of:
home
zoeken
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
agenda
te koop
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer

Plaats een opmerking bij station Boksbergerweg

Op de pagina kunt u een opmerking of herinnering insturen aan station Boksbergerweg die wordt toegevoegd aan de pagina.

Natuurlijk wordt je opmerking pas zichtbaar nadat de webmaster er zijn goedkeuring aan heeft gegeven. In de regel is dit binnen enkele uren.

Oorspronkelijke reactie:
Tjalling Halbertsma (21 feb 2008)
De zaak is eenvoudig: er is een datum van feitelijke sluiting en een van administratieve sluiting. De feitelijke sluiting manifesteert zich doordat de naam van het station of de halte of stopplaats niet meer voorkomt in het spoorboekje, dan wel dat hij nog een jaar (soms enkele jaren) wordt vermeld maar alle treinen rijden bij het station door. De administratieve handeling is slechts bij weinigen bekend doordat hij geen zichtbare gevolgen meer heeft. Je kunt een parallel trekken met oorlogen: op een dag wordt voor het laatst een kanon in het ene land afgeschoten op een vlieg in het andere land. Er komt een wapenstilstand tot stand. De formele staat van oorlog duurt echter voort tot de sluiting van een vredesverdrag, en dat kan jaren later of zelfs helemaal nooit zijn. Wie alle gewicht hecht aan het gezag van het document en niet aan het feitelijk gebeuren zal de administratieve handeling, respectievelijk vredesverdrag als einde van de halte, respectievelijk de oorlog beschouwen. Ik ken overigens de gevaren van Oral History, en ken de verrijking door archiefonderzoek. Liefhebbers vinden in de roman van Hubert Lampo: "Hermione betrapt" een fraai litterair voorbeeld. De rest van de mensheid houdt het op de feitelijke toestand - inclusief lieden die al 65 jaar wroeten in spoorboekjes en geschiedenis van spoorwegen, en zich al vlak na de oorlog de restanten van bijvoorbeeld de OLDO-halte Posthoorn opzochten. Voor een zaligverklaring moet men een wonder hebben verricht en bovendien katholiek en dood zijn. Nu ben ik niet van plan katholiek te worden of dood te gaan. Ik kan dus, onbevreesd voor zaligverklaring, onbekommerd blijde zijn nu het door Victor Duiker veronderstelde wonder zich zo waarlijk heeft voorgedaan. Ik ben namelijk in het bezit van de blijkbaar niet bij het spoorwegarchief aanwezige Officieele Reisgids van het najaar van 1922, te weten 8 October 1922. Daarin komt de Boksbergerweg niet voor.
reactie webmaster: Vincent Duiker zegt in zijn reacties dat er tussen 1920 en 1923 nog treinen hebben gestopt op de lijn naar Zwolle. De vraag is waar hij die informatie vandaan haalt, omdat volgens de spoorboekjes van Halbertsma de halte Boksbergerweg niet meer in het spoorboekje van najaar 1922 staat. Wellicht heeft Het Utrechts Archief hierop een antwoord? Ik zal Victor Lansink ook raadplegen.

naam:
e-mail:
(toon mailadres niet op de site)
los deze som op **
Uw opmerking of vraag:

* verplicht veld
** omdat er blijkbaar nogal veel spam op dit formulier wordt ingevuld (die ik dan handmatig moet verwijderen) moet je deze eenvoudige som oplossen om te tonen dat je geen spam robot bent.
N.B. Voor diegenen onder jullie die niet zo'n ster in rekenen zijn: het antwoord is dus 2.

Ga terug naar de vorige pagina