppen zal het naar mijns inziens dit stukje Oude Lijn een flessenhals blijven. Het argument dat het te duur is om dit gelijk af te ronden vind ik onzin , omdat men nog eens later weer moet gaan knutselen aan deze spoorlijn.Liever een keer wat meer geld uitgeven en daarmee te gaan voltooien dan in 2 afzonderlijke fases, dan is het hele traject verbreed van leiden Central tot aan Dordrecht en kan eindelijk de Stedenbaan van start.
 
Rotterdam Alexander arjan krabbenbos11 okt 2010
Ooit waren er plannen voor verdubbeling van 2 naar 4 sporen, maar dat is door geldgebrek niet doorgegaan. Bovendien is er ook onvoldoende ruimte om nog aan extra infra aan te leggen vanwege de bebouwing aan beiden zijden van de spoorlijn. Het station voldoet aardig, heeft 2 roltrappen/gewone trappen, maar moet het nog steeds zonder liften doen. Dit zal veel relevanter zijn dan 2 extra sporen omdat het niet echt nodig is. Alle treinen stoppen hier, behalve dan de (Proef)nachttrein en er is overstapgelegenheid voor bus en metro.
reactie webmaster:
heeft ook weinig nut toch? alle treinen stoppen hier dus geen inhaalacties nodig. die roltrappen zijn wel aardig, inderdaad, maar ze gaan maar een kant op. heb je nog niet veel aan. ik weet zo niet welk (of ze draaien om als gevolg van vraag, maar daarmee moet je ook maar net geluk hebben)
 
Rotterdam Centraal arjan krabbenbos11 okt 2010
Vandaag las ik op teletekst van de lokale tv-zender Rijnmond TV dat de eerste Balken- endes voor de nieuwe perronkap zijn geplaatst. Deze liggen over de perrons 2 en 3 (sporen 4/ 5/6). Behalve de Balken- endes komt er een grote glazen kap over alle sporen heen, die tenslote wordt afgewerkt met zonnepanelen( Er komen ook zonnepanelen te Utrecht Centraal).
 
Vaassen Gert11 okt 2010
Er bestaat nog steeds een stuk spoor in vaassen dit gedeelte wat er nog is ligt op een bedrijfs terrein in het centrum an vaassen dit bedrijf had vroeger een eigen loc met aansluiting op het spoor
reactie webmaster:
ik wist dat niet, maar mijn site gaat dan ook alleen over personenvervoer.
 
Sliedrecht Han Lefering11 okt 2010
In maart 1951 vierde de stationschef 4e klasse te Sliedrecht de heer J. Boogh zijn vijftigjarig ambtsjubileum.
 
Bloemendaal Han Lefering11 okt 2010
In maart 1951 vierde stationschef 4e klasse te Bloemendaal de heer H.Slecker zijn vijftigjarig ambtsjubileum.
 
Harkstede- Scharmer
Han Lefering11 okt 2010
Links de stationschef met rode pet, in het midden de conducteur (ster op pet, functie 1e Hc), rechts stationsbeambte.
reactie webmaster:
kijk dat is iemand die weet waar hij over spreekt. dank han!
 
Dit station is inmiddels verwijderd. Victor11 okt 2010
Nou, niets is wel heer erg niets. Er zijn zeker wel enkele tekeningen van gebouwen en emplacement van Venlo Oostsingel in Het Utrechts Archief.
reactie webmaster:
waarschijnlijk bedoelt sjoerd dat er veel meer had kunnen zijn, was de ns wat zuiniger op zijn archief geweest voordat ze het aan jullie overdroegen. maar fijn dat er wel eea te vinden is bij jullie.
 
Gouda
Fred10 okt 2010
Deze foto is genomen vanuit het Van Bergen-IJzerdoorn park. De zuilen met de 2 leeuwen (die het wapen van Gouda vast houden) bestaan nog steeds. Ze zijn alleen een tiental meters opgeschoven (zo rond 2000) en wijder uit elkaar gezet om ruimte te scheppen. De leeuwen werden voor die tijd regelmatig van hun pilaren gereden
reactie webmaster:
oh dat kan ik me best voorstellen. het is best een drukke weg daar. ik kwam er vaak langs want het lag op de looproute van mijn oude huis naar het station. sinds ik verhuisd ben ga ik anders.
 
Gouda
Fred10 okt 2010
foto 96 en 95 kunnen niet uit 1930 zijn, want dit is toch duidelijk het uiterlijk van het station Na de oorlog. Gezien de auto's op afb 96 gok ik deze ergens tussen 1955 en 1970 maar dat weet ik niet zeker
reactie webmaster:
inderdaad, beetje dom van me. ik zal daar een keer een check voor in bouwen dat wanneer ik een datum invoer die niet binnen de bouw en sloop datum van het afgebeelde gebouw vallen een melding verschijnt. ik heb de datum van 96 naar 1960 verplaatst, de auto's zijn mijns inziens wat te oud voor 1970 en ik dacht dat 95 zo rond de opening van het nieuwe gebouw genomen was, dan komt 1950 meer in de buurt.
 
Hoorn evert10 okt 2010
Sinds heel kort zijn de treinaanwijsborden vervangen door monitoren aan alle sporen. Verbetering van de loopbrug (incl. lift voor gebruikers rollator e.d.) zit ''in de planning''
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. J. vd Ven10 okt 2010
Deze foto is eind jaren '50 genomen. Het huisje werd begin jaren '70 gesloopt en is lange tijd bewoond geweest door fam. Mulder
reactie webmaster:
ik heb de datum gewijzigd.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. Frank Kouwenhoven10 okt 2010
een plaatje van vóór de fusie van SS en HSM en waarschijnlijk vóór de overname van NCS door SS. De klasseaanduiding op de rijtuigen was nog geschilderd en niet in duidelijk zichtbare emaille bordjes. Het (Staatsspoor-)postrijtuig zit tussen twee personenrijtuigen in. Normaliter zat de P achter de bagagewagen (D). Dit kan er op duiden dat op dit NCS traject een gecombineerde NCS/SS dienst werd gereden.
 
Voorthuizen Michel Dupain10 okt 2010
Erg leuk om dit op internet te vinden. Mijn Schoonouders wonen in dit gebouw waar overigens ook de kerkelijke gemeenschap "De kandelaar" zijn bijeenkomsten houd. Michel Dupain
 
Stroe
Frank Kouwenhoven10 okt 2010
Ik denk dat dit een unieke foto is. althans voor mij nieuw. We zien hier een soort draisine of pompwagen die met vier handaangedreven drijfstangen aan de buitenzijde van de wielen wordt voortbewogen. Een menselijke krukas als het ware(of is hier heel iets anders aan de hand?). De mannen kijken niet gelukkig. Zal wel zwaar werk zijn geweest.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. Frank Kouwenhoven10 okt 2010
een treinsamenstelling die niet regulier zal zijn geweest. Een 1300 in de eerste huisstijluitvoering met twee ´blokkendoos´ tussenrijtuigen (Cec). Naar het zich laat aanzien van de VSM. Dat moet een bijzonder feestje zijn geweest
 
Geldermalsen
Frank Kouwenhoven10 okt 2010
Hoewel beide zijden van het eiland geëlektrificeerd zijn, zien we hier alleen maar dieseltractie. Een Mat. 46 tweetje aan het perron, een 2200 goederenlok en een Mat. 40 vijfje. De 2200 in oorspronkelijke jaren vijftig kleurstelling, de DE-stellen beide in huisstijl rood.
 
Harkstede- Scharmer
Frank Kouwenhoven10 okt 2010
Een lokaaltrein, samengesteld uit een ex HSM lok (serie 5500) met rijtuigen van SS garnituur, althans de C en de D. Voor de 5500 was dit een gedegradeerde dienst. zij waren oorspronkelijk bedoeld en in dienst gesteld voor hooflijnexploitatie. Later, enige jaren na de fusie, is er een bel op de ketel geplaatst om ook lokaallijndiensten te kunnen rijden.
 
Harkstede- Scharmer
Frank Kouwenhoven10 okt 2010
Een leuke foto zoals die zo vaak genomen werden in de hoogtijdagen van de spoorwegen. We zien een lokomotief (waarschijnlijk) van de serie 2900 een ex SS goederentrine machine. Daar achter een gemengde goederentrein, met direct achter de lok een bagegewagen type SS of nieuwbouw NS, met verblijfruimte/kantoor en zij-uitkijk voor de conducteur. De beambten lijken mij de perronopzichter (tweekleurige pet), dienstdoende als stationschef, de machinist en (witte boord) de conducteur. Of was het anders om? Wie het beter weet mag het zeggen.
reactie webmaster:
ik weet het niet beter in elk geval, ik sluit me aan bij jouw opmerkingen.
 
Almere Oostvaarders Joop10 okt 2010
Ik weet waarom dit station geen dak/overkapping heeft: HET GELD WAS OP!
reactie webmaster:
het is ook wel een erg groot station om te overkappen. dat zijn ze volgens mij nooit van plan geweest. een schuilhokje is voldoende bescherming tegen de regen.
 
Leiden Lammenschans evert10 okt 2010
Stationsgebouwtje en perron doet me, met uitzondering van de "kleurstelling" van het gebouwtje, denken aan Purmerend.
reactie webmaster:
Ja iets heeft het er wel van weg, maar er zijn erg veel stations gebouwd die op dit gebouw lijken. naoorlogse typebouw.
 
Hekendorp Evert van Voskuilen10 okt 2010
De geschiedenis van dit station (halteplaats) is nauw verweven met mijn recente familiegeschiedenis. Mijn ouders, grootouders en overgrootouders woonden op het station en ik ben er verwekt. Graag wil ik iets meer weten over de geschiedenis van de halteplaats en foto's. Wat hield het beheer van een station in? Wie kwamen in aanmerking om daar te wonen? Is bekend wie van wanneer tot wanneer op het station woonden. Zelf heb ik nog wat kinderfoto's met het station als achtergrond (ca 1950) Evert van Voskuilen, kleinzoon van Klaas Verwoerd en achterkleinzoon van Aldert van Vliet
reactie webmaster:
waarschijnlijk kun je op het utrechts archie nog een en ander vinden. sowieso hebben ze personeelsdossiers, waarin je waarschijnlijk je voorouders terug kunt vinden. daar kun je waarschijnlijk ook de data vinden waarop je familie in het station woonde. wat de taken van een stationschef waren kan ik je zo niet vertellen. misschien dat zij daar ook meer informatie over hebben.

Leuk dat je nog oude foto´s van het stationsgebouw hebt. Zie je kans die in te scannen zodat ik ze op mijn site kan plaatsen. Oude foto´s van voormalige bewoners zijn vaak erg bijzonder, omdat ze in geen enkele andere verzameling voorkomen, Er zijn al veel oud bewoners die op die manier een bijdrage aan mijn site hebben geleverd. Het geeft daarbij niet wanneer het hoofdonderwerp van de foto iets anders is en het station voornamelijk op de achtergrond staat.

 
Wierden Nico Stegeman9 okt 2010
Ik zou heel graag (oude) foto's van Wachtpost 28 willen hebben, gelegen tussen de stations Nijverdal en Wierden, omdat tot eind september 1954 mijn overgrootvader Stegeman daar woonde.
reactie webmaster:
zoals gezegd (maar even herhaald voor de bezoekers) ik heb ze zelf niet, maar als iemand anders informatie of foto's heeft dan graag even een reactie geven.
 
Nijverdal Nico Stegeman9 okt 2010
Ik zou heel graag (oude) foto's van Wachtpost 28 willen hebben, gelegen tussen de stations Nijverdal en Wierden, omdat tot eind september 1954 mijn overgrootvader Stegeman daar woonde.
reactie webmaster:
zoals gezegd (maar even herhaald voor de bezoekers) ik heb ze zelf niet, maar als iemand anders informatie of foto's heeft dan graag even een reactie geven.
 
Abcoude
Han Lefering9 okt 2010
Aan de borden te zien, datering 1967/68.
reactie webmaster:
en aan de vermelding op de HUA site ook. heb het aangepast.
 
Abcoude
Han Lefering9 okt 2010
Abcoude heeft in 1973 een V-NX beveiliging gekregen. Op deze foto is de oude beveiliging nog in dienst, maar zichtbaar zijn sokkels voor de nieuwe lichtseinen. Foto dateren 1972.
reactie webmaster:
ok dank, ik heb het veranderd.
 
Dit station is inmiddels verwijderd. Sjoerd Eeftens8 okt 2010
Van het voormalige emplacement van Venlo resteert niets dat ooit heeft deel uitgemaakt van de verbinding naar Venlo Oostsingel. De aansluiting, door MB in de vorige inzending rangeerspoor genoemd, lag waar nu het stationsgebouw staat en takte af van wat nu spoor 1 is. Het was in feite geen rangeerspoor, maar een deel van een internationale verbinding. Er was echter geen gekoppeld blokstelsel; er waren immers ook weinig of geen doorgaande reizigerstreinen. Dat betekent dat er voor die paar doorgaande treinen veiligheidstreinberichten tussen de seinhuizen werden gewisseld (vragen, aannemen en binnenseinen). Rangeerdelen werden gewoon aangekondigd, waarop de beide wachters de rangeerseinen bedienden die toegang gaven tot de beide emplacementen en de overwegwachter de overweg sloot. Oostsingel had een Duitse beveiliging met seinhuizen aan de uiteinden en een post T in het stationsgebouw. Er zijn van beide emplacementen tekeningen 1:2000 verkrijgbaar bij het Bureau Railatlas van de NVBS, te vinden op de site van de NVBS. Zoals vaak, helaas, heeft het Utrechts Archief niets omdat het meeste mooie spul door NS is weggegooid.
reactie webmaster:
heel jammer dat de ns zo slordig omsprong met haar archieven voordat ze het naar het utrechts archief overhevelde.
 
Sneek G Middeldorp8 okt 2010
Wat is het telefonnummer van het station te Sneek?
reactie webmaster:
stations hebben geen telefoonnummers zoals bij de veelgestelde vragen staat vermeld. misschien dat het museum dat er gevestigd is wel telefoon heeft, maar dan moet je op de site van het museum kijken (en daarnaar zoeken, en niet alleen naar station sneek).
 
Wormerveer INEKE8 okt 2010
VAN HOE VROEG TOT HOE LAAT IS HET LOKET OPEN IN WORMERVEER ZATERDAG ? IK WIL MIJN OV CHIPKAART ACTIVEREN
reactie webmaster:
kun je zien bij de veelgestelde vragen.
 
Visvliet Eelco de Jong8 okt 2010
Toon bedoelt waarschijnlijk het feit dat in 1988 een filmmaker het meestal vrij lege perron liet vullen met honderden figuranten voor een film waarvan ik de naam niet meer weet. Het stationsgebouw was toen al gesloopt.
reactie webmaster:
ok dank je, dat wist ik niet. zou leuk zijn als we die film nog een keer ergens te pakken zouden kunnen krijgen.
 
Rotterdam Kleiweg webmaster7 okt 2010
Ik heb de foto´s en gegevens van de halte Schiebroek hierbij ingevoegd. Die halte had op precies dezelfde plek gelegen voor 1955. daarom is het dezelfde pagina op mijn site.
 
Tjuchem- Meedhuizen Jan Looijesteijn7 okt 2010
Ook op de site van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek (www.nnttm.nl) staat een heel interessant artikel over de spoorlijn.
reactie webmaster:
ik ken de site, bij station zuidbroek staat hij in elk geval al wel gelinkt. ik zal het eens nakijken. het artikel zal wel van de hand van wim mensinga, die schrijft het meeste in het blad zo vertelde hij mij.
 
Slochteren
J.C. Looijesteijn7 okt 2010
Volgens mij klopt het niet dat afbeelding 3 van 1928 is. De spoorlijn is geopend op 1 juli 1929. Overigens is de afbeelding m.i. dezelfde als afbeelding 18 van 1929.
reactie webmaster:
ik heb de oude afbeelding 3 verwijderd, de oude nummer 18 staat nu op nummer 3. het zou in theorie natuurlijk wel kunnen dat de spoorlijn al in 1928 klaar was en dat toen deze foto is genomen, maar het lijkt me inderdaad sterk dat men zo lang zou wachten voor dat de treinen gingen rijden. ik heb 1929 laten staan als datum.
 
Slochteren
J.C.Looijesteijn7 okt 2010
Afbeelding 13 kan niet van 1920 zijn. Opening van de spoorlijn is 1 juli 1929.
reactie webmaster:
eh ja daar heb je een punt. ik heb het veranderd. ik moet soms gokken, en dat doe ik dan wat snel uit de losse pols. ik zal er misschien maar eens een check instellen dat wanneer ik een datum invoer die niet kan (omdat een gebouw er in die periode niet stond, of omdat het station nog niet open was, dat er dan een foutmelding komt).
 
Hulshorst Sjoerd Eeftens7 okt 2010
Aan mijn vorige reactie moet ik, na bestudering van oude tekeningen, nog toevoegen dat er inderdaad, zoals Victor aangeeft, bij km 55.075, links voorbij de overweg een chefswoning zonder nummer heeft gestaan. Na de sloop werd de chef gehuisvest in de dienstwoning voor de seinhuiswachter boven het stationskantoor.
reactie webmaster:
aha, dan ben je dus toch betrouwbaar :-) dank je!
 
Hulshorst Sjoerd Eeftens7 okt 2010
Nu houd ik niet van gekissebis maar er is nu nog steeds geen duidelijkheid over de dienstwoning. Welnu: boven het stationskantoor was de chefswoning. De overweg was en is bij km 55.054. Bij de overweg stond ooit aan de noordwestzijde wachtpost 49; er was daar geen wachterswoning. Later werd de overweg bediend uit post T in het stationskantoor. Het station stond en staat niet bij de overweg maar bij km 55.176. Het perronoverpad lag bij het station bij km 55.185. Andere gebouwen waren er niet, of het zou het nog aanwezige onderstation moeten zijn bij km 55.218. Aan de noordzijde lag links voorbij het stationsgebouw een losspoor met losweg. Tegenover het stationsgebouw, aan de zuidzijde, lag een spoorverbinding genaamd Boschspoor Leuvenhorst, opgebroken in 1931.
reactie webmaster:
volgens victor was er wel degelijk een ander gebouw, hij heeft de tekeningen in het archief. blijkbaar weet jij dus ook niet alles, en laatst victor al. kan ik dan niemand meer blindelings vertrouwen? ;-)
 
Dit station is inmiddels verwijderd. MB7 okt 2010
Sinds mijn vorige bericht heb ik het één en ander proberen op te zoeken over dit station, maar ik ben helaas tot de conclusie gekomen dat er inderdaad nauwelijks iets te vinden is. Eén van de dingen die ik graag wil weten; was spoor 48 te Vl ooit aangesloten op het rangeerspoor dat tussen Vl en Oostsingel lag? Qua ligging zou het namelijk kunnen, en ook die loods aan spoor 48 lijkt voor meer dan slechts een kopspoortje te zijn gebouwd. Weet iemand meer over de ligging van het rangeerspoor?
reactie webmaster:
jammer dat het zo slecht gearchiveerd is. het was toch niet een onbelangrijke verbinding, zou deel uitmaken van de spoorweg hamburg- parijs. heb je er in duitsland ook naar gekeken. misschien is daar nog een archief van de maatschappij ergens bewaard gebleven waar eea te vinden is. volgens mij was het station namelijk helemaal duits.
 
Utrecht Overvecht E. Sanda7 okt 2010
Is het nog steeds mogelijk om onbetaald te parkeren bij het station Overvecht? Ik ben er al een tijdje niet meer geweest en moet er binnenkort weer zijn. Met dank voor uw antwoord.
reactie webmaster:
i kzou het niet weten. ik ben er ook al een tijd niet geweest. je kunt het nakijken op de site van de ns. op deze pagina staat een handige link naar de voorzieningen op dit station op die site (aan de rechterkant van deze pagina).
 
Utrecht Centraal chris wouters.7 okt 2010
Hallo, Ik heb de volgende vraag. Ik wil een dagje internationale treinen spotten op een station in nederland.Op welk station komen de meeste doorgaande treinen.Ik woon in Groningen Alvast bedankt voor je reactie. Chris
reactie webmaster:
geen idee, ik ben geen spotter, ik fotografeer treinen alleen als ze toevallig voor het station staan dat ik op de plaat wil zetten, en dat vind ik dan meestal jammer. je kunt je vraag misschien beter stellen aan de yahoogroup ovl (moet je eerst lid worden, maar als je veel spot kan er wel interessant materie tussen zitten).
 
Hulshorst Victor7 okt 2010
De bovenverdieping was aanvankelijk de chefswoning dacht ik, maar dat zal op den duur te krap geworden zijn. Vandaar dat er waarschijnlijk een nieuwe, aparte chefswoning is gebouwd. Het huis was in de stijl van station Soestduinen, dus vermoedelijk ook zo rond 1910 gebouwd. Het was een heel fraai huisje met houten veranda. Als Cees van Dissel ook geïnteresseerd is in een bouwtekening, kan hij een kopie opvragen bij Het Utrechts Archief, onder verwijzing naar tek. nr. 9279 van archieftoegang 959 (woning te Hulshorst, km. 55.072)
reactie webmaster:
dank je, natuurlijk weet jij met het archief in de hand er meer van. heb je hem dat zelf ook gemaild, of moet ik dat nog even doen?
 
Hulshorst Victor7 okt 2010
De woning van de stationschef stond bij de spoorwegovergang (wordt door meerdere kaarten bevestigd).
reactie webmaster:
ok dat wist ik niet, het station was in eerste instantie natuulijk ook een stuk kleiner dan het nu is. daar zal geen plek zijn geweest voor een woning, naast de stationruimtes.
 
Tjuchem- Meedhuizen Victor7 okt 2010
Heel verstandig! Altijd meerdere bronnen raadplegen is een journalistieke en wetenschappelijke regel. Overigens zijn recente foto's van Tjugchem-M en de overige restanten van het Woldjerspoor te zien op railtrash.fotopic.net/c1903689.html
 
Waardenburg betsie wouters van seggelen6 okt 2010
ja inderdaad ik ben er geboren ik ben de betsie van de toevoeging van 7 mei 2009. Ik nu heb het adres gevonden tussen de papieren van mijn ouders .lieve groet Betsie
reactie webmaster:
oh ja nu zie ik het. je naam wordt met iedere toevoeging langer ;-) weet je misschien wanneer het gebouw gesloopt is? of ben je het na jullie verhuizing ook uit het oog verloren?
 
Nieuwersluis- Loenen Bannink G.6 okt 2010
Het zal in juni 1940 geweest zijn dat het hele station Nieuwersluis s'morgens omringt werd door zwaar bewapende Duitse troepen, ons werd allemaal verteld binnen blijven en gordijnen dicht, op het station zelf moesten de dienstdoende mannen ook binnen blijven, de telefoon en morse toestellen werden meteen bemand door de Duitsers, mijn vader mocht geen contact opnemen met mijn moeder, maar ik een jong ventje liep overal tussen door, overal werden luchtdoel geschut geplaatst,bij de overgang naar ter Aar bij de houtzagery zels op het pad naar de boerderij van Soede, het wemelde van vrachtwagens en soldaten, wat was er die dag aan de hand, om 17.00 uur kwam er een trein uit Amsterdam een gepanserde trein, die bleef staan op het tussenspoor Intussen reden er die dag geen treinen tussen Amsterdam en Utrecht, zodat alles stil was. Wat bleek achteraf in de trein zat Maarschalk Goring met zijn staf, ze waren naar Nederland gekomen ter voorbereiding van de aanval op Engeland de zg operatie Sealowe, gelukkig mislukt. gerard
reactie webmaster:
wat een verhaal. leuk om zulke herinneringen hier terug te lezen. Je hebt op of bij het station gewoond begrijp ik? Heb je nog foto's uit die tijd? Er zijn al veel oud bewoners van stationsgebouwen die hun familiealbums hebben in gescand en zo een bijdrage leverden aan mijn website.
 
Jelsum wim6 okt 2010
Ik heb de plek is opgezocht en heb er foto,s gemaakt . Je kunt de rand van het perron nog herkennen . Jammer dat er zo veel veranderd is .wim
reactie webmaster:
ja ik ben er ook wel eens langsgelopen. heb het hele spoor van leeuwarden naar stiens gelopen (behalve dan het afgesloten deel over de luchtbasis, de wandeling door het aanpalende weiland leverde me wel een paar vieze voeten op.
 
Venlo Henk Tellekamp6 okt 2010
Ik heb ruim 30jaar in Venlo gewoont. In die tijd is er veelveranderd op station Venlo. Geen restautatie meer, geen rechtstreekse verbinding met Köln meer(IC). Dat is slecht voor een station als Venlo, dat toch een internationale status heeft.
 
Waardenburg Betsie Wouters5 okt 2010
Het adres van het station van Waardenburg was Stationsweg A 130 b Groet Betsie Wouters V.Seggelen
reactie webmaster:
hmmm, domme fout bij het ontwerp van mijn site, ik kan geen toevoeging achter het huisnummer plaatsen omdat het betreffende databaseveld een nummerieke invoer vereist. de B is dus vervallen in het adres, maar verder heb ik het overgenomen. Wel vreemd... heette de straat Stationsweg A? Hoe weet jet dit? Heb je er zelf misschien gewoond? Helaas bestaat de straat Stationsweg niet meer, dus het kaartje verwijst naar een niet bestaande locatie, daar moet ik ook nog maar eens iets aan doen... mijn database zo wijigen dat ik een kaartje kan linken zonder daarbij het adres te veranderen.
 
Hulshorst Frank Arends5 okt 2010
De dienstwoning was boven het station.
reactie webmaster:
zou meneer dat bedoelen? ik denk dat hij dacht dat er een aparte woning bij het station was, maar als de woning alleen boven het station was dan zijn er natuurlijk geen foto's van.
 
Tjuchem- Meedhuizen Wim Mensinga5 okt 2010
Hallo Wichor DE foto die je weggehaalt hebt van het huis was wel van het Woldjerspoor Hij lag pal aan het spoor . Het zelfde type woning stond ook in kolham . Gr Wim
reactie webmaster:
dnakje, ik heb je mail ook gezien. heb je de betreffende foto nogmaals voor me? ik zal in het vervolg niet meteen een foto van je verwijderen, ook al wordt het door een gerenommeerde bezoeker als Victor in twijfel getrokken.
 
Tjuchem- Meedhuizen
Victor5 okt 2010
Deze woningen stonden inderdaad langs het tracé van de Woldjerspoorlijn bij station Tjuchgem-Meedhuizen, maar hebben er dacht ik verder niets mee te maken.
reactie webmaster:
ok ik trok het zelf ook al in twijfel, maar het blijkt inderdaad toch een wachterswoning van de woldjersspoorweg te zijn.
 
Rotterdam Zuid Dhr.S. van Mossel5 okt 2010
geachte heer komt er nog een (groot)intercitystation op zuid ik heb gelezen dat er een intercitystation gaat komen in combinatie met een nieuwe metrolijn die van beurs via zuidplein naar ijsselmonde zou moeten gaan of iets dergelijks, wat weet u hiervan als het waar is wanneer gaan ze dan bouwen?
reactie webmaster:
dat duurt nog wel heel lang hoor. dat zou voor de mogelijke wereldkampioenschappen van 2018 worden, maar of dat gehaald zou worden was ook al discutabel. Ik zou er niet op wachten :-)
 
Amsterdam Amstel Paul Dirks5 okt 2010
Is het juist dat station Amsterdam Amstel vroeger een opstapstation was voor de autotrein? Zo ja, is dit juist en zijn hier nog foto's van?
reactie webmaster:
ja op de site van het utrechts archief zijn wel foto's te vinden. er staat te weinig van het station op voor mij om ze op mijn site te plaatsen, maar je kunt ze hier vinden.
 
Beekbergen H. Struijk3 okt 2010
Deze persoon heeft station Beekbergen al nagebouwd in 1:87. Hier kunnen veel mensen wat van leren. Super mooi gemaakt!!!
reactie webmaster:
dat is inderdaad mooi gedaan. haast niet van echt te onderscheiden.
 
Nijverdal Zuid harry olthof3 okt 2010
Meer krantenartikelen en foto's van de stations in Nijverdal op www.tunnelplan.nl/spoor.htm
reactie webmaster:
wat een vreselijk onhandige pagina, alles is gewoon onbewerkt ingescand en online gegooid, het is veel te breed voor een normaal scherm ,dus je moet erg veel scrollen. maar wel mooie foto's vandaan kunnen halen.
 
Schiedam Nieuwland
erica daalmeijer3 okt 2010
IK VIND HET JAMMER DAT SCHIEDAM VERANDERD IK VOND SCHIEDAM VAN VROEGER TOCH VEEL LEUKER
 
Abcoude
P.P. van Birgelen2 okt 2010
Deze foto kan niet uit 1976 zijn als volgens de andere foto's het seinhuis in 1973 gesloopt is...
reactie webmaster:
ik heb er dan 1970 van gemaakt.
 
Kampen Gertjan Stamer2 okt 2010
De wissel...Peter van Mierlo bedoelt zeker Wizzl,die is in Mei 2009 ongedoopt tot Kiosk.Geen emailadres,je zal naar Servex moeten pennen(heeft eigen website). Of naar binnenlopen voor contact...daar bereik je het meeste mee !!!
reactie webmaster:
zoiets dacht ik al. dank je!
 
Zoutkamp wim2 okt 2010
In dit station heeft ook nog de Heer Landman gewoond . ER was in die tijd een scheeps werfje .
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. wim2 okt 2010
Dit is het bijgebouw met oa de wasruimtes . Ook de personeelswoning is nog aanwezig. Hier lag vlakbij de draaischijf om de lokomotieven te keren om richting Winsum te gaan .wim
 
Metslawier Wim 2 okt 2010
Het station is aan de buitenkant behoorlijk veranderd . Er is ook allemaal houtwerk aan de buitenzijde aangebracht . Ook de dakgoot heeft zijn rechte lijnen verloren .wim
reactie webmaster:
ja echt mooi kan ik het niet noemen, maar ja een groot deel staat er gelukkig nog.
 
Delfzijl
Wim 2 okt 2010
In Delfzijl is vreselijk gevochten . De Duitsers probeerden van hier over de ems naar Duitsland te vluchten . Vanaf de dijk werd naar het binnenland geschoten . Ook werd het station geraakt en zijn de littekens hedendaag nog te zien .
 
Groningen Noord
Wim 2 okt 2010
Deze foto van l.j.p Alberts in de zomer 1952 genomen . De locomotief is lok 6021 en had als standplaats Groningen centraal .
 
Bovenkerk
wim2 okt 2010
Dit is een foto uit het Utrechts archief . De lok is van de serie 7000
reactie webmaster:
ik heb de link gelegd.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. wim2 okt 2010
Foto is van de collectie de pater- Utrechts Arhief . Fotograaf overbosch
reactie webmaster:
dank je, ik heb de link erbij gezet.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. Wim Mensinga2 okt 2010
Dit plaatje is uit 1938 . De loc is van de serie 5400 Collectie Utrechts Archief. Wim
reactie webmaster:
de hua website zegt 1935 en het is schijnbaar 5402.
 
Haarlem Bolwerk Niels Karsdorp2 okt 2010
Volgens het boekje lokaalspoor- en tramwegen van de hollandsche ijzeren spoorwegmaatschappij van N.J. van Wijck Jurriaanse reden de treinen van de HZSM reeds sinds de opening door van Bolwerk naar het HSM station Haarlem.
reactie webmaster:
oh dat wist ik niet. iemand van de andere (vaste) bezoekers die dit kan bevestigen?
 
Maarn (oud) Vincent Hartosveld2 okt 2010
Inderdaad interessant, met name omdat er weinig over te vinden is. De genoemde puist is volgens mijn projecties van stafkaarten en de bestektekening over google-earth de bakstenen draaischijf na de verplaatsing. De grotere betonnen versie heeft daar links naast gelegen en is nu in twee delen bij de toegang van het schiereiland geplaatst. Ik kan de projecties van stafkaarten en bestektekening mailen naar geinteresseerden.
 
Groningen
Wim Mensinga1 okt 2010
Datum klopt niet dit moet eerder zijn . Er wordt nog gereden met stoomtractie . Ik zie het bus station ook nog niet en die is rond 1953 gebouwd.
reactie webmaster:
ik heb er 1955 van gemaakt.
 
Pijnacker Arjan Krabbenbos1 okt 2010
Het voormalige stationsgebouw staaat er leeg en verlaten bij en is aan de spoorzijde omgeven door ijzeren hekken. In septemner 2010 nog wat foto's gemaakt van dit monumentale stationsgebouw zolang dit nog kan.... In het gebouw kan men het voormalige NS-loket nog waarnemen en de voormalige wachtzaal is een opbergplaats. Hopelijk verdwijnt dit authentieke oude ZHESM-stationsgebouw niet en wordt dit vervangen door een hypermoderne flat zoals er al vele zijn. Bij het nieuwe Randstadrailstation vindt men wel de nagbouwde moderne oude ZHESM-bovenleidingprtalen in de zgn. spoorkuil.De tijd zal het leren......
 
Winterswijk theo1 okt 2010
Ik zou wel eens willen weten wie er de eigenaar van het restaurant is, en of ik er mee in kontakt kan komen. Zou wel fijn zijn als iemand mij dat kon vertellen
reactie webmaster:
ik weet het niet, misschien iemand anders op de site?
 
Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen en die u beschikbaar zou willen stellen voor plaatsing op stationsweb? Mail dan naar Wichor Bramer.
2024 (37)
2023 (143)
2022 (136)
2021 (236)
2020 (163)
2019 (196)
2018 (222)
2017 (312)
2016 (307)
2015 (249)
2014 (397)
2013 (762)
2012 (1157)
2011 (1890)
> 2010 (1949)
   December (186)
   November (187)
> Oktober (218)
   September (144)
   Augustus (103)
   Juli (136)
   Juni (139)
   Mei (198)
   April (153)
   Maart (164)
   Februari (155)
   Januari (166)
2009 (1870)
2008 (1259)
2007 (996)
2006 (574)
2005 (482)
2004 (349)