Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Winterswijk GOLS

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Winterswijk GOLS die wordt toegevoegd aan de pagina.

Oorspronkelijke reactie:
Marco (26 dec 2007)
In 2006 heb ik met mijn vader dit inmiddels 100 jaar oude stationsgebouw opgezocht. Het gebouw is werkelijk prachtig. Van het vroeger zeer uitgebreide emplacement Winterswijk NWS/Winterswijk GOLS is weinig meer over. Slechts drie sporen liggen er nog bij het station Winterswijk. Die worden gebruikt door Syntus voor het rangeren. Het grootste deel van het oude rangeerterrein, en alle sporen bij Winterswijk GOLS, zijn opgebroken. Er resteert slechts een braakliggend terrein. Ik heb begrepen dat er in het voormalige station Winterswijk GOLS een klein museum is gecreëerd. Op het terrein staat als aandenken nog een oude locomotief op een roestig stukje spoor van een meter of vijftien. Dit stukje spoor lijkt mij redelijk authentiek. In 1884 takte het spoor richting Neede bij wachterswoning 57 naar het noordoosten af van de NWS-lijn Winterswijk-Zutphen. In 1926 liep het spoor richting Zevenaar aan de noordwest-kant parallel aan de huidige Houtladingstraat en langs de Industrieweg, om vervolgens aan te sluiten op de plek waar het huidige tracé vanuit Aalten afbuigt naar het oosten. Richting Groenlo en Neede liep het tracé in 1926 toen over het huidige Europark, ten zuiden van het huidige tracé richting Lichtenvoorde-Groenlo, om dit tracé te kruisen bij het einde van de Morgenzonweg, wederom bij wachterswoning 57. Later (o.a. in 1953) kreeg de lijn richting Groenlo iets noordelijker tracé, maar nog steeds parallel aan de NWS-lijn, waardoor de lijn zonder kruissing kon voortbestaan tot de opheffing in 1937. (met dank aan de boeken van Evert Heusinkveld en Arjan Ligtenbarg)
reactie webmaster:

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina