Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Opmerkingen bij stationsweb in Januari 2010.

Beukelsdijk Irma Mulder31 jan 2010
Ik heb hier met mijn (ex)man en 2 kinderen in het middenhuis gewoond van september 1973 tot april 1981. Achter het huis was een kennel en een vakantiekennel voor de diensthonden van de Spoorwegpolitie Rotterdam. Mijn (ex) man werkte bij de SPO en heeft een diensthond gehad. Ook verzorgden wij de honden van de collega's die op vakantie gingen. Aan de linkerkant van ons woonde ook een NS'er en aan de rechterkant de familie Mizelmoe, de heer Mizelmoe was op het moment dat wij er kwamen wonen inmiddels een gepensioneerd NS'er.
reactie webmaster:
leuk weer een oud-bewoner van een station te treffen op mijn site. Heb je misschien nog oude foto's van dit gebouw die op mijn site geplaatst kunnen worden?
 
't Visschertje Gertjan Stamer31 jan 2010
Volgens boekwerkje van Armsein tot Lichtsein uit 1981 is halte een eenvoudige abri en een taludtrap en in 1916 electrische verlichting 13 lampen.Perronverlenging in 1896 met 100m verlengd. Boekwerkje is oa geschreven door de heren Albers,de Bonte,Boomsma e.a.Geen ISBN-nr te vinden,eigen uitgave NS.Gekocht via NVBS in 1999.
 
Voerendaal Gertjan Stamer31 jan 2010
Per 1 Januari 2002 geen VVV meer in noordelijk deel stationsgebouw-ruimte dus leeg.Zomer 2002 bouwt Railinfrabeheer overkapte fietsenstalling aan zuidzijde gebouw.Per Januari 2005 opent hier het Reisstation(reisburo,reiswinkel,VVV(in 2006 weer terug dus)Vanaf 10 December 2006 weer als vanouds 2 x per uur stoptreinen door Veolia.In 2007 worden de perrons voorzien van nieuwe bestrating en alles oogt zeer netjes,ook nieuwe glazen abri's op beide perrons.Eind 2009 staat het stationsgebouw helaas weer leeg...!
 
Baarn
Gertjan Stamer31 jan 2010
Benzinepomp rechts op foto en achterliggend gebouw reeds gesloopt eind 2009/Januari 2010.Hier komt in-uitrit nieuwe parkeerplaatsen achter de fraaie nieuwe Rijwielshop.
 
Eenrum
Mia Vogel30 jan 2010
Zijn deze foto,s te koop? mijn fam komt uit Eenrum, zou zo graag wat meer foto's willen hebben,dit is misschien niet de goede weg,maar als je niets probeert in het leven kom je tot niets,mooi foto's! met vriendelijk groet Mia Vogel.
reactie webmaster:
nee helaas, ik heb ze zelf ook niet in mijn bezit. foto's van de bron Het Utrechts Archief zijn wel bij hen te bestellen, maar daar zit niets uit eenrum bij geloof ik.
 
Aalst- Waalre Gertjan Stamer30 jan 2010
Boekwerkje Aalst-Waalre aan de spoorlijn/Het Bels Lijntje(???)door Jan van Houten e.a. uit 1999:Opening 22 Juli 1866(tegelijk met lijn Eindhoven-Hasselt).In 1906 uitgebreid tbv sanitaire voorzieningen(was eerst houten hok!)Gebouw is vooral bekend geworden door de vele bloemen en planten aan en rondom het gebouw!Perron omgeven door hekwerken en moeilijk bereikbaar-strenge controle stationschef en zijn assistenten!Eerst heette het station Waalre en vanaf 1868 heette het Aalst-Waalre.Stationskoffiehuis was eerst een boerderij annex cafe;in 1930 is het verbouwd/uitgebreid.In 1964 start sloop stationsgebouw en spoorlijn al vanaf 1962 opgebroken. Spoorlijn is nu wande/fietspad en waar stationsgebouw stond zijn bomen en struiken geplant. Lees meer in dit leuke boekwerk maar geniet vooral van een paar fraaie luchtfoto's na de sloop stationsgebouw en tevens foto sloop stationsgebouw in 1964.Stichting Waalres Erfgoed ISBN 90-803984-1-2.
reactie webmaster:
heb je dat boek in je bezit? zou je daar de betreffende foto's uit kunnen scannen voor me?
 
Maarheeze (oud) Gertjan Stamer30 jan 2010
Eind Januari 2010-grondwerk is gebeurt(ook voor de perrons)maar sneeuw en vorst belemmeren de bouw behoorlijk...Koning Winter is wel heel duidelijk aanwezig!
 
Heerlen Woonboulevard Gertjan Stamer30 jan 2010
Tussen spoorviaduct en begin van de lijn/aftakking spoorlijn Sittard-Herzogenrath komen de 2 lange zijperrons,qua bouw lijkt het wel op de Kissel en Eygelshoven Markt(fundering perrons in spoortalud)Logische plek-noordzijde dus-hier loopt men dus veel(zuidzijde niet bebouwd).Parkeerterrein aan westzijde spoorlijn.
 
Maastricht Randwyck
Gertjan Stamer30 jan 2010
Linker fietsenstallingen zijn eind 2009 gesloopt en vervangen door fietsklemmen(zonder overkapping helaas)en met zwarte hekken efgeschermd van brugleuning.Rechts is ook zelfde periode gesloopt;bij bomen rechts zijn overkapte fietsenkluizen gebouwd eind 2009 en parkeerplaats is wat kleiner geworden.Traptreden waren eerst van beton,sinds 2008/2009 van hout met antislipprofiel erop.
 
Maastricht Randwyck
Gertjan Stamer30 jan 2010
Links op foto trein NS(spoor 3-kopspoor). stopt nu op rechterspoor(spoor 1)als stoptrein naar Roermond vv.Spoor 3 is voor Veolia boemel naar Kerkrade.
 
Oosterbeek
Henk J. van der Velde30 jan 2010
Geachte heer/mevrouw, Het jaartal boven deze foto vermeldt 1905. Maar foto 20 laat dezelfde personengroep zien in zwartwit en daar staat 1900 boven. Eén van de twee jaartallen moet correct zijn, in elk geval zijn ze in hetzelfde jaar genomen. Met vriendelijke groet, Henk van der Velde Oosterbeek
reactie webmaster:
sterker nog, het is gewoon dezelde foto. ik heb no 20 verwijderd.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. Jan Kicken30 jan 2010
Deze opname toont nog geen electrificatie en nog met het oude seinenstelsel.Deze opname moet grofweg van voor 1980 zijn. Het is mij niet bekend of de gebouwen op de achtergrond nog van de fruitveiling zijn.
reactie webmaster:
ok ik weet het ook niet precies wanneer maar ik laat 1960 voorlopig staan.
 
Oosterbeek Laag Ton Zwartkruis29 jan 2010
Van kraakpand tot kooppand! 27 jaar geleden heb ik met een aantal kraakvrienden het station Oosterbeek Laag gekraakt. Het prachtige pand stond op de sloopnominatie. Inmiddels is het een (gemeentelijk) monument en hebben wij het als bewoners eind 2009 van de NS in eigendom gekregen door afkoop van de erfpacht en de aankoop van de grond. Nu nog een noordelijke aftak van de Betuwelijn (want dan minder treinen) en geluidschermen weg, dan wordt het nóg mooier dan het al is.
reactie webmaster:
ja die geluidsschermen zijn echt doodzonde. die nemen alle uitzicht weg uit de trein op het mooie pand, en andersom, maar ik zie het nog niet echt gebeuren dat ze dat gaan doen.
 
Groesbeek Alex Hendriks29 jan 2010
Graag zou ik willen reageren op Marco.

Niet alleen de tramoptie wordt onderzocht door de Stadsregio. Ik weet niet hoe je daarbij komt? Bij mijn weten worden alle mogelijke opties door de Stadsregio onderzocht, en kansrijke opties zullen nader worden uitgediept.

Reactivering is best financieel haalbaar, ook zonder goederenvervoer. Een nieuw spoor aanleggen naar Weeze vanuit het zuiden van Boxmeer (ter hoogte van Vierlingsbeek ofzo) lijkt mij niet van toepassing. Dit zal waarschijnlijk heel veel geld kosten. De afstand tussen Vierlingsbeek - Airport Weeze, dan praat je toch al gauw over een kilometer of 15... Terwijl het spoor naar Kleve nog grotendeels intact is, en doorloopt tot aan Weeze. Weeze station - Airport is maar 3 of 4 kilometer ofzo, dus wat is nou goedkoper? ;)

Bovendien is het al erg druk op de Maaslijn, tussen Nijmegen, Boxmeer en Venray rijden in de spits al 4 treinen per uur. Als daar ook nog een trein naar Weeze bij moet, dan wordt het wel heel erg druk. Dan zou je naast 15km nieuw spoor ook nog een passeerspoor moeten aanleggen tussen Nijmegen en Boxmeer. Weer extra geld kwijt aan kilometers spoor...

Nee, Nijmegen - Groesbeek - Kranenburg - Kleve - Weeze blijft in mijn ogen de beste optie. In welke variant dan ook.

Groesbeek zal op den duur wel bijdraaien. Ze zijn gewoon heel erg bang voor goederenvervoer door hun dorp, en dat vind ik enerzijds wel gegrond. Anderzijds denk ik dat er genoeg oplossingen zijn om goederenvervoer niet mogelijk te maken op het baanvak en het geschikt te maken voor enkel personenvervoer, in welke vorm dat dan ook is.

Tegenwoordig zie je twee belangrijke ontwikkelingen die maken dat Nijmegen - Groesbeek - Kranenburg - Kleve - Weeze kans van slagen heeft:

  1. Opgegeven regionale spoorlijnen worden weer kansrijk door lightrail. Dit zie je bij Nijmegen - Roermond (Veolia), Groningen - Zuidbroek - Veendam (Arriva), Dordrecht - Geldermalsen (Arriva), etc. Sinds de komst van een nieuwe vervoerder met lightrail voertuigen, vaak de Stadler GTW, neemt het aantal reizigers explosief toe op deze lijnen.
  2. De tweede belangrijke ontwikkeling is de opkomst van de tram. Zwolle - Kampen wordt wellicht vertramd. Groningen heeft tramplannen, en Nijmegen natuurlijk ook. Een tramlijn naar Kleve en Airport Weeze is m.i. dan ook erg kansrijk te noemen voor de regio.
Ik ga momenteel elke dag met de bus vanuit Kranenburg naar Nijmegen. Die bus zit behoorlijk vol ´s ochtends en ´s middags. Donderdagavond is het ook erg druk met koopavonden. Geloof me: een trein biedt de uitkomst! Helaas zal ik dan al afgestudeerd zijn, maar hopelijk hoor ik voor mijn afstuderen nog dat het spoor gereactiveerd wordt. Dan kunnen de toekomstige studenten aan de HAN en Radboud Universiteit er wel van profiteren.
reactie webmaster:
Dank voor je uitgebreide reactie. Ik heb wat html code toegevoegd om hem leesbaarder op de site te krijgen dan alleen in platte tekst. Ik zit niet genoeg in het onderwerp om hier heel diep op in te gaan. maar mij lijkt reactivering van nijmegen kleve inderdaad ook logischer dan een nieuwe lijn aan te leggen vanaf vierlingsbeek.
 
Geleen- Lutterade conny29 jan 2010
Hallo, ik vind het geweldig dat ik met de Pc nog historiesche foto's van Geleen en Sittard aan mijn kinderen en kleinkinderen kan tonen. zo kunnen zij een stukje van mijn geboortestad leren kennen.
reactie webmaster:
graag gedaan hoor. ik hoop dat jullie van de site blijven genieten.
 
Sassenheim maarten29 jan 2010
Hoe zijn de voorderingen nu bij station sassenheim is er al iets te zien??? of al ergens foto´s?? staat ook dat in 2010 geopend gaat worden dat word in het Najaar verwacht?? groet.Maarten
reactie webmaster:
ik weet niet wat de laatste planningen zijn, maar of het eind dit jaar geopend gaat worden betwijfel ik. ik heb er nog geen echte foto's van gezien hoe de stand nu is, maar misschien dat iemand van de bezoekers van mijn website me er een paar kan aanleveren, zodat ik ze online kan plaatsen.
 
Kerkrade West
dylan28 jan 2010
het is jammer dat ze het station hebben gesloopt...
reactie webmaster:
ja er is vrij veel gesloopt in nederland, gelukkig staat er ook nog steeds veel overeind (zoals het grootste deel van het veel mooiere station simpelveld)
 
Den Helder Jeroen Muntjewerf28 jan 2010
De voormalige spoorlijn naar de haven van Den Helder in in 1995 afgebroken op het spoorwegnet Alkmaar-Den Helder. Deze is pas geleden weer in gebruik genomen om het rangeren mogelijk te maken zodat dat niet op het bestaande spoor hoefde te gebeuren. Deze zogeheten stamlijn zal tot aan de overweg in de Schootenweg worden geëlektrificeerd. bron: doodpoor.
 
Dronten S.26 jan 2010
Dronten heeft bijna 40.000 inwoners. Daarom vind ik het te gek voor woorden dat dit een kaal station wordt, zonder een verwarmde wachtruimte en Wizzl/Kiosk. Daar hoort ook een toilet bij, wat de gemeente tevergeefs bij Prorail heeft aangegeven.
reactie webmaster:
wel vreemd ook inderdaad want het station is best groot van opzet. geen simpele glazen halte maar een gemetseld gebouw. overigens heeft de gemeente als totaal 40000 inwoners, maar daarbij horen ook swifterbant en biddinghuizen met beide 6000 inwoners, die waarschijnlijk niet van dit station gebruik zullen gaan maken. De plaats Dronten heeft dus 28000 inwoners.
 
Valkenswaard
Martijn Heijink26 jan 2010
Deze foto moet op zijn vroegst in 1954 gemaakt zijn: de eerste diesellocs van de serie 2400 kwamen namelijk in maart dat jaar in dienst. 1950 is in elk geval te vroeg.
reactie webmaster:
ok dank je wel, ik heb er 1955 van gemaakt.
 
Delft
Han Lefering25 jan 2010
Aan de muur drie kaartautomaten. Van links naar rechts: perronkaarten,retour Den Haag en retour Rotterdam.
reactie webmaster:
wat lastig dat je voor iedere kaartsoort een nieuwe automaat neer moest zetten.
 
Delft
Han Lefering25 jan 2010
Zelfde foto als 27.
reactie webmaster:
dank die heb ik verwijderd.
 
zoekplaatje 10 Spoors25 jan 2010
Denk niet dat het in Nederland ligt. Lijkt meer op een station van de Kolding-Sydbaner in Denemarken. Zie bijvoorbeeld dit model in H0: http://www.real-modell.de/bhf_hejls.htm of http://www.signalpost.dk/ks-artikel.htm
reactie webmaster:
Daar lijkt het inderdaad wel heel erg op. Ik dacht altijd dat het gebouw op de achtergrond geen stationsgebouw was (daar leek het tenminste niet op), maar het lijkt wel heel erg op dat gebouw van de Kolding Sydban. Zou ook meteen verklaren waarom het er allemaal zo licht uit ziet, qua spoor enzo dan. Dat was een metersporige tram. Heel goed gevonden!
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. Björn Lammers24 jan 2010
"Stortinget" is het Noorse parlement. Het is een Noorse tram, motorwagen 605 van de Oslo Sporveier uit 1951, zo orakelt nicospilt.com.
reactie webmaster:
aha, zo weten we er met z'n allen wel een antwoord op. dank je wel.
 
Delft Gertjan Stamer24 jan 2010
Na de sloop van de fraaie huizen rondom het station was de eerste stap gezet voor bouw nieuw ondergronds station-Januari 2010 de tweede stap met verhuizen busstation en fietsenstalling enz...alles is te lezen(inclusief de toekomst!)in een folder(Nieuwe situatie Stationsgebied)of op website www.spoorzonedelft.nl en er gaat wat gebeuren rondom het stationsgebouw...folder stuur ik je wel toe Wichor(tzt).
 
Etten- Leur Gertjan Stamer24 jan 2010
Stationswinkel gesloten per eind Januari 2009 volgens diverse treinpassagiers...ondertgussen is dus wel die fraaie loketwand gesloopt-jammer!
 
Dordrecht Gertjan Stamer24 jan 2010
In najaar 2003 is aan Krispijnzijde-entree nieuwe overkapte fietsenstalling gebouwd...in December 2009 grotendeels gesloopt!en vervangen door de nieuwste trend-fiets laag en hoog/fietsflat zonder overkapping.Blooemwinkel gesloopt in Januari 2010(al in zomer 2009 dicht)en houten gebouw aan zuidzijde(bij Kiosk enz)dus verleden tijd.Begin November 2009 nieuwe Rijwielshopgebouw open aan noordzijde en sloop halfronde Romneyloods pal voor station gesloopt in Januari 2010.Bushaltes aan zuidzijde al in najaar 2009 volledig herzien en gereed in voorjaar 2010(vertraagd door sneeuw en vorst).
 
Dordrecht Stadspolders
Han Lefering24 jan 2010
Foto 1992 of later, zie ontwaarder.
reactie webmaster:
veranderd.
 
Nieuwerkerk aan den IJssel Gertjan Stamer23 jan 2010
Sloop fietsenstallingen najaar 2001-nieuwe overkapte klemmen en kluizen er voor in de plaats.Per 19 December 2001 Treintaxihalte. Aan ander huisartsenpraktijk HOED vanaf Mei 2004(hier was ooit grasveld en nieuwe fietsenstallingen uit najaar 2001).Opvallend aan fietsenstallingen is bouw klemmen onder trappenhuizen en bij Albert Heijn aan de noordwestzijde.Sluiting NS loket per 1 Oktober 2004.Leegstand...verbouwing tot Simo's Shop Pizza en Broodjeszaak en open per December 2005. Onderwijl bebouwt men grote parkeerplaats aan deze zijde(winkel dus)tbv appartementencomplex met parkeergarage...sinds 2006 niet meer wezen kijken !
 
Nieuw Amsterdam Gertjan Stamer23 jan 2010
In 1911 een 2e spoor naar de haven en tevens bouw van een 3e perron en in 1915 haven spoorwegen gereed.In 1943 weer sloop van 3e perron en in 1960 is spoorhaven weer gedempt.In 1963 stationsgebouw verbouwd/uitbreiding met erker(net als in Marienberg in 1960)In 1974 wordt het 1e spoor het hoofdspoor en het 2e spoor verlengd...in Dec.1992 sloop stationsgebouw en op zelfde plek houten loketgebouw(zeer tijdelijk!)begin 1993 bouwt men glazen abri op plek stationsgebouw-die abri is in 2002 weer gesloopt en kleinere voor terug geplaatst. Fietsenstallingen gesloopt najaar 2002 en richting toegangsweg nieuwe overkapte gebouwd...oude locatie blijft jarenlang leeg,pas in voorjaar 2004 tegels verwijderd en plantsoen ingeplant.Nieuwe locatie beter afgeschermd met hekken .
 
Naarden- Bussum Gertjan Stamer23 jan 2010
Op 30 December 2005 keek ik trouw naar Super 8,een tv programma van RTVNoord Holland-hierin een 10 minuten filpmpje van dit station in het kader van Station van de Week uit 1977(helaas exacte datum onbekend!)en eilandperron vol met kermisattracties,speelgoedtrein en muziek/band;in de hal waren alllerlei oude ambachten te bekijken...video nog steeds in bezit en een groot genot om naar te kijken!!! Andere opmerkelijke feiten; zomer 1999 opknapbeurt stationsgebouw(geen liften)maar wel Wizzl in westelijk deel stationshal.Juni 2001 start dichtstraten emplacementsporen en zo kan men dus parkeren OP oude sporen!Zondag 17 November 2002 alhier Sinterklaasintocht per stoomtrein op oude emplacement/parkeerplaats en erg druk op eilandperron/spoor 3 en gevaarlijke situaties aanschouwd!Voorjaar 2003 sloop oude Rijwielshop en gaat tijdelijk in westdeel stationsgebouw,er komt nieuwe grotere rijwielshop op de oude plek-gereed zomer 2004.Medio December 2003 gaat de Gooiboog in dienst en treinen stoppen dan op spoor 1(normaliter een Intercityspoor).Zomer 2004 nieuwe fietsenklemmen onder nieuwe luifels die tussen de oude luifels westzijde zijn gebouwd,hier stopte ooit de tram.Zondag 14 November 2004 weer Sinterklaas met de stoomtrein.Tevens rond die tijd opknapbeurt perron spoor 1 aan oostzijde.Meteen in 2006 metamorfose voorplein,nieuwe riolering en nieuwe indeling plantsoen/kort parkeren,gereed zomer 2006.Wizzl sluit per 22 Oktober 2008 en wordt verbouwd tot AH to go...tussentijds richt men een Kiosk in in kleine ruimte tegenover Wizzl,op 17 November 2008 opent AH to go en sluit tijdelijke Kiosk weer...AH doet ook Tickets en Service.
 
Middelburg Gertjan Stamer23 jan 2010
Voetbrug aan oostzijde komt in 1993 op Rijksmonumentenlijst en gemeente Middelburg wil het in slechte staat verkerende bouwwerk wel restaureren. in 2000 wordt het gesloopt (al enige jaren daarvoor afgezet met hekken) maar waar is dit gebleven? In 1995 start bouw nieuw langer perron spoor 2 en nieuwe overkapping en tevens bouw perrontunnel en opheffing overpad. Tevens aanleg groot parkeerterrein vml emplacement. alles gereed in 1996. In Februari 2001 gaat seinhuis oostzijde station naar de SGB. Start bouw perronlift spoor 1 najaar 2002 en tevens bouw oostelijk gelegen fietstunnel en busstation ook vernieuwd aan oostzijde. Pas in zomer 2006 bouw van 2e lift voor bereikbaarheid spoor 2 en tevens kleine verlenging perronkap uit 1996. Heeft nog steeds NS loket.
reactie webmaster:
Het is tegenwoordig inderdaad makkelijker om te vermelden welk station nog steeds een loket kent dan te zeggen waar het is opgeheven.
 
Meppel
Gertjan Stamer23 jan 2010
Luifel spoor 1 met vleugelgebouw zonder schuin dak-dat is dus gesloopt(datum?)en dus veel ruimte. per 1981 snackkiosk enz gebouwd.
reactie webmaster:
zo ook je aldaar's (zie mijn reactie bij Meppel)
 
Meppel Gertjan Stamer23 jan 2010
De overkapping eilandperron sporen 2 en 3 is van 1899. Per 18 Mei 1952 electrificatie naar Lw en Gn,groots feest-zie ook gedenkplaat in kleine hal achter middelste deur gebouw. In 1981 start interne verbouwing-NS loket aan noordzijde gemoiderniseerd,restaurant in middendeel en keuken in zuidelijk deel.Onder perronluifel bij Rijwielshop bouwt men snackbar en bloemenwinkel,alles gereed in voorjaar 1982. Eilandperron in 1981/1982 uitgerust met grote glazen wachtruimte en er is een perrontunnel gebouwd en het overpad is afgesloten met hekken. Koninklijk bezoek op 30 April 2002 (oorspronkelijk gepland in 2001,ivm MKZ afgelast) en extra stops IC's die hier normaliter niet stoppen. Zomer 2002 verbouwing perrontunnel/ inbouw van perronliften en nieuwe entree aan oostzijde met fietsklemmen en ruime parkeerplaatsen, gereed najaar 2002 (liften gereed zomer 2004). Sluiting NS loket zomer 2004 en restaurant wordt Cafe T met verkoop NS tickets. Sloop NS loket in Juli 2004 tbv kantoorruimte Inter Makelaars. Dat was de bedoeling, maar werd afgelast. Dus langdurig leeg. Januari 2005 ombouw Cafe T tot Kiosk Tickets en Service/ Snacks met gelegenheid om te zitten en in stand houden deur perronzijde spoor 1. Per 22 November 2004 snackbar gesloten en in Mei 2005 gesloopt en dus weer veel ruimte onder dit deel perronkap. Vml NS loket weer verbouwd tot bloemenshop in zomer 2006.
reactie webmaster:
(ik verwijder standaard al je 'alhier's. Die kunnen overal worden weggelaten, en dan loopt de tekst nog net zo goed).
 
Meerzicht Gertjan Stamer23 jan 2010
In 1977 tijdelijk eindpunt van ,,de Krakeling" zoals de bijnaam is van deze ringspoorlijn.Pas per 29 September 1979 volledig dienst spoorlijn.
reactie webmaster:
toen heette het dus nog niet de krakeling, omdat er nog geen volledige dienst werd gereden.
 
Meerssen Gertjan Stamer23 jan 2010
Station Meersen was de eerste benaming...wanneer er een extra s is tussengeplaatst is mij onbekend. Aan westzijde sloopt men fietsenstallingen per 18 September 2002 en bowt op zelfde plek(met camerabewaking)nieuwe overkapte kluizen en klemmen. Najaar 2007 aanleg grote parkeerplaats aan zuidzijde en dus meer ruimte voor de vele auto's-parkeerplaatsen voor het stationsgebouw verminderd/anders ingedeeld.
 
Martenshoek Gertjan Stamer23 jan 2010
Bajonetperrons voor 1975, het viaduct draagt nog steeds dit jaartal, en nadien tegenoverliggende zijperrons met trappartijen. Loketgebouw (ik citeer dhr vd Meene): in brief 12-12-1988 gaf gemeente Hoogezand toestemming aan NS om gebouw te slopen. Daadwerkelijke sloop begin 1989 en sindsdien plantsoen/stoeptegels. Eind 2002 sloop oude fietsenstallingen uit vorige eeuw/bouw nieuwe overkapte klemmen en kluizen aan beide perronzijdes. Perronverhoging tbv nieuwe treinen in voorzomer 2008 en vernieuwing glazen abri's beide perrons.
 
Amsterdam Weesperpoort
Hans de Sain23 jan 2010
Deze foto moet haast van latere datum zijn, want het stationsgebouw van de Gooise stoomtram is duidelijk zichtbaar. Op foto 13 wordt het jaartal 1920 genoemd en daarop is het stationsgebouw nog een houten loket (ca. 1902). Ik weet niet precies wanneer het stenen stationsgebouw van de Gooise is geplaatst (zie ook: hier klik op > Amsterdam)
 
Mariënberg Gertjan Stamer23 jan 2010
Per 1 Oktober 1906 overstapstation tbv spoor uit Almelo,uitbreiding rangeersporen enz.In 1913 bouw nieuw perron(?)en nieuwbouw erker aan stationsgebouw. In 1930 is de locomotiefloods gesloopt en in 1936 bouwt men locomotorloods, die is weer in 1943 gesloopt en verhuist naar station Weert. Het waterreservoir is in 1953 gesloopt en in 1957 is de draaischijf gesloopt (daar staat nu ongeveer fietsenstalling op). In 1974 een wijziging in de wissels. In 1995 interne verbouwing, een eetcafe in vml NS loketruimte. Sloop fietsenstallingen en op zelfde plek bouw nieuwe overkapte kluizen en klemmen najaar 2002. Eeuwfeest lijn Mrb-Aml zaterdag 30 September 2006 en een SSN stoomtrein pendelt heen en weer naar Almelo. Zondagsrust is hier nog te vinden, de eerste trein naar Almelo gaat pas na elf uur 's ochtends rijden (in uursdienst), uniek in Nederland! En 's avonds gaat men al vroeg op stok. Bekijk de dienstregeling maar eens.
reactie webmaster:
Toen NS hier nog reed was dat ook al het geval. Maar ik kan me de tijd herinneren dat de laatste trein om 23:00 reed (dat was toen nog heel wat) maar dat we die misten omdat er tussen Nieuwerkerk en Gouda (mijn huidige woonplaats) een storing was.
 
Mantgum Gertjan Stamer23 jan 2010
In 1998 verlaat NS dit station/traject en gaat NoordNed er rijden,met wadlopers.Railinfrabeheer sloopt oude fietsenstallingen en bouwt nieuwe overkapte klemmen en kluizen in najaar 2001.Perrons worden verlengd noordwaarts met 50 meter ieder in zomer 2002. Tussen glazen wachtruimte perron richting Lw en het spoor stonden vroeger ook bielzen,gesloopt najaar 2001(net als 1972-bielzen in plantsoen).
 
Mantgum
Gertjan Stamer23 jan 2010
Middenin deze foto rechtopstaande bielzen met jaartal 1972 erop...gesloopt najaar 2001.
 
Mallegat Gertjan Stamer23 jan 2010
Volgens een oud NVBS-boek opende Mallegat op 1 November 1872 en was nabij bootdienst over de Maas naar de stad Rotterdam.Sluiting van dit piepkleine kopstation per 1 Mei 1877-toen ging de spoorlijn door naar Rotterdamse hoofdstation,tevens bouwen van spoorbruggen over de Maas.
reactie webmaster:
he wat gek, ik had het als station aan de lijn naar gouda staan, blijkens de data van het gebouwtje. Ik heb dat nu aangepast. de openingsdata had ik al wel opgenomen.
 
Maastricht Randwyck Gertjan Stamer23 jan 2010
Maastricht Zuid was een optie. In najaar 2000 plaatst men Service Unit zonder dak pal tegenover deur loketgebouw (November 2000). Alweer gesloopt in September 2002! Juli 2001 kleine interne verbouwing NS loket tot een broodjeszaak Bruutje Randwyck, die opent op 3 September 2001 haar deuren. Dit 3 sporige station heeft 1 kopspoor en 2 doorgaande sporen, spoor 1 is het meest oostelijke. Per 14-12-2003 maken ook NS treinen hier kop (stoptreinen naar Kerkrade). Spoor 3 is het kopspoor en bedoeld voor stoptreinen vv Roermond. Nadien niet vaak meer geweest.
reactie webmaster:
Bedoel je met 'maastricht zuid was een optie' dat men er over had gedacht dit station maastricht zuid te noemen in plaats van randwyck?
 
Maastricht Gertjan Stamer23 jan 2010
In 1983 wordt voetbrug met liften gebouwd om eilandperron sporen 5 en 6 beter bereikbaar te maken en nieuwe entree Meerssenerweg(oostzijde dus). In 1985 verwijdert men kopspoor en stuk perron. Tevens enkele rangeersporen opgeruimd tbv parkeren Meerssenerweg-entree, periode 1983-1985. AH to go opent hier haar 6e stationswinkel per November 2000. Eind April 2003 bouw grote tijdelijke fietsenloods aan noordzijde vh station. Per 1 Mei 2003 sluit Rijwielshop in stationsgebouw tbv verbouwing/sloop zuidelijk deel stationsgebouw. Die sloop start medio Oktober 2003 en tevens sloop oude voetgangerstunnel aan deze zijde spoor. NS Internationaal sluit per 13 December 2003. Treintaxihalte sluit per 1 April 2004. In Maart 2004 verbouwt men NS Internationaal kantoor tot NS open balie en opent per 25 Juli 2004 (er stond daarvoor enige tijd gele portocabin voor gebouw). Zomer 2005 herbestrating perrons en opkanppen steunpilaren van overkappingen. Voormalig NS loketruimte al tijden leeg. Eind 2005 heringericht als Free Record Shop, opent in Januari 2006. In Januari 2009 alweer gesloten en ruimte dus leeg! Nieuwe overkapte fietsklemmen Meerssenerweg gebouwd in einde 2004. Begin 2005 heropening rijwileshop in stationsgebouw en zomer 2005 sloop tijdelijke gebouw en aanleg uitgebreidere bushaltes op die plek.
 
Maassluis West Gertjan Stamer23 jan 2010
perrons in bajonetligging en weinig schuilgelegenheid. in 198? sterk verbeterd door betere/langere wachtruimtes te bouwen op beide zijperrons.Sloop fietsenstalling aan oostzijde sextant en tevens overkapt;oude stalling westzijde blijft heel.Nazomer 2002 sloop van westelijke fietsenstallingen en tevens sloop oostelijke fietsenstallingen(pas 2 jaar oud!) gereed vroege winter van 2002.Perron naar Hoek van Holland had diverse trapjes aan westzijde sextant,gesloopt einde 2004.Onbekend sluiting NS loket(voorjaar 2004?)
reactie webmaster:
ja die openingsdatum had ik hier al staan.
 
Maassluis Gertjan Stamer23 jan 2010
Tweede stationsgebouw Maasluis opent op 24 Mei 1980,tegelijk met nieuwe dienstregeling NS.Treintaxi rijdt niet meer per half December 2002.Sluiting NS loket per 15 November 2004.Start bouw OV poorten in zomer 2004 en gereed in December van dat jaar.Najaar 2005 start sloop oude fietsenstallingen aan westzijde en bouw van onoverkapte nieuwe klemmen op zelfde plek.Sindsdien ben ik hier niet meer geweest...
 
Maarssen Gertjan Stamer23 jan 2010
Eilandperrongebouw als vervanging van het eerste werd geopend op 12 September 1979.In 1992 is eilandperron verlengd richting Amsterdam.Per 11 Mei 1993 was er hier zelfs Servex koffieshop in gebouw...heeft maar kort geduurd.In voorjaar 1996 wordt wachtruimte(met gele kuipstoelen!)en loketwand gesloopt tbv allereerste Wizzl en opent op 1 Juli 1996.Wizzl is diverse malen beroofd-helaas!.Treurig feit...sluiting Wizzl op 31 December 2001...verandering ivm 4 sporigheid:rijwielstalling onder betonbrug Bisonspoor(winkelcentrum)geplaatst om ruimte te maken voor nieuwbouw op grote parkeerplaats.Februari 2002 wordt vml Wizzl kantoor uitvoerder!Nieubouw start dus in 2002 en er verrijst een tijdelijk perron tegen die nieuwbouw aan en wordt stoptreinlijn(later hier de IC's)van hout en kleine hellingbaan,eilandperron verlengd en overweg opgeheven per 1 September 2003,treinen naar Amsterdam rijden ,,spook" op org spoor naar Ut en zo blijven spoor 3 en 4 eigenlijk ongebruikt.Begin 2004 sloop vml Wizzl?NS loketgebouw(het is nog steeds te zien waar het heeft gestaan-andere kleur van stoeptegels,vanaf 13 Oktober 2003 treinen naar Utrecht zuidzijde eilandperron,verbreding/verhoging en sloop oude sporen aan Merwedekanaalzijde.Mei 2004 vernieuwde eilandperron met wachtruimte in bedrijf.Pas per 25 April 2007 volledig viersporigheid in bedrijf.
 
Maarn Gertjan Stamer23 jan 2010
Opening op 26 Mei 1972,2 lange jukkenperrons met op beide perrons glazen wachtruimtes.Perron zuidzijde heeft heelingbaan aan oostzijde en ook trappen,perron noordzijde heeft hellingbaan aan westzijde en trappen aan oostzijde.Vlakbij die trap oostzijde aan perron noord wordt in 1987 een witte portocabin gezet als zijnde NS loket.Najaar 2001 start Railinfrabeheer sloop oude rijwielstallingen en bouwt nieuwe overkapte stallingen(kluizen en klemmen)op zelfde plek-zuidzijde krijgt geen fietsenstalling en heeft dat ook nooit gehad.Sluiting NS loket per 1 Januari 2003...eind Oktober 2003 gaat de VVV de nieuwe huurder worden,dus weer open en kan men verwarmd wachten...in April 2009 wordt portocabin gesloopt.
reactie webmaster:
ik heb 28 mei als openingsdatum staan. was 26 mei de datum van de officiele opening en ging het 28 mei in de reguliere dienst van start?
 
Grou- Jirnsum S.23 jan 2010
aanvulling op Gertjan Stamer: Haje zit allang niet meer in het gebouw. Het is na 2004 overgenomen door een ander, die er een 'stationsrestaurant' genaamd Bohemia in heeft gevestigd. Dat is recentelijk failliet gegaan. Het gebouw staat leeg. Inmiddels heeft het vandalisme toegeslagen, de eerste ruiten zijn gesneuveld. Na sluiting van het loket is er sprake van een reeks van mislukkingen (Gertjan noemt het jaartal 1995, is in dat jaar ook het loket gesloten?). Ik denk dat de kans zeker bestaat dat de NS het gaat slopen. Het gebouw is al amper herkenbaar als stationsgebouw door de verbouwingen. Ook criminaliteit kan een overweging zijn om voor sloop te kiezen. Het gebouw onttrekt een deel van het station aan het zicht. Een tijdje terug hebben skimmers toegeslagen. De kaartautomaat staat achter het gebouw. Ze hadden naar mijn idee al lang die automaat moeten verplaatsen (naast het informatiebord).
 
Kerkrade Centrum
Ignace Offermans Thailand22 jan 2010
Heb steeds gehoord dat het oude stationsgebouw aan het einde van WO II is gebombardeerd, waarschijnlijk door Amerikanen en later nooit meer opgebouwd. U spreekt van afbraak.
reactie webmaster:
dat kan heel goed kloppen. ik heb de tekst ook aangepast.
 
Oss West michiel21 jan 2010
GESTOLEN GIANT DARWIN DAMESFIETS / CITYBIKE - op maandag 18 en dinsdag 19 januari 2010 - -in fietsrek friettentzijde Station Oss West- Wie heeft onze fiets gezien of gezien dat deze werd meegenomen/geleend, of heeft deze wellicht onlangs ter overname aangeboden gekregen??? Kleur: Donker blauw metallic / Licht blauw metallic Versnellingen: 7 versnellingen Shimano Nexus Bijzonder: Aan stuur zit montageblok gemonteerd om een fietsstoeltje in te hangen, van het merk Bobike. Graag uw reactie of tips als u meer weet, u kunt hierover ook melding maken bij de politie in Oss. Reageren kan via email. Alvast bedankt!
reactie webmaster:
Nog nooit een opsporingsbericht op mijn site gehad, maar eens moet de eerste keer zijn. Succes bij het terugzoeken.
 
Groningen
Jan Emmelkamp21 jan 2010
Foto is gemaakt in het voorjaar van 1950; trolleybuslijn 3 is op 12 januari 1950 gaan rijden ter vervanging van de op 12-12-1949 opgeheven tramlijn III. De tramrails is nog zichtbaar op de foto.
 
Lintelo
Marco20 jan 2010
In de oude maalderij is jongerencentrum I'varca gevestigd.
 
Leerdam yede20 jan 2010
Station Leerdam (oude gedeelte)heeft nu ruim een jaar leeg gestaan. Ik zag begin 2010 dat er Cafe/Diner Villa Brazza in zou komen. Enig idee wanneer dit open gaat? groet,
reactie webmaster:
ik weet het niet, maar misschien iemand van de bezoekers op mijn site.
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. Lotte20 jan 2010
Is dit een noorse trein? Ik zag dat er "stortinget" op de trein staat, en ik vroeg me af wat het verhaal is achter deze trein, en waarom die in Amersfoort staat...
reactie webmaster:
ik weet niet wat stortinget betekent. 'Het grote ding'? 'stor' is groot, het achtervoegsel 'et' is het lidwoord, blijft 'ting' over. Stortoget zou grote trein betekenen, kan het dat zijn? ik heb geen verstand van treinen, maar misschien weet een van de bezoekers het?
 
Lintelo Han Lefering20 jan 2010
In oude dienstregelingen staat bij sommige plaatsen "Trein stopt op verzoek". Ik denk dat dergelijke plaatsen stopplaatsen waren. Er stond dan ook een paal waarin een mand werd gehesen als teken dat de machinist moest stoppen om reizigers op te nemen.
reactie webmaster:
ja dat was inderdaad het geval, maar dat is trein afhankelijk en was niet voor alle stopplaatsen gelijk. soms stopten treinen ook op verzoek op een station waar ze doorgaans niet hoefden te stoppen, dat maakt het nog geen stopplaats. ik heb de dienstregeling van deze lijn zo niet bij de hand, maar ik zal eens kijken. misschien iemand anders die hier ook iets over wil zeggen?
 
Lintelo
c.lefering20 jan 2010
Op het bord staat halte Lintelo, dan is het geen stopplaats. Of zie ik dat verkeerd?
reactie webmaster:
het onderscheid tussen haltes en stopplaatsen was niet altijd heel duidelijk, maar een stopplaats is voor mij een perron bij een wachterswoning.
 
Grijpskerk
hendrik19 jan 2010
mooi stationet je maar waar om moet het indebrand gestoken worden he maar je het gebuurd oke gr hendrik
 
Hooghalen
R.K. DE VRIES19 jan 2010
Het is een deel van het vm. stationsgebouw dat is blijven staan en wel het plaatskaartenkantoor waarin ook het bloktoestel stond. Ergens in 1970 of 1971 heeft deze sloop en verbouw plaats gevonden. Het plaatskaartenkantoor is toen voorzien van een dichte gevel.
reactie webmaster:
ik had dat ook al geconcludeerd nadat ik het had vergeleken met de foto's van het oorspronkelijke gebouw. gebeurde vaker dat een deel bleef staan als post.
 
Amsterdam Bijlmer ArenA Bart de Goeij19 jan 2010
uiteindelijk gaan de lampjes 3 jaar na dato gewoon uit. Ik gelukkig maar wat duurde het weer lang voordat iemand de verantwoordelijkheid nam. al the best :)
 
Geldrop R.C. de Jong19 jan 2010
Vanaf 1966 woonden wij op de Beekwijde, maar ik zat als kind op de basisschool in de Stationsstraat. Ik kwam dus elke dag onder het tunneltje door, en langs dit prachtige gebouw (aan de overkant stond toen ook nog een eveneens erg mooi leegstaand hotel dat ook is gesloopt). In het oude stationsgebouw was ook de bewaakte fietsenstalling en een fietsenmaker. Heel jammer dat het laat in de jaren 60 is gesloopt, waarna er inderdaad een nieuwe fietsenstalling is gebouwd, en de overkapping van het tunneltje is verbreed om ook de trap naar het perron te overkapppen, die eerst via het oude stationsgebouw werd bereikt. Ik herinner mij inderdaad nog de bewoners op de 1e verdieping. Je keek vanaf het perron op hun terras, en in hun kamer.
reactie webmaster:
het station is bij mijn weten in 1974 gesloopt, niet laat zestiger jaren.
 
Kerkrade Centrum
Gertjan Stamer19 jan 2010
Hebbes....dit lage grintperron van de ZLSM bedoelde ik dus in mijn tekst Kerkrade Centrum.Houten hokje aan eind bij overweg heeft dus ook op eilandperron Kerkrade Centrum gestaan.Graag wil ik complete geschiedenis perron weten...wie o wie ?
reactie webmaster:
ja inderdaad, naar aanleiding van je opmerking kreeg ik deze foto van Peter Collet toegestuurd. Misschien dat hij er ook meer over kan vertellen, of anders iemand anders.
 
Almere Poort Lesley de Vries19 jan 2010
De gemeente Almere, ProRail, NS en de Provincie hebben de stationsovereenkomst ondertekend op 20 oktober 2009. Het plan is om het station eind 2012 in gebruik te kunnen nemen. Er zullen naar verwachting 6 (stop)treinen per uur stoppen. Almere poort(nu nog Almere 0) zal goed voorzien worden van wachtruimtes, liften, alarm-service zuilen enz. Het komt midden in het centrum van (het nog af te maken) Almere Poort te liggen en heeft een bushalte voor de lijnen 4(al in gebruik), 2(Later in 2010), 152 en 153(medio maart 2010 in gebruik). Bewoners van Almere Poort zullen dus tot 2012 voornamelijk gebruik moeten maken van de bus 4 die vertrekt vanaf station Muziekwijk of Centrum of de 2 die tevens ook vertrekt vanaf station Centrum. Als de frequintie van de Flevo-lijn op loopt zal het station mischien ook als Intercity stop worden gebruikt. Wel is al duidelijk dat hier 2 inhaal sporen komen.
 
Echteld Diederick18 jan 2010
mijn moeder vind het goed alleen we hebben al wel wat foto's ik krijg dus nog een scanner en het station ziet er bijna weet zo verwaarloost uit als toen mijn ouders er aan begonen ( toen was het nog wel wat erger )
 
Kesteren Frank Kouwenhoven18 jan 2010
Kesteren was tot WO II een splitsing van een SS - en HSM-lijn. De laatste had een verbinding tussen Amsterdam en Keulen via Amersfoort > Rhenen, met een brug over de Rijn naar Kesteren. Vervolgens naar Nijmegen en Kleve enz. De splitsing mag de reden zijn dat de twee stationsgebouwen haaks op elkaar stonden.
reactie webmaster:
het ene gebouw dat er nu nog staat, het lange dat haaks op het spoor staat, is (een deel van) het stationsgebouw. De rest van het stationsgebouw is in de jaren '60 afgebrand. Het andere gebouw dat er nu nog staat is een woning. Aan de andere kant stond net zo'n woning maar die is in de oorlog verloren gegaan. daarvan heb ik ook wat afbeeldingen online staan.
 
Winterswijk
Victor18 jan 2010
Volgens mij (maar ik weet het niet 100% zeker) is dit een foto van Roef Ankersmit.
reactie webmaster:
ik vertrouw je voldoende om het aan hem toe te wijzen. Bij deze gedaan.
 
Winterswijk
Frank Kouwenhoven17 jan 2010
Deze foto geeft een goed overzicht hoe het emplacemant van Winterdswijk er uit zag toe ern nog volop goederenvervoer per spoor was. Het jaartal 1950 kan niet kloppen. De diesel 1 die in de richting apeldoorn vertrekt heeft een gele snor van het typoe dat bij de rode uitvoering past. Die is van eind jaren zestig, begin jaren 70.
reactie webmaster:
ok ik heb het jaartal veranderd.
 
Zevenaar
Frank Kouwenhoven17 jan 2010
een aardig tijdsbeeld. Een goederenspoor aan de voorkant van een hoofdstation. Mogelijk was dit tevens de verbinding naar de GOLS lijn, waarvan het station zich aan de oostzijde bevond. Wellicht dat lokale historici hier meer over weten te vertellen.
reactie webmaster:
ik denk het wel. de verbinding met het GOLS station was dusdanig dat treinen vanaf het GOLS station doorliepen naar het voorplein van het grote station. Zo staat het tenminste in het boek van Heusinkveld over de GOLS.
 
Zevenaar
Frank Kouwenhoven17 jan 2010
Een beeld van de tanende exploitaite van de Rheingold. Kwam in de beginjaren nog een stam van tien rijtuigen het land binnen, in het voorlaatste jaar van de ecploitatie waren het er nog maar vijf, waarvan twee D´s. Dat zal te maken hebben gehad met het feit dat in Utrecht de trein werd opgedeeld in een deel voor Amsterdam en een voor Hoek van Holland. Of de voorste D van Duitsland meekwam of tezamen met de lok in Zevenaar werd aangehaakt kan ik niet zien De D kan ook een Staatsspoor-verleden hebben. Ondanks het feit dat de Rheingold een snelle (volgens de DRG de snelste)internationale verbinding tussen de Noordzee en de alpen (Basel) was, moest er toch bij een grensplaats gestopt worden voor de wisseling van lokomotief, en naar ik aanneem ook voor de grensbeambten. De 3900 bracht de trein naar Amsterdam. Het deel voor Hoek van Holland werd vanaf Utrecht door een 6000 getrokken. (voor een kopstation is een tenderlok wel zo handig, denk ik dan) Lees meer over de Rheingold in het gelijknamige boek van F. Ernst. uitgave Schuyt & Co
 
Zevenaar GOLS
Frank Kouwenhoven17 jan 2010
een station met duidelijke cshade van oorlogshandelingen. Het jaartal zal dus wel 1951 zijn, hoewel ik eerder 1945/46 verwacht zou hebben. het reinverker naar duitsland kwam kort na de oorlog weer op gang met name voor verlofgangers van de geallieerden. Ik kan me niet voorstellen dat met een hoofdsein zo lang heeft laten hangen. Wie weet hier meer over te vertellen?
reactie webmaster:
1946 was het juiste. 1591 is het begin van het catalogusnummer van de HUA website. Met HUA foto's genereer ik het jaartal soms uit de naam van het bestand (die sla ik eerst op een bepaalde manier lokaal op). Kan zijn dat daar iets mis is gegaan, ik heb het jaartal nu aangepast.
 
Den Haag HS Frank Kouwenhoven17 jan 2010
Naast de twee evenwijdige overkappingen en de overkapping voor de tramsporen van lijn 11 (HTM) bevindt zich aan de stadsnoordzijde eveneens een overkapping die gebouwd was voor de kopsporen van de hofpleinlijn. Hier kon men in de richting Schevingen (tot 1950) en Rotterdam Hofpleinover de ZHESM sporen. Deze uitbreiding is tgen het oorspronkleijke station aangeplakt en valt n.m.m. architectonisch uit de toon. Wel heb ik er goede herinneringen aan. Eind jaren vijfig kon je hier mat ´36 in zijn nadagen bewonderen. Sinds de Hofpleinlijn Den Haag Centraal als eindpunt heeft, zijn de sporen tussen de perrons verwijderd en is er een groot plateau ontstaan. Helaas mis ik in de fotogalerij enige detailfoto van die noordkant.
reactie webmaster:
die heb ik inderdaad niet. als iemand ze voor me heeft plaats ik ze wel online.
 
Echteld diederick17 jan 2010
wie zijn de nieuwe woners/kopers
reactie webmaster:
volgens mij staat het nu leeg. het wordt nu wel verkocht. Hadden je ouders het gehuurd van de NS?
 
Echteld diederick17 jan 2010
we hebben er super veel foto's van want mijn ouders hebben e het station helemaal opgeknapt ( die caravan op de foto is van hun geweest ) alleen we zijn er 7 jaar geleden uit gezet door de burgemeester
reactie webmaster:
wat belachelijk! waarom eigenlijk? nu staat het helemaal leeg en te verpauperen. Zou je wat van de foto's die je hebt met ons willen delen dan plaats ik ze op de site. Als je nog meer verhalen kunt vertellen over het gebouw ben je van harte welkom het hier in te vullen.
 
Kampen Gertjan Stamer17 jan 2010
Ter hoogte van stationsklok op perron/kijk op de muur en zie KM-100.921. Stootblok 2e spoor geeft aan KM-100.971...stond misschien vroeger wel bij spoorsteiger noordwaarts(50 mtr verschil).Kampen heeft dus precies middenin gebouw kilometerering,zo ook Deventer en misschien wel meer...
reactie webmaster:
Dat heeft ieder station. Dat is het punt waar de kilometrering van een station wordt bepaald.
 
Alphen aan den Rijn Gertjan Stamer17 jan 2010
Medio December 2009 lighrailperron afgesloten en Sprinters altijd 2x per uur naar Gd(spits 4x)en stopt op spoor 3...spoor 2 is voor IC Leiden-Utrecht vv,dus spoor 1 buiten gebruik(ook spoor 4)Medio December 2009 ook bouw van 3 perronliften en trappartijen,gaat in Februari 2010 in gebruik?
 
Boskoop Gertjan Stamer17 jan 2010
Per half Dec.2009 lightrailperron afgezet met hek want er rijden hier t/m Dec 2012 weer sprinters.alle dagen en alle uren 2x per uur! Deel overkapte fietsenstalling weer gesloopt eind 2009 en nu fietsflat zonder overkapping op zelfde plek. Treinen kruisen hier weer als vanouds.
 
Boskoop
Gertjan Stamer17 jan 2010
Floragebouw op achtergrond in aanbouw,staat vanaf 2009 weer in steigers-nu voor grote opknapbeurt !
 
Hindeloopen
W.Pruis17 jan 2010
Dit is mijn vader die achter het loket zit. Cornelis Pruis. Ik zelf heb van 1951 t/m 1962 op het station in Hindeloopen gewoond
reactie webmaster:
he wat leuk. een oud-bewoner. Wellicht heb je in je fotoalbums nog foto's van het stationsgebouw die op mijn website geplaatst zouden kunnen worden. Het hoeven geen foto's van het hele gebouw te zijn, maar een deel op de achtergrond is ook al interessant voor me. Alvast bedankt.
 
Herculo jan dul17 jan 2010
de naam is harculo ipv herculo
reactie webmaster:
de buurtschap misschien wel maar in de dienstregelingen heette de stopplaats herculo. Ik houd daarom die naam aan.
 
Wapenveld
jan dul17 jan 2010
Deze foto is gemaakt door de heer J.G.C. van de Meene tijdens een nvbs-excursie die o.a. van apeldoorn naar zwolle ging.
reactie webmaster:
bedankt, ik heb Kees van de Meene nu als bron vermeld.
 
Lunteren Gertjan Stamer16 jan 2010
Sluiting NS loket op 15 november 1973, alle service gaat naar een agentschap Mey (Stationsstraat 15). Plannen voor sloop stationsgebouw. Zomer 2001 start sloop oude fietsenstalling aan noordzijde en bouw nieuwe overkapte kluizen en klemmen, gereed najaar 2001. Meteen sloopt men aanwezige glazen abri op die plek. In Augustus en September 2002 wordt stationsgebouw opnieuw in de verf gestoken en wordt aan spoorzijde raampartij hersteld en tevens opknapbeurt perronkap. Op tijd af voor Monumentendag 14 September 2002 en stationsgebouw is geheel open huis. Alle sauna attributen zijn tijdelijk verwijderd om de bezoekers goed inzicht te geven van fraaie gebouw. Tevens viering 100 jaar bestaan spoorlijn-inclusief VSM stoomtrein en veel mensen gekleed in klederdracht van het dorp Lunteren. In Oudheidskamer een tentoonstelling over station en die duurt van 13 Juli tot 21 September 2002. Agentschap Mey al enkele jaren erna vd Berg. er stond jarenlang infobord aan noordzijde-entree bij overweg, dat is sep 2003 verwijderd. Per 10 December 2006 rijdt hier Connexxxion met de Valleitreinen en die kruisen hier. Op zaterdag 16 December 2006 open dag Connexxion Valleilijn inclusief koffiekraam en infostand (net als in Barneveld Centrum en Ede Centrum). Uitbreiding van overkapte stallingen aan westzijde (vanuit de trein gezien achter de stalling uit 2002).
 
Loppersum Gertjan Stamer16 jan 2010
In 1987 eilandperron verlengd westwaarts en tevens verlegging wissel westzijde en dus langer spoor 2, er gaan dan halfuursdiensten rijden en hier wordt gekruist. Per 28 Mei 2000 rijden hier NoordNed-treinen. Laat najaar van 2001 sloop fietsenstallingen en bouw nieuwe overkapte kluizen en klemmen, gereed in Januari 2002. In November inleggen van 2 betonnen reistassen in bestrating van het smalle eilandperron, erg apart! In 2007 sloop van kleine gebouw aan westzijde tbv parkeerterrein en bow van nieuw trafogebouw (najaar 2007). Wadlopers worden ongeveer in zomer 2007 vervangen door nieuwe treinen genaamd Spurt, ook Arriva.
 
Lochem Gertjan Stamer16 jan 2010
Plannen van Stichting Blauwe Engel Lochem(BEL)van Bert Oldenkamp (per 18-10-2000)om aan westzijde station loods neer te zetten op ongebruikte 3e spoor(wat er dan nog ligt),al in 1998 is met Ooostnet contact gezocht...het is er nooit van gekomen! In zomer 2001 sloop oude fietsenstallingen oostzijde stationsgebouw en op zelfde plek overkapte kluizen en klemmen, gereed in najaar 2001.Vanaf 14 December 2003 rijdt Syntus hier ipv de NS en houdt ook overdag een halfuursdienst aan(op zon-en feestdagen een uursdienst Zp-Hgl). Verwijdering 3e spoor en stootjuk verwijderd (lag aan zuidzijde van sporen 1/2) in Juni 2004. De discotheek wordt omgebouwd tot levendige bistro. In 2006 verwijdering wissel aan de westzijde tbv spoor 3. Op de plek van het 3e spoor gaat men in December 2006 van start met aanleg van ruime en nieuwe parkeerplaats en oude P voor het gebouw vervalt dan en ook bushaltes voor gebouw worden sterk verbeterd-in vroege zomer van 2007 geheel gereed.
 
Lichtenvoorde- Groenlo Gertjan Stamer16 jan 2010
Voorjaar 2004 wordt NS lichtbak op glazen wachtruimte verruild voor Syntus lichtbak en in najaar 2004 eindelijk opruimen oude fietsenstallingen en bouw van overkapte nieuwe kluizen en klemmen..in 2008 alweer te krap want er worden grijze klemmen bijgezet,Grappig om te melden dat tijdens het carnaval het perronnaambord wordt overgeplakt met carnavalsnaam Welkom in Nolemsdorp...!
 
Lelystad Centrum Gertjan Stamer16 jan 2010
Rechtbankzijde...dat gebouw was gereed in zomer 2001 en was voordien open veld en de eigenlijke niet zo interessante andere in/uitgang...nu dus wel interessant!Per 1 April 2004 hier geen Treintaxi meer.Stationsrestaurant wordt in September 2004 verbouwd tot een Burger King en opent in Oktober 2004 haar deuren.Sluiting NS loket eind November 2005 en na flinke verbouwing op 1 December 2005 heropend als Kiosk Ticket & Service .Ooit heeft het eilandperron een kleine kiosk gehad aan zijde roltrap,die is gesloopt en in Januari 2006 zien we alhier DE kloffiemachineautomaat.Waar nu het nieuwe 2e eilandperron is gebouwd(zelfde steensoort bij viaducten als oudere eilandperron(sporen 1/2))lag ooit een fietspad-in Juni 2008 is dat gesloopt en gestart met bouw eilandperron. Glas is verwijderd en nu erg tochtig op het perron...wordt zeker vervolgd !!!
 
Leidsewallen Gertjan Stamer16 jan 2010
In 2001 is de oude fietsenstalling gesloopt en overkapte nieuwe klemmen en kluizen gebouwd.Sinds 2004 er niet meer geweest..ben bang dat wachtruimtes boven zijn gesloopt in 2006..ga er wel eens kijken in....
 
Leidschendam- Voorburg Gertjan Stamer16 jan 2010
Eind 1979/begin 1980 is stationsgebouw gesloopt...in 1993 worden trappartijen sterk verbeterd en tevens verbetering/verniewing fietsenstallingen aan zuid-en noordzijde...najaar 2001 start men sloop!!!van die fietsenstallingen en vervangt ze door de nieuwe overkapte(kluizen en klemmen)en in Januari 2002 gereed.
 
Leiden Lammenschans Gertjan Stamer16 jan 2010
Perronverlenging oostwaarts in 1992.September 2003 plaatsing NS infobord en Alarmzuil op perron.
 
Leeuwarden Camminghaburen Gertjan Stamer16 jan 2010
Toen in Mei 1991 deze fraaie halte werde geopend was er een kunstwerk geplaatst 'Russian Box' van architect Aldo Rossi...in Mei 1998 gaat de treindienst naar NoordNed en in 1999 is het gele buizenframe van de glazen wachtruimte blauw/wit geschilderd en is westelijke deur gesloten.In najaar 2002 sloopt men de fietsenstallingen uit 1991 en zet op zelfde plek overkapte stallingen en kluizen neer.Russian Box werd kennelijk slecht onderhouden,flink verrot en vernield wordt het in Januari 2005 gesloopt...
 
Leeuwarden Achter de Hoven Gertjan Stamer16 jan 2010
Briefwisseling met dhr vd Meene eind Oktober 2007 over Adh:ik citeer-Geopend op 5 Juli 1915 voor reizigers met tramtreinen.De stopplaats lag bij overweg km 27.1,gesloten vermoedelijk op 19 Mei 1940.Plm 1950 heropend voor werkliedenvervoer en in 1954 nieuw perron bij km 27,8 en oude perron opgeruimd-in 1956 is bij km 28.2 nieuw perron gemaakt ivm de Ahob's die er toen kwamen.Waarvan akte.
reactie webmaster:
die openingsdata heb ik zelf ook al op mijn site staan. plusminus 1950 opening, vat ik op als 1954, wel logisch, tegelijk met de bouw van het nieuwe perron.
 
Leeuwarden Gertjan Stamer16 jan 2010
De VVV(oost van entree)verhuist per 25 Maart 2002 en wordt omgebouwt tot Stationskapper zomer 2004.3e week Augustus t/m 23 November 2004 verbouwing NS loket tot inloopbalie;gele portocabin oostzijde Smullers-perronbouwwerk als het NS loket.
 
Leeuwarden
Gertjan Stamer16 jan 2010
Op foto nieuwe overkapte fietsenstallingen,die zijn gebouwd periode najaar 2001.
reactie webmaster:
ok ik heb de datum aangepast.
 
Sterkamp Gertjan Stamer16 jan 2010
Tussen 1927 en 1937 heette het hier Sterkamp en was een zomerstop voor deelnemers aan de Sterkampen(volgelingen van de Krishnamuthi),in 1937 is het perron gesloopt.Weekend van 25-27 September 1987 wordt er hier op zelfde locatie tijdelijk perron gemaakt tbv Scoutingsbijeenkomst en er rijden dubbelsdekstreinen heen en weer tussen hier en Zwolle;er zijn ruim 10000 scouts verplaatst in dat weekend.Nadien wqeer opgeruimd...toen heette het opeens Ommen Bestmenerweg. Daarna niet meer gebruikt...
reactie webmaster:
dat het ion 1987 nog gebruikt is wist ik niet. wat leuk. ik heb de openingsdata ook aangepast. waar heb je die vandaan gehaald?
 
Ommen Gertjan Stamer16 jan 2010
Station Ommen is geopend op 15 Januari 1903 en in 1910 al flink uitgebreid door verbinding met de OLDO lijn naar Deventer.In 1929 aan spoorzijde aanbouw erker voor beter zicht op sporen en in 1930 is de goederenloods verlengd naar het westen.In Mei 1935 stopt de OLDO er weer mee en in 1937 sloop locomotiefloods alsmede reservoirgebouw en tevens sloop 3e perron aan de zuidzijde en de bijbehorende sporen.In 1952 wordt spoor 2 het doorgaande spoor.Eind Augustus 1970 sluiting goederenvervoer en in 1975 wordt het kopspoor west verwijderd en veranderd en losspoor wordt kopspoor,in 1982 wordt het andersom aangesloten en zo ligt het er anno 2010 nog steeds...ook met de electrificatie van de hele lijn(Zl-Emn)in 1987.Medio November 2000 start men sloop oude fietsenstallingen en op zelfde plak bouw nieuwe overkapte stallingen(kluizen,klemmen),sneeuw en ijs vertragen oplevering en pas in voorjaar 2001 gereed.December 2003 plaatsing inforbord NS aan oostzijde gebouw en alarmzuil en extra kaartautomaat...dat wijst op loketsluiting!,en zo sluit NS loket dus per 19 Januari 2004 en het gebouw gaat definitief op slot.Juni 2004 verwijdering unieke koersrolbakken op paal op het smalle eilandperron,stickers spoor 1/2 in de plaats...December 2004 definitief opgevolgd door welbekende lichtbakken Spoor 1 en Spoor 2.Ondertussen is voormalige loketwand dichtgemetseld in najaar 2004.Sloop Connexxion busremise aan westzijde in najaar 2005 en gaat ruime P&R terrein worden en is gereed in najaar 2006.Anno zomer 2009 wordt loketruimte en wachtruimte verbouwd tot restaurant/kiosk en volgens diverse krantenartikelen opent het per 1 November 2009 als Stationsrestauratie Spoor 7 en is alle dagen vd week open...www.stationommen.com is een webpagina,meer is in de maak...van een drastische aanpak zoals art.Stentor 11-12-2008 is begin 2010 nog niks te zien.Wordt zeker vervolgd !
reactie webmaster:
ik heb de link naar stationommen.com opgenomen bij de links aan de rechterkant.
 
Utrecht Centraal
Victor Lansink16 jan 2010
Zie http://www.hetutrechtsarchief.nl/ nummer 150625
reactie webmaster:
dank je wel. ik heb het jaartal gewijzigd in 1969 (ik had al 1970 gegokt). bovendien heb ik nu het recordnummer toegevoegd en is de deep link gelegd.
 
Leens tom van schaik16 jan 2010
mijn opa is daar vroeger stations chef geweest en mijn vader ferdinand heeft daar dus gewoond
reactie webmaster:
wat leuk zeg. ik heb nog weinig historische foto's van Leens gezien. Heb je wellicht in je familiealbums nog oude foto's waarop (een deel van) het station staat?
 
Maarheeze (oud) Arjan Krabbenbos15 jan 2010
De bouw van het station heeft vertraging opgelopen vanwege het barre winterweer. Wel moet het station open gaan in juni 2010 gelijktijdig met Heerlen Woonboulevard. Ook de busverbinding Eindhoven-Weert vv blijft bestaan, wat eerst nog onzeker was.
reactie webmaster:
aha, ik dacht dat dat een van de voorwaarden was om dit station te openen, omdat anders te weinig mensen er gebruik van zouden maken. voor mensen die in de stad eindhoven moeten zijn is het ook niet handig om eerst met de bus naar dit station te moeten en dan de trein naar eindhoven, en vervolgens weer de bus naar het centrum.
 
Heerlen Woonboulevard Arjan Krabbenbos15 jan 2010
De bouw van dit nieuwe station zal starten op maandag 18 januari 2010 en klaar zijn in juni 2010.Dit station wordt gelijktijdig in dienst genomen met de nieuwe stoopplaats Maarheeze.
 
Rotterdam Centraal Arjan Krabbenbos15 jan 2010
De oude voetgangerstunnel wordt verbreed en dat is momenteel goed te zien. Er staatn her en der sloopmachines in en rond de voorkant van het voormalige hoofdgebouw. Het leuke is dat de funderingspalen aan deze kant zijn blootgelegd en dat de bouw/sloopmachines in het niet verdwijen bij die funderingspalen. Aan de Noordkant van het station staat ook rond dit stuk van het stationscomplex een groot hek.De oude rijwielstalling heeft een tijdelijk onderkomen gevonden aan de kant van de spoorwegpolitie.Dus dit stationsgebouw met de letters ROTTERDAM CS erop zullen binnenkort ook ten prooi zijn gevallen aan de slooopkogel. Vanaf maart zijn er weer wekelijkse programma"s te zien bij Rijnmond TV of op internet bij: www.rotterdamcentraal.nl over de toekomstige stationssituatie.
 
Delft ArjanKrabbenbos15 jan 2010
De sloopwerkzaamheden voor het station, vanwege de bouw van de toekomstige spoortunnel werd voltooid eind 2009. Het oude Post T gebouw staat er heden ten dagen nog. Het busstation op het voorplein verhuist per 24 januari 2010 naar de achterzijde van dit station.He nieuwe tijdelijke busstation en taxistandplaats worden verbonden met een voetbrug.Let op; Momenteel hebergt de de oude Gend en Loosloods een tijdelijke overdekte stalling. Op de plaats waar de blauwe panden gestaan hebben is een tijdelijke onoverdekte fietsenstalling geplaatst.Voor het stationsgebouw is het vanaf 24-01-10 verboden om nog langer fietsen te parkeren.
 
Utrecht Centraal
Herbert Kuiling15 jan 2010
Dit lijkt me geen foto uit 1957, boven de ingang is het logo van NS, de vishaak, te zien en die is van 1968.
reactie webmaster:
lijkt me inderdaad plausibel. ik kan het niet meer nagaan, want bij HUA zijn zoveel foto's van station Utrecht, en ik heb het nummer hiervan niet genoteerd (wat ik bij bijna alle andere wel heb gedaan, of later heb achterhaald). ik zal het wijzigen.
 
Beesd Frido van Orden15 jan 2010
Er is inmiddels een speciale website over het station van Beesd: http://www.stationbeesd.nl/
reactie webmaster:
ik heb het toegevoegd aan de links aan de rechterkant van de pagina.
 
Leiden Centraal
A, Zulfiqar.14 jan 2010
Echt leuk om te zien. Vooral die oude huizen op de achtergrond. Alles is anders. Alleen heel grof de weg een beetje.
 
Opheusden Niels Haegens14 jan 2010
Reactie op Arjan Krabbenbos. NS reedt hier inderdaad tot ongeveer 97/98 met DE2 en DE3 stellen. Maar daarna kwam NS met hun nieuwe moderne DM90 (Buffel) materieel. Nu huurt Syntus ze van NS. En ja, Syntus heeft ook modernere diesels, de Lint 41, maar die zijn qua comfort echt niet zo goed als een DM90, dus geen verbetering, maar mede door Lint41 een beetje verslechtert.. Alleen de dienstregeling is er (in de avond) op vooruit gegaan.
 
Landgraaf
Victor Lansink14 jan 2010
Het ligt ook iets gecompliceerder. De feestelijkheden op het perron van station Schaesberg zijn eigenlijk in verband met de opening van de miljoenenlijn (Schaesberg-Simpelveld) voor reizigersverkeer, maar dat was op dezelfde dag als het feest tgv de electrificatie van de spoorlijnen van Eindhoven naar Maastricht en Heerlen. Uiteraard zal de electrische feesttrein niet naar Schaesberg doorgereden hebben. Op een fotootje in Nieuw Spoor is te zien dat de directie op het perron van Schaesberg tegen de achtergrond van een houten rijtuig staat, dus men is hier per stoomtrein heen gereden.
reactie webmaster:
aha, nu snap ik het inderdaad. dat klinkt logisch.
 
Assel
case kuyt14 jan 2010
hoi. patat assel staat links van de man die deze foto genomen heeft,niet op de plek van het voormalig station dus. volgens een collega heeft er op assel ook een seinhuis gestaan weet jij daar iets van groetjes case kuyt radio-kootwijk
reactie webmaster:
van het seinhuis wet ik zo niets, maar er is wel een boek over deze spoorlijnen verschenen: 'de trein tussen eem en rijn' heet het geloof ik ,zal het eens nakijken.
 
Hazerswoude- Koudekerk
Frank Kouwenhoven13 jan 2010
als de datum bij deze fot juist is, kan dit niet hazerswoude zijn. Ik vermoed dan ook dat de foto vóó 1950 is genomen. In dat jaar is namelijk de elektrificatie tussen Leiden en woerden voltooid. Bij mijn weten heeft er tot die tijd stoomtractie plaatsgevonden, maar een tijdje diesel vijfjes (Mat ´40)moet ook mogelijk zijn geweest. Ben benieuwd naar de reactie van de inzender. Succes met deze heerlijke site gewenst. Frank Kouwenhoven
reactie webmaster:
ik weet het niet precies.misschien een van de bezoekers.
 
Heerlen Woonboulevard Gertjan Stamer13 jan 2010
Volgens bepaalde media vrezen ondernemers op de Woonboulevard veel nadelen van deze nieuwe treinhalte-veel parkeeroverlast doordat mensen nabij hun auto parkeren en zo naar Hrl en Mt reizen...die parkeerruimte is er niet(volgens hun).Het is ook nooit goed...! Medio Januari is men weer aan het werk aan het spoor tbv realiseren nieuwe treinhalte voor de Veolia-treinen.
reactie webmaster:
dat zou dan toch weer opwegen tegen de aantallen mensen die juist van elders komen en de trein naar de woonboulevard nemen. hoewel ik me niet kan voorstellen dat dat er veel zijn. ik heb wel eens een ikea tafel mee genomen in de bus en de trein, maar die kwam behoorlijk gehavend thuis aan. Sinds we een auto hebben doe ik dat toch veel liever per vierwieler.
 
Den Haag Mariahoeve Marco13 jan 2010
Ik heb van een vriend gehoord dat je op dit station geen poortjes hebt voor de ov-chipkaart. Volgens mij is de ov-chipkaart bij de NS door heel Nederland ingevoerd. Maar kan je hier dan wel met de ov-chipkaart heen reizen?
reactie webmaster:
weet ik ook niet. misschien iemand van de bezoekers op de site.
 
Waddinxveen
Han Lefering13 jan 2010
Foto begin zestiger jaren, zie spelling Nederlandsche Spoorwegen.
reactie webmaster:
ik heb het veranderd.
 
Hilversum
Ad Koudijs13 jan 2010
Deze foto kan onmogelijk in 1992 genomen zijn; het op de achtergrond zichtbare (oude) stationsgebouw was immers al in 1990 gesloopt!
reactie webmaster:
ik heb er 1985 van gemaakt.
 
Lelystad Centrum Gertjan Stamer12 jan 2010
Omvangrijke werken weekend van zaterdag 16 Januari 2010 en zondag 17 Januari 2010.De glazen kap wordt aan rechtbankzijde verwijderd...geen treinverkeer tussen Lelystad en Almere Oostvaarders(busdienst dus ipv trein).
 
Veendam Wim Mensinga12 jan 2010
Het station van Veendam was zo je al aangeeft niet het enige NOLS station met een plat dak. Het station van Meeden had aan de zuidkant een uitbouw met een plat dak aan de noordkant zat een magazijntje vergelijkbaar met het station van Rolde
reactie webmaster:
Ik heb je opmerking bij het station geplaatst in plaats van bij de afbeelding.
 
Landgraaf
Peter Collet12 jan 2010
Electrificatie in de vorige opmerking kan niet kloppen. Pas vanaf 1 juni 1986 kwam de electrificatie van Heerlen - Kerkrade Centrum indienst.
reactie webmaster:
de HUA website meldt het volgende: 'Afbeelding van een blaaskapel op het perron van het versierde N.S.-station Schaesberg te Schaesberg tijdens de feestrit ter gelegenheid van de electrificatie van de spoorlijnen in Zuid-Limburg.' Het hoeft dus niet zo te zijn dat de lijn in Schaesberg was gelectrificeerd, maar het kan zijn dat er een feesttrein rondreed ter ere daarvan die ook schaesberg aandeed. maar het zou wel vreemd zijn als die feesttrein dan niet elektrisch reed.
 
Landgraaf
Han Lefering12 jan 2010
Foto gemaakt naar aanleiding van de indienststelling van de elektrificatie in mei 1949.
reactie webmaster:
ok ik heb de datum veranderd
 
Leerdam Gertjan Stamer10 jan 2010
Krantenartikel van zaterdag 1 December 2001 over sluiten cq slopen stationsgebouw nr 1...men houdt open dag en we zien een sterk verwaarloosd gebouw-zowel binnen als buiten!Treintaxi sluit per 1-1-2002,en per 1 Februari 2004 sluit het loket dus.In Juli 2005 gedeeltelijke sloop van stationsgebouw 2/de wachtruimte gaat er aan en men maakt gapende gat dicht...slopen is een optie!
 
Landgraaf Gertjan Stamer10 jan 2010
Met sluiting spoorlijn Schin op Geul-Duitsland in 1992 vervalt hier de goederenlijn naar Herzogenrath en wordt de enkelsporige lijn ingericht voor reizigerstreinen-dus bouw zijperron aan goederenlijn,spoor 3(1 en 2 voor de Miljoenenlijn)(Mei 1992)Stationsgebouw volledig in de steigers in zomer van 2000/gevelrestauratie.Vanaf 10 Juni 2001 gaan de NS diesels er uit en worden DB diesels(Euregio).In zomer 2002 sloop oude fietsenstallingen en bouw overkapte nieuwe kluizen en klemmen.Vanaf 27 Juli 2002 verbouwt men het stationsgebouw intern tot Ristorante Pizzeria Santa Maria(incl NS ticketverkoop)en opent op 1 Februari 2003 haar deuren.In voorzomer stopt Santa Maria met voorverkoop NS tickets. In voorjaar 2007 zaagt men berkenbomen om achter perron richting Heerlen.
 
Lage Zwaluwe Gertjan Stamer10 jan 2010
In 1987 is er een ongelijkvloerse kruising gekomen tussen het station en de Moerdijkbrug en gaf toen verlengd zijperron spoor 1(noordwaarts),sporen 2 en 3 ook verlengd (eiland)perron(noord)en spoor 4 zijperron ook noordwaarts verlengd.Blauw getintte abri's op alle perrons.Overpad hetzelfde als enige jaren geleden...Mei 2000 verplaatsing fietsenstalling aan noordzijde stationsgebouw ivm plaatsing betonvoeten bovenleiding HSL...en vanaf 4 December 2000 parkeerplaats aan zuidzijde stationsgebouw voorgoed afgesloten.Omringende bebouwing wordt alom gesloopt,gapende leegte blijft achter,eind November 2000 start sloop stationsgebouw in zeer slechte weercondities(regen,wind).Op deze plek dus spoorlijn HSL.Vanaf 14 April t/m 6 Juli 2003 is spoor 4 buiten gebruik en start bouw voetbrug over de sporen...voetbrug is gereed voorjaar 2004 en heeft zelfs 2 wachtruimtes die als het ware zweven oven de sporen,uitkijkend naar het noorden.De voetbrug heeft ook liften...bij HSL sporen,eilandperron...sporen 1 en 4 dus niet en oude overweg nog steeds open.Voetbrug afgesloten aan uitgang oostzijde(boerderij)eerst enige parkeerplaatsen maken en oude en nieuwe fietsenstalling bouwen.Officieel gaat voetbrug pas in Februari 2004 open.Fietsenstalling bij HSL sporen opgepimpt en deels vernieuwd..in voorjaar/zomer 2005 gaan de perrons deels vernaderen-oude abri's worden vernieuwd en men plaatst meer zwarte banken,knapt er flink van op.Het is en blijft een paar planken in een immens weiland,het voorziet kennelijk in een behoefte.
 
Kruiningen- Yerseke Gertjan Stamer10 jan 2010
Zomer 2002 sloop oude fietsenstallingen en op zelfde plek bouw nieuwe overkapte klemmen en kluizen.Sluiting NS loket per 17 Februari 2003.
 
Kropswolde Gertjan Stamer10 jan 2010
Aan het zuidelijke perron stond ooit oude fietsenstalling(richting Duitsland dus)en is late najaar 2001 gesloopt en vervangen door overkapte stalling voor fietsen.Perrons in bajonetligging volledig herbestraat en verhoogd en voorzien van nieuwe glazen abri's in voorjaar 2008.
 
Krabbendijke Gertjan Stamer10 jan 2010
Zomer 2002 sloop oude fietsenstallingen en bouw van nieuwe overkapte met klemmen en kluizen op zelfde plek.
 
Koog Bloemwijk Gertjan Stamer10 jan 2010
In Februari 2001 start met sloop oude fietsenstallingen en bouwen nieuwe overkapte..dus ook aan overzijde van de drukke weg en nabij kleine wachtruimte aan drukke weg(noordzijde).April 2002,een 8 meter diep gelegen blindganger(EEN BOM DUS)ligt onder de Provinciale Weg en op 23 Juni 2002 volledige stillegging treinverkeer,op afstand veel bekijks en ook omringende huizen moeten mensloos zijn.Vrijdag 11 Maart 2005 sluiting NS loket.Beide perrons worden herbestraat en iets opgehoogd najaar 2005. Nazomer 2008 sloop loketwand en horeca in dit fraaie loketgebouw.
 
Klimmen- Ransdaal Gertjan Stamer10 jan 2010
Ooit stond er nog een soort goederenloods aan zuidzijde stationsgebouw..later fietsenstalling en die is weer gesloopt in Juni 2002 en men bouwt fraaie overkapte fietsenstalling...opvallend feit is dat er geen fietskluizen staan,alleen klemmen.In 2005 opent de brasserie...exacte datum onbekend.
 
Klarenbeek Gertjan Stamer10 jan 2010
Bouw van nieuw klein loketgebouw aan dorpse zijde in 1959, in 1965 worden de zijsporen opgebroken. in 1975 sloopt men gebouw uit 1959 alweer en in najaar 1996 sloop van het tegonoverstaande gebouw. Dat wordt een blubberige parkeerplaats. Stalen perrondelen worden op het oude lage perron gelegd(plm 1998?). In het voorjaar van 2001 verlengd met houten delen, najaar 2001 bouw nieuwe overkapte fietsenstalling op oude plek Kloos-gebouw en tevens nieuwe glazen abri inclusief kaartautomaat. In late najaar 2006 wordt de halte grondig vernieuwd: men start met volledige vervanging parkeerplaats en uitbreiding naar trafogebouw (oostwaarts). In Mei 2007 sloop oude stalen en houten perrondelen en komen er eindelijk fatsoenlijke perronkeerwanden op goede hoogte (beide perrons). Verder nieuwe banken, nieuwe reclameborden, nieuwe kaartautomaat, nieuwe verlichting, alles gereed midzomer 2007. De parkeerplaatsbestrating gaf enige vertraging door winterse toestanden, volledig gereed in Januari 2008!
 
Klarenbeek
Gertjan Stamer10 jan 2010
Houten perrondelen om stalen perron te bereiken is er neergelegd ongeveer in voorjaar 2001.
 
Klarenbeek
Gertjan Stamer10 jan 2010
Perron richting Zutphen,fraaie fietsenstallingen gebouwd in het late najaar van 2001.
 
Kesteren Gertjan Stamer10 jan 2010
In 1963 is er brand geweest in oostelijke deel van het stationsgebouw, pas in 1965 hersteld maar dan zonder perronkap. Per 31 Mei 1981 weer Kesteren geheten ivm nieuwe station Rhenen aan de overzijde van de rivier. Juni 1983 wordt Post I gesloopt. De lage perrons worden verhoogd en overpad iets naar het oosten verlegd in April 2001. De gammele fietsenstalling op oude plek van overkapping en afgebrandde deel gebouw wordt vervangen door fraaie overkapte fietsenstalling inclusief klemmen en kluizen (zomer/ najaar 2001). Vanaf vrijdag 1 April 2005 rijdt hier Syntus. Oude sporen naar Rhenen die er nog liggen worden verwijderd tbv bodemsanering in vroege voorjaar 2005 en alles weer keurig teruggelegd! (sporen 1 en 2). Nadien ben ik er niet meer geweest!
reactie webmaster:
Wat grappig dat die rails zijn verwijderd maar nog wel terug gelegd. ze dienen toch nergens meer voor dacht ik?
 
Kerkrade Centrum Gertjan Stamer10 jan 2010
Aanleg spoorlijn in zomer 1925 en gereed in zomer 1934, er is nog een film van gemaakt. Ik ben bezig om dat via Beeld en Geluid te bemachtigen, film is van Joris Ivens. Per 15 Mei 1934 alleen open voor goederenvervoer en op 12 Mei 1949 feestelijke opening en per 15 Mei 1949 dienstregeling geldig. Stationsgebouw vernield in WO 2 en tussen de sporen Kloosgebouw. Op 12 Mei 1949 is er ook een fraaie zitbank geschonken door de burgerij van Kerkrade. onvindbaar tot nu toe? In 1954 gaan de stoomtreinen er uit en komen er dieseltreinen. Zoals een ouder iemand in Kerkrade mij vertelde is in 1955 de perronkap verhuist naar Heerenveen? Per 1 Juni 1986 electrificatie tussen Schaesberg/ Landgraaf en Kerkrade Centrum. Zomer 2002 sloopt men oude fietsenstallingen en komen er nieuwe overkapte klemmen en kluizen. De ZLSM is al enige jaren medegebruiker van dit gebouwloze perron. Hun houten loketgebouwtje bij hellingbaan/ overpad gaat weg in vroege zomer 2005. Vermeldenswaard is dat er verderop -daar waar de electrifactie ophoudt- nog een rode sintelperron ligt, na de overweg dus aan Duitsland zijde. Soms stopte daar een ZLSM railbus en ook wel een stoomtrein, had ook begin 21e eeuw klein houten loketbouwsel. zijn er hier ook foto's van?
reactie webmaster:
ik heb er geen foto's van (alles wat ik heb staat op de site) maar wellicht bezoekers of bij de ZLSM.
 
Kerkrade Centrum
Gertjan Stamer10 jan 2010
Foto laat perronverlenging zien richting overweg,gerealiseerd voorjaar 2007.Inclusief nieuwe kleine trap,gehele perron herbestraat en sloop oude blauwe abri's...
 
Rotterdam Maas
Han Lefering10 jan 2010
Deze foto is van circa 1910. Er staat een koolspitslantaarn op. Op nr. 12 van plus minus 1900 komt deze niet voor.
reactie webmaster:
heb het aangepast.
 
Hoorn Han Lefering10 jan 2010
Het kastje dat door de Hc wordt bediend is inderdaad bedoeld om de verderop gelegen drukke overweg niet te lang onnodig dicht te laten liggen. Op de post in Alkmaar stelt de automatische rijweginstelling (ARI)als het vertrektijd is de rijweg in, de Hc krijgt dan een lamp in het kastje ,vervolgens sleutelt hij en geeft daarmee de opdracht, waardoor de ahob en voor de richting Purmerend het overpad gesloten wordt en het sein uit de stand stop komt, tevens gaat het vertreklicht branden.
 
Kampen Zuid rob9 jan 2010
is er alle meer bekent wat er bij en om het station kompt ???
reactie webmaster:
wat bedoel je? of er een bushalte of andere voorzieningen komen? Ik weet het niet, maar wellicht iemand van de bezoekers van mijn site.
 
Kapelle- Biezelinge Gertjan Stamer9 jan 2010
Gestart in 1863 als Kapelle...in 1888 is het Kapelle-Biezelinge gaan heten; tijdens de spoorverdubbeling. Voorjaar/ zomer 2002 bouw nieuwe overkapte fietskluizen/ fietsklemmen. Dreigende sluiting per 10 December 2006 (al in Aug 1939 al eens gesloten!) maar wordt afgeblazen. al in Maart 2006 artikelen in kranten over eigen tellingen der gemeente. het blijft open. Spoor 3 lag ooit aan zuidzijde perron spoor 2, in 2008 zijn de struiken e.d. opgeruimd.
reactie webmaster:
ik heb de naamsverandering opgenomen in mijn database.
 
Kampen Gertjan Stamer9 jan 2010
Op zaterdag 13 September 2008 is de stationshal open geweest ivm bezichtigen modelbaan tgv introductie website Kamperlijntje.Dit allemaal op Open Monumentendag.Helaas is hal verder altijd dicht.
 
Kampen Gertjan Stamer9 jan 2010
In 1910 start sloop 1e stationsgebouw. vanaf December 1910 start bouw nieuwe goederenloods annex adm.geb, doet dienst als tijdelijk stationsgebouw. Op 26 November 1911 sluit 1e station en opent tijdelijke nieuwe station. Op 1 Juli 1912 opent nieuwe stationsgebouw zoals we het nu kennen. Najaar 1949 sloop zuidelijke perronkap vanwege verbreding Zwolsche Weg. In 1950 wordt verderop gelegen spoorsteiger gesloopt. In 1965 gaat men binnen een grote fout maken: prachtige monogrammen der NCS worden wit geverfd! Op 9 December 1977 ramt rode dieseltrein door stootjuk. Goederenloods in zuidelijk deel stationsgebouw wordt fietsenstalling en vooral aan straatzijde vernadert er veel: steile hellingbaan naar beneden, nieuwe entree enz. In zomer 2003 start men met bouw overkapte fietsenklemmen aan overzijde drukke straat (oost dus) tussen de snackbar en het Politiebureau. Men moet dus straat oversteken om station te bereiken. Noordzijde stationsgebouw wordt ontsierd door kaartautomaten vanaf begin 2005. Tussen 23 Oktober en 23 December 2006 houten perronverlenging tbv langere treinen (6 bakken) ivm groot onderhoud N-50. Wizzl wordt Kiosk per Mei 2009.
 
Overveen Gertjan Stamer9 jan 2010
Enkele feiten...in 1906 sluiting postkantoor, opening nieuw postkantoor aan Bloemendaalscheweg. Electrificatie spoorlijn 6-10-1935. In 1937 bouw van Politiebureau tussen stationsgebouw en de overweg (vanaf 1989 Albert Heijn supermarkt). Voorjaar 1997 opening lunchroom Klein Centraal in vml loketruimte NS. In najaar 2002 sloop oude fietsenstallingen en bouw nieuwe kluizen en klemmen (overdekt) op zelfde plaats. Voorjaar 2007 bielzen en beplanting verwijderd op lage deel eilandperron/ nabij overpad. Vroege voorjaar van 2009 start interne verbouwing lunchroom en heropend begin April 2009. December 2009 sloopt men de in 2002 neergezette overdekte fietsenstallingen. De kluizen verhuizen naar westzijde goederenloods (uit 1915) en op plek overdekte stallingen zien we fietsklemmen in een verdieping. Meer fietsen te stallen maar geen overkapping (gereed Februari 2010). Bekijk ook eens fraaie website www.klein-centraal.nl, vanaf April 2009 dus ook in de avond geopend.
reactie webmaster:
wat heeft dat postkantoor met het station te maken? of zat dat in het gebouw? En een website is toch altijd 24 uur per dag geopend? ;-)
 
Rotterdam Centraal
v.d. Linden9 jan 2010
Kan haast niet wachten totdat het nieuwe station gereed is. Ben zeer benieuwd.
 
Franeker
Han Lefering9 jan 2010
Het model gaslantaarn stamt uit de periode 1920-1925.
reactie webmaster:
ok ik heb het veranderd.
 
Aarlanderveen mart8 jan 2010
Nostalgie!! Ik heb hier 20 jaar met plezier gewoond!! leuke site trouwens.
reactie webmaster:
wat leuk. heb je nog afbeeldingen van dit gebouw uit die periode die op mijn site geplaatst zouden kunnen worden?
 
Emmen Zuid Paul Allebrandi8 jan 2010
In verband met de bouw van station Emmen-Zuid is de Nieuw-Amsterdamse straat tussen februari en november 2010 afgesloten voor alle verkeer. Gelijktijdig wordt het station gebouwd. Bron: Emmen.nu november 2009.
 
Hoorn
Han Lefering8 jan 2010
Links op de achtergrond rijtuigen van de SHM.
 
Hoorn
Han Lefering8 jan 2010
Foto midden zestiger jaren. Zie perronverlichting en schooltas. Links op de foto is de busgarage van de NACO zichtbaar.
reactie webmaster:
de schooltas is van allen tijden natuurlijk. zo een heb ik ook wel gehad in de jaren 80.
 
Maartensdijk Victor Lansink7 jan 2010
Ik lees hier dat ik iets precies zou uitzoeken en dat heb ik inderdaad geloof ik beloofd, dus hierbij mijn verslag. In 1873/1874 werd volgens bestek 16 van de Oosterspoorweg (HSM) bij km. 7.780 aan de Kerkdijk te Maartensdijk een dubbele dienstwoning gebouwd. Dat is dus het gebouwtje dat we op de foto’s steeds pal rechts van het spoor zien, met de witte topgevel. Op zeker ogenblik is deze gedeeltelijk als stationsgebouw in gebruik genomen, maar wanneer precies weet ik niet. De halte Maartensdijk is op 10 juni 1874 geopend. In 1875 werd een houten abri geplaatst, die zien we op de foto’s keurig op het linker perron staan. In 1879 werd de goederenloods gebouwd (zien we op de achtergrond), alsmede een paar wissels en zijsporen. In 1889 drong de Raad van Toezicht op de Spoorwegdiensten (RVT) aan op een fatsoenlijke stationsvoorziening te Maartensdijk, maar de daartoe ingediende plannen van de HSM werden door diezelfde RVT afgewezen. De HSM had er kennelijk zelf niet zoveel zin in. In 1900 werd uiteindelijk volgens bestek 857 het gebouw te Maartensdijk geheel voor de stationsdienst ingericht, waartoe de haltechef een eigen woning kreeg “op de berm aan de oostzijde van de spoorweg”. Uit het bestek blijkt dat men van het oude gebouw het portaal en kantoor wijzigde in een wachtkamer 1e/2e klasse, de woonkamer werd de wachtkamer 3e klasse, de oude wachtkamer, keuken en portaal werden plaatskaarten-/telegraafkantoor, vestibule en goederenlokaal en de slaapkamer werd magazijn met privaten en urinoirs. Volgens het verslag van de RVT over 1900 zou men in dat jaar het werk aan het oude gebouw en de nieuwe woning grotendeels voltooid hebben. Bouwjaar 1900 dus voor de nu nog bestaande chefswoning. Verder nog een paar haltechefs: M. Schellinger (1876-1900), A.M. Nieuwland (1900), H. de Jong (1900-1923),A van Rheenen (1923-1932), M.A. Wijnstekers (1931-1935). Dat is wat ik vond. Zal zeker niet compleet zijn.
reactie webmaster:
aha, de bouwjaren van de gebouwen zoals ze op mijn site staan zijn dus inderdaad correct. dank voor het uitzoekwerk.
 
Blauwkapel Victor7 jan 2010
Door alle discussie is er kennelijk onduidelijkheid ontstaan over het bestaan van deze halte, maar dat was dus van 1895 tot 1928. Zie mijn bericht van juli 2006.
reactie webmaster:
ok ik was het spoor even bijster, maar ik heb het nu aangepast. een beetje ingewikkeld met die twee verschillende haltes blauwkapel.
 
Scheveningen
Ron de Graaff6 jan 2010
Volgens mij is dit het huis waar de fam. Van Gorkum, heeft gewoond. Zij hebben daar een patattent gehad. Er liepen ook ganzen. Wij haalden daar vaak ganzeneieren. En patat natuurlijk.
 
Valkenburg Jac Pellegrom6 jan 2010
Station Valkenburg aan de Geul is per 3 januari 2010 definitief gesloten. We hebben geen stand kun bieden tegen de haast criminele activiteiten van de gemeente. Na fysiek geweld tegen onze medewerksters hebben we besloten het bijltje er bij neer te leggen. De interne sloop van het station is maandag 4 januari 2010 gestart. Dank aan alle bezoekers en gasten, Jac Pellegrom
reactie webmaster:
fysiek geweld van de gemeente? ik ben wel heel benieuwd naar het verhaal. wil je hier meer over vertellen?
 
Deze afbeelding is inmiddels verwijderd. P.P. van Birgelen5 jan 2010
Deze foto kan nooit uit 2000 dateren. Het station is hier duidelijk nog in gebruik door de NS. Ook zie ik in de verte nog net de twee uitrijseinen richting Schin Op Geul. Ik vermoed dan ook dat deze foto medio jaren '80 gemaakt is.
reactie webmaster:
de foto is zo slecht dat ik hem heb verwijderd.
 
Blauwkapel HSM Tjalling Halbertsma5 jan 2010
Enkele aanvullingen c.q. correcties halte Blauwkapel HSM (lijn Utrecht-Hilversum): 1885 Aanleg perron 1-6-1885:Open voor reizigersvervoer 1897: Perron verlengd van 30 tot 70 meter 10-10-1910: Gesloten voor reizigersvervoer. Geen prentje bekend.
 
Maartensdijk Marcel van Tongeren5 jan 2010
Heb nog wel een kleine aanpassing bij de baan/spoorwachterswoning. Stefan de Ridder zegt dat het huisje in 1900 is gebouwd, maar dat is geheel onjuist. Volgens de bouwtekening en andere bronnen is dit gebouw er gekomen. Over het stationsgebouw en wachterswoning kan ik je (momenteel) het volgende met zekerheid vertellen;

Halte

De 1ste opening was op 10 juni 1874 waarna er dagelijks 9 treinen stopten in de richting van Maliebaan. Vervolgens werd het gesloten op 15 mei 1934. Op 10 juni 1940 werd het weer geopend om vervolgens tijdens de montage van de portalen voor de 2de keer gesloten te worden op 5 januari 1941. Daarna stopte er nog sporadisch een trein om uiteindelijk in het jaar 1949 als laatste de deur van het station gesloten werd door laatst dienstdoende stationschef Petrus Marinus Wilbrink.
In 1963 werd het stationsgebouw afgebroken.
Eerste stationschef Muus Schellinger, waarop veel kritiek was over de manier waarop hij de passagiers hielp in en uitstappen.
19 jaar na opening vertrokken vanaf Maartendijk 18.659 reizigers in één jaar. Om het jaar 1882 als voorbeeld te nemen werden er 12.427 plaatsbewijzen verkocht voor de 3de klas, 1434 voor de 2de klas en 388 kaartjes voor de 1ste klas.
Kenmerk aan het stationsgebouw, die door de burgemeester allerminst veilig en zelfs het slechtste van de hele spoorlijn werd beschouwd, is de zijgevel die enige overeenkomst heeft met de gebouwen aan de Dorpsweg 42 en Dorpsweg 198 wat tot 1981 een gereformeerde kerk was.
Rechts was de entree naar de eersteklas wachtkamer met houten banken en een grote kolenkachel. De drie deuren onder het naambord Maartensdijk voerden naar het kantoor waar ook de hendels voor de bediening van de wissels zich bevonden.
De derde deur was van de tweedeklas wachtkamer die simpeler en kleiner dan die van de eerste klas. Via de vierde deur kwam je in de bagageruimte waar ook een basculeweegschaal en een lange houten kruiwagen voor de koffers stond. Helemaal rechts was de retirade (openbaar toilet) met doos en urinoir.
De entree was aan de achterkant van het pand. Vanuit daar kwam je in een gang die naar het loket voerde met links en rechts wachtkamers.
Na sluiting van de halte werd het stationsgebouw nog door diverse mensen gebruikt als woning, als laatst door Jannie en Sam Renes.

Baanwachterswoning

Schuin achter het stationsgebouw staat heden ten dage nog steeds de baanwachterswoning . In dat pandje woonden verschillende stationchefs met hun gezinnen, maar na sluiting van de halte werd het door de NS ook verhuurd aan andere bewoners. Vanaf 1963 is het verhuurd aan het echtpaar Laven. In 1997 liet de NS weten dat het huis afgebroken zou worden wanneer de bewoners zouden vertrekken, restauratie zou immers te veel kosten. In het voorjaar van 1998 besloot de NS het pand toch te verkopen. Stefan de Ridder, werkzaam bij de NS en zijn vrouw Marlys Schild hadden onmiddellijk interesse en kochten het, om het vervolgens in 2007 voor de vraagprijs van € 275.000 kk van de hand te willen doen.

Note
Ik kan je dit melden omdat ik als inwoner van Maartensdijk de oude halte op schaal 1:160 na bouw en zodoende veel informatie heb gekregen. Zelfs de krant gaat er aandacht aan besteden. Het zijn oude foto's, waarvan ik je er een heb gestuurd en vele documenten, oa. aanvragen van de bouwvergunning voor de baanwachtershuisjes. De aanvraag voor de "wachterswoningen" bij de voorheen zelfstandige gemeentebestuur is ingekomen op 23 juni 1910. Het kan dus nooit in 1900 al gebouwd zijn ;)

 
Marrum- Westernijkerk rense wijbenga5 jan 2010
beste wichor ik las op internet een stukje over het station van marrum westernijkerk.best mooie foto,s heb jij er opgezet maar er schreef jou iemand dat de ramen waren dichtgeplakt met plastic en de verf er al weer af gaat. nu heb ik met met een vriendt laatst het station schoon gemaakt en het gras gemaaid.maar wij kunnen niet aan info komen over de eigenaar.want zo kan het niet blijven het verot waar je bij staat zonde!!! dus wat gaan wij doen we gaan het kraken en er een echt station van maken maar nu zoek ik nog spullen die bij een station horen rails en borden oke een trein is leuk maar kost nogal wat.dus als u nog wat weet mail ff
reactie webmaster:
ik heb je bericht dat vrij lang in mijn mailbox was blijven hangen hier op de website geplaatst. wellicht zijn er bezoekers die je ook kunnen helpen.
 
Maartensdijk Marcel van Tongeren5 jan 2010
Het stationsgebouw was er nog niet in 1874. Het Utrechts Archief vermeld 1900, andere bronnen weer 1883. Wat het echte bouwjaar is kan ik nog steeds niet met zekerheid vermelden en ook de architect blijft misterieus, maar het ziet er naar uit dat het toch het werk is van Dirk Antonie Nicolaas Margadant. Niemand kan dat echter bevestigen, ook het Utrechts Archief niet. Wellicht dat het archief in Breukelen me daar binnenkort meer over kan vertellen, maar tot die tijd is het bouwjaar zeker niet 1874. Mischien dat er eerst een ABRI heeft gestaan op beide onverhoogde perrons en pas in 1900 het stationsgebouw zoals die op de foto's te zien zijn gebouwd is. Of was het in 1883 en is het ten onrechte afgrond naar 1900. Als het namelijk in 1900 was geweest had het nog in het archief van Maartensdijk moeten zitten. Het gehele archief van voor 1900 is in Breukelen. Maandag heb ik een gesprek met de laatste stationschef (is al in de 90), wellicht dat die meneer wat meer duidelijkheid kan verschaffen.
 
Maartensdijk Marcel van Tongeren5 jan 2010
Dirk Antonie Nicolaas Margadant of een van zijn werknemers is zo goed als zeker de architect (zeg 95%). Het archief van Breukelen heeft slechts info over het spoor Utrecht - Amsterdam, dus daar heb ik hiervoor niets aan. De genoemde 1900 bij het Utrechts Archief, is waarschijnlijk de datum dat het hele gebouw als station in gebruik is genomen omdat de stationschef toen zijn eigen woning kreeg. Blijven er 2 jaartallen over, namelijk 1873 of 1883. Op een ander traject zijn ook wel eens eerst andere gebouwen neer gezet tijdens de aanleg van het traject (dit traject dus 1873) en die zijn na 1879 veelal vervangen voor een nieuw gebouw ontworpen door Margadant. Het komt daar iig vandaan, maar het kan net zo goed iemand anders geweest zijn uit zijn kantoor en waar Margadant zijn goedkeuring voor gegeven hebt. Victor Lansink van het Utrechts Archief gaat dat helemaal precies uitzoeken. Ik hou je op de hoogte.
 
Hoorn Jurre Bruijna4 jan 2010
Mij valt op dat er voor de spoorboom op perron 2 en 3, ter hoogte van de meest westelijke CFA een kastje met een sleutelgat zit, nou blijkt dat de conducteur de sleutel erin kan steken en omdraaien om de spoorbomen dicht te doen (alleen richting Zaandam/Alkmaar, niet richting Enkhuizen)... Dit is niet de normale procedure voor het neergaan van spoorbomen. Heeft de webmaster of andere experts enig idee waarom dat juist hier het geval is? Zijn er nog meer stations die dit hebben? Waarom niet automatisch zoals andere spoorbomen? (De boom moet wel weer automatisch open gaan, dat kan de conducteur niet doen, trein is dan al weg).
reactie webmaster:
ik weet dat het ook bij Bilthoven zo is. denk dat het bedoeld is om verkeer niet te lang te laten wachten op stoptreinen. voor IC's gaan de bomen wel automatisch naar beneden.
 
Driebergen- Zeist
Cisca Simons conservator techniek4 jan 2010
De trambovenleidingen staan op deze foto evenwijdig aan de treinsporen, om een tram (NBM Amersfoort Rhenen 1067mm 1200V=) te laten passeren worden de aan de vakwerkligger hangende bruggen, vanuit het seinhuis links, omstreeks 60 graden gedraaid, er is dan een doorgaande bovenleiding voor de met pantografen uitgeruste trams. Vaste bovenleidingkruisingen spoor/tram waren er bij Leiden station en te Warmond, later nog bij Leiden Lammenschans. Op die plaatsen was er vanwege het harde punt in de bovenleiding voor elektrische treinen een maximum snelheid van ten hoogste 75 km/u. Dat was te Driebergen onaanvaardbaar, elektrische treinen moesten daar ook met 125 km/u of sneller kunnen passeren, vandaar de beweeglijke constructie. Deze was in dienst van 1938 tot 2 mei 1949. Aan de kop van het eilandperron is een andere bijzonderheid. Deze kop bestaat uit een normaalsporige lorrie. Deze kon met hobbelkruisingen (de treinrails waren niet onderbroken, het lorriespoor des te meer) tot tegen het perron aan de kant van het stationsgebouw worden gereden. Op die wijze konden perronkarren, rolstoelen en dergelijke, worden overgezet naar het eilandperron. Opgesloten tussen de overweg op de foto en die in de Bunnikseweg, was dit perron minimaal in lengte voor de langere treinen (en soms te kort). Er was daardoor geen ruimte voor hellingen naar een overpad. De lorrie is als hij aan het eilandperron staat vanuit het seinhuis geblokkeerd. Hij moest worden geduwd om hem te verrollen. Deze inrichting bestond tot zeker in de zestigerjaren. Inmiddels is een slinger in de Bunnikseweg gelegd en de overweg daar verplaatst, zodat er voldoende lengte is voor hellingen aan die zijde. Cisca Simons
 
Driebergen- Zeist
Cisca Simons3 jan 2010
De kop van het eilandperron (het rechter perron) is een lorrie die via een spoor met hobbelkruisingen tot tegen het perron bij het stationsgebouw kan worden gereden. Normaal is deze vanuit het hoge seinhuis bij de overweg vergrendeld. Hij diende om karren en dergelijke van het ene naar het andere perron te brengen. Opgesloten tussen twee overwegen was er aan de perrons geen plaats voor hellingen naar een overpad. Deze inrichting bestond ook nog toen het huidige stationsgebouw al in gebruik was.
reactie webmaster:
he wat bijzonder, leuk dat je dat hier kunt zien. je moet het wel weten want het was mijzelf niet opgevallen.
 
Hurdegaryp Gertjan Stamer3 jan 2010
In Mei 1998 neemt NoordNed de treindienst over en dus sluiting NS loket.In 2002 intrek Reflexa(een detacheringsbureau)en de oude kuipstoelen worden er uit gesloopt. Najaar 2002 start bouw overkapte fietsenstallingen.Mei 2004 verdere interne sloop...loketwand eruit alsmede de keuken en dichttimmeren van de grotere raampartijen met grote houten schotten,in zomer 2005 dus verbouwd tot kantoor Pro Serve Beveiligingen.
 
Hungerink- Mettray Gertjan Stamer3 jan 2010
Stopplaats heette toch ooit Eefde?
reactie webmaster:
stopplaats eefde lag aan de andere lijn. deze diende ook voor het dorp eefde maar had, om verwarring te voorkomen een andere naam.
 
Houthem- St. Gerlach Gertjan Stamer3 jan 2010
Vanaf 18 September 2002 bouw van nieuwe fietsenstalling nabij de overweg en is gelukkig fraai overkapt,de oude stalling aan oostzijde gebouw blijft nog even...November is nieuwbouw gereed. Oude stalling begin 2003 opgeruimd.In zomer 2009 zag ik de coniferen achter fietsenstalling niet meer,gerooid dus.
 
Horst- Sevenum Gertjan Stamer3 jan 2010
In 1992 gerestaureerd en heropend met NS loket op 6 Juli 1993 door de burgemeester himself.In najaar van 2002 sluit het NS loket alweer.Nieuwe fietsenstallingen met overkappingen aan zuidzijde spoorlijn alsmede nieuw plek westzijde stationsgebouw(waren eerst parkeerplaatsen)en nieuwe parkeerplaatsen meer westwaarts-stuivertje wisselen.Ook nieuwe overkapte fietsenstallingen aan oostzijde stationsgebouw.Vroeg in 2004 verbouwing loketruimte,hier komt makelaarskantoor.Februari 2006 start aanleg extra parkeerplaatsen oostzijde stationsgebouw en is gereed in lente van 2006.Najaar 2006 start perronverlengingen ivm Intercitystop 2 x per uur miv 10 December 2006,verlenging is trouwens oostwaarts.
 
Hoorn Kersenboogerd Gertjan Stamer3 jan 2010
Najaar 2000 zet men onoverkapte fietsklemmen neer en verplaatsing glazen busabri achter de net geopende Wizzl.In najaar 2001 start van fraaie overkapte fietsenstallingen aan beide zijdes,inclusief nieuwe kluizen onder de perrons die al sinds enige jaren oude kluizen hadden.en zelfs in zomer 2002 is men nog druk aan het bouwen.Kan me herinneren dat men zelfs via de intercom omroept dat men nieuwere stallingen heeft..!.Vanaf 14 December 2003 directe verbinding met Schiphol/Hoofddorp via nieuwe Hemboogviaduct,dan nog zonder eilandperron tussen de sporen!!!Vanaf 20 September 2004 gaat C'est de Pain de wachtruimte van koffie voorzien aan perron richting Hoorn dus en dat allen vroeg in de ochtend;na jarenlange sluiting dus weer open,weer gesloten zomer 2005.Zomer 2006 uitbreiding fietsklemmen zonder overkapping aan noorderlijke perron.Op donderdag 6 December 2007 wordt de Wizzl beroofd!!!en 2 weken sluiting volgt.Wizzl sluit per 1 Mei 2009.Late najaar 2009 zijn ramen afgeplakt,wordt vervolgd in 2010.Tussendoor is er nog meer gebeurt,zie hieronder.
 
Hoorn Gertjan Stamer3 jan 2010
In 1981 bouw van de welbekende en verguisde voetbrug over de sporen zo naar het grote perkeerterrein(nog NIET overkapt!)In 1990 complete renovatie stationsgebouw,nieuwe hal met NS loket.In zomer 2001 bouw Transferiumgebouw aan noordzijde voetbrug.Restaurant(Koffieshop)in't gebouw in zomer Cafe T genoemd.In Augustus 2002 start men met bouw ronde overkapping over de voetbrug uit 1981 en is gereed plm December 2002.Aan Transferiumzijde bouw overkapte fietsenstallingen/zuidwestzijde.Op 23 Februari 2004 stopt de Free Record Shop Kiosk ermee en ruimte staat jarenlang leeg..December 2007 is het geheel verbouwt tot nieuwe inloopkiosk..de oude Kiosk wordt gesloten(ook onder de perronkap spoor 1)Maandag 13 April 2008 sluiting Cafe T alwaar ik vele goed herinneringen heb ivm schoolreunie(tuinbouwschool!)en wordt verbouwd tot Burger King en heropend in Juni 2008.Eilandperron verhoogd einde 2009/begin 2010.
 
Hoogkarspel Gertjan Stamer3 jan 2010
De oostelijke parkeerplaats wordt 2 x zo groot en krijgt zelfs in Mei 2002 nieuwe voetbrug over sloot tbv sportvelden,er zijn hoge verwachtingen tbv reizigers maar vooral van sporters.In vroege voorjaar 2003 start men met bouwen(vooraf slopen)fietsenstallingen aan westzijde en oostzijde stationsgebouw.Najaar 2006 perronverlenging osstwaarts.Januari 2006 is vml NS loketgebouw heropend tbv duikersportvereniging...niet echt een verfraaiing van het gebouw,het ziet er niet uit!
 
Hoogezand- Sappemeer Gertjan Stamer3 jan 2010
Op oude plek stationsgebouw wordt in 1990 parkeerplaats gemaakt,nieuw stationsgebouw is dus ietwat oostwaarts gebouwd en ook nieuwe overpad en aangepaste perrons.Najaar 2002 bouw van compleet nieuwe oveerkapte fietsenstalling op oude plek oude fietsenstallingen.Voorjaar 2004 worden de teraakleurige platen van het stationsgebouw verwijderd...in nazomer 2005 weer herplaatst!Al in zomer 1999 NS loket gesloten en tijd lang leegstand...in zomer 2005 ingericht als reclamebureau en in December 2006 alweer leeg te aanvaarden!In Januari 2007 grijze platen over de ramen,onverhuurbaar kennelijk. In April 2008 worden de perrons verhoogd.
 
Hoofddorp Gertjan Stamer3 jan 2010
Op 31 Mei 1981 start halte Hoofddorp met 2 ruime wachtruimtes op de 2 zijperrons(zoals die nog lang te bewonderen waren op perrons Nieuw Vennep!)en dus hier dubbelsporig en electrificatie tussen RAI en Leiden CS.In voorjaar 1986 bouwt men aan westzijde Mercuriusplein een loketgebouw met de bekende rode brede dakrand van architect Corbey en is bijna hetzelfde als te zien is in Dukenburg en Nieeuw Vennep,er is verschil:Hoofddorp heeft trapopgang onder de luifel en verschilt dus van die andere 2.Men sloopt op dit perron dus de originele wachtruimte tbv bouw fraaie nieuwe gebouw.Perronopgangen blijven bij het fietspad gelegen wat vrijwel evenwijdig ligt aan dijk met bomen...in 1996 komen berichten over spoorverdubbeling en zelfs hogesnelheidstreinen en dus zal men het hier gaan uitbreiden!Sloop van het Corbey-gebouw(heeft dus maar 10 jaar gestaan!)en er wordt een tijdelijk stationsgebouw ingericht aan de noordoostzijde waar later het hoofdgebouw van James Cook werd gebouwd(inmiddels ander bedrijf!)en heeft koffieshop en loket tegen een aarden baan wat nieuwe sporen gaat krijgen en heeft tevens een houten noodbrug over de oude en nieuwe sporen heen-verbinding met 2e eilandperron(sporen 3 en 4 heden ten dage)Sporen 1 en 2 liggen vrijwel op oude plek,sporen 3 en 4 zijn er bijgebouwd...het bijkomende nieuwe viaduct is echter geschikt voor 6 sporen!.Alle perrons ,,verschuiven,, naar km 19,5,de oude 2 zijperrons lagen op km 19.0 en met enig voorstellingsvermogen is nog steeds de oude doorgang van de fietstunnel te zien en de busbaan met bocht was vroeger de 1e locatie loketgebouw.Dat tijdelijke station doet het toch 2 jaren en heeft bushaltes en gratis parkeren en tijdelijke fietsklemmen.Pinksteren 26 Mei 1998 opent station Hoofddorp op nieuwe locatie en is meteen een Wizzl,met verlichtte dakrand(verwijzing naar dikke dakrand 1e gebouw alhier)en tussen Wizzl en trappen heeft men wachtruimte gemaakt met een WC.Heeft tevens perronliften,bushaltes onder het zeer brede viaduct.Fietsenstallingen onder het viaduct en richting Zuidtoren(flatgebouw).In eerste instantie is stationsgebouw goed zichtbaar vanaf de Van Heuven Goedhartlaan maar in de loop der 2 jaren bouw reusachtig gebouw tussen station en die weg.Juni-Sep 1998 sloop tijdelijke stationsgebouw richting de Schipholtunnel.In begin 2002 laat men de bussen zelfs even stoppen aan die Van Heuven Goedhartlaan ivm bouw kantoorpand pal voor stationsgebouw.In April 2002 plaatsing Floriade fietsroutebord pal voor de ramen stationsgebouw.November 2002 herbestrating perrons!!!Start bouw overdekte en bewaakte fietsenstalling annex autostalling aan noordzijde stationsgebouw vorjaar 2002 en opent op 16 December 2002.Begin 2003 opruiming tijdelijke fietsklemmen onder het spoorviaduct en dat geeft veel ruimte!ook de bussen komen weer terug.De beide eilandperrons krijgen zelfs plantsoenvakken nabij de onderdoorgang noordzijde.Op 1 April 2004 stopt Treintaxi ermee.In November 2002 gaat deel van wachtruimte over in een Kiosk,die sluit weer in April 2004.De Wizzl gaat drastisch verbouwen en wordt een snackautomatiek annex Kiosk en C'est du Pain,alles in hetzelfde gebouw,heropend in Mei 2004(doet ook NS verkoop)en men noemt zichzelf nu Reizigerskiosk.In 2008 wordt vml Kioskruimte verbouw tot een GWK geldautomatenhal.Achter deze ruimte is trouwens al vele jaren Connexxionruimte,entree via wachtruimte(een deur nasst WC geeft toegang).Eind 2006 t/m zomer 2007 plaatsing OV poorten voor de perrontrappen en de kaartautomaten verhuizen naar voorzijde stationsgebouw voorjaar 2007(standen vroeger bij perrontrappen!)Eind 2008 is de verlichtte dakrand al defect en men sloopt dit leuke item in 2009 er vanaf.In 2008(najaar?)worden er pas een spoor aan westzijde en een spoor aan ostzijde bijgelegd en is station Hoofddorp 6-sporig ivm hogesnelheidslijn en zijn dus perronloos,in najaar 2009 pas intensief in dienst ivm Fyra treinen.Parkeerterrein aan oostzijde opgeheven en alweer bouw van gebouw inclusief parkeergarage...wordt vervolgd!
reactie webmaster:
wat een lap tekst. ik hoop voor je dat iemand het leest, het was mij iets te veel.
 
Holten Gertjan Stamer3 jan 2010
In September 2000 komt er tussen gebouw en oude fietsenstalling een zgn Service Unit te staan,net zoals Voorhout, Hilversum Noord, Breda Prinsenbeek en nog wat nadere stations. in September 2002 weer gesloopt! In voorjaar 2005 staat gebouw vrijwel leeg, dan staat er al plantenbak voor de deur naar loketruimte...wanner is het NS loket gesloten? In najaar 2009 gaat men van start met bouwen van geluidswal aan de westelijke uiteinden van de beide perrons.
 
Barneveld Centrum Gertjan Stamer3 jan 2010
Tussen sloop 2e stationsgebouw in 1970 en bouw nieuwe stationsgebouw (het huidige) heeft er nog een langwerpige glazen abri gestaan zuidzijde overpad, dit zou het 3e stationsgebouw (what's in a name) zijn en het huidige uit 1978 het 4e...toch? Naam Barneveld was er eerst, plm 1903 werd dat dus Barneveld Dorp. Lees en geniet boek Een eeuw Kippenlijn door Gerjan Crebolder uit 2003 en is Schaffelaarreeks nr 32.
 
Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen en die u beschikbaar zou willen stellen voor plaatsing op stationsweb? Mail dan naar Wichor Bramer.
2024 (37)
2023 (143)
2022 (136)
2021 (236)
2020 (163)
2019 (196)
2018 (222)
2017 (312)
2016 (307)
2015 (249)
2014 (397)
2013 (762)
2012 (1157)
2011 (1890)
> 2010 (1949)
   December (186)
   November (187)
   Oktober (218)
   September (144)
   Augustus (103)
   Juli (136)
   Juni (139)
   Mei (198)
   April (153)
   Maart (164)
   Februari (155)
> Januari (166)
2009 (1870)
2008 (1259)
2007 (996)
2006 (574)
2005 (482)
2004 (349)