Geavanceerd
mobiel
spoorkaart
spoorlijnen
tijdlijn
typen stations
reisplanner
nieuws
bronnen
links
literatuur
FAQ
contact
gastenboek
inloggen
overig
© disclaimer
station Amsterdam RAI - afbeelding 50 station Amsterdam RAI

stationsgebouw I (1981)
Amsterdam RAI was het tweede station dat Amsterdam met Schiphol verbond. Ingevolge de wens van de RAI-directie werd hiermee het RAI-complex aangesloten op de Schiphollijn, nadat de lijn in 1981 was doorgetrokken naar Leiden. Deze ontsluiting liep vooruit op de aanleg van de definitieve tak van de in 1992 voltooide ringspoorbaan rond Amsterdam. Het station kreeg om die reden een tijdelijk karakter: het werd grotendeels in staal opgetrokken zodat het gemakkelijk te demonteren was en een grote restwaarde had. Niettemin is het een zuiver voorbeeld van een alles-onder-een-dak station geworden. De trap die zich om de liftschacht draaide vormde een duidelijke ingangspartij. De RAI schonk een opmerkelijke 'tijdaanwijzer' van de kunstenaar Kurt Ingendahl.

Afbeelding toegevoegd op 9 jan 2021

Welk cijfer geef je deze afbeelding?
Bedenk: je beoordeelt niet de schoonheid van het gebouw, maar de kwaliteit van de afbeelding.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Je bent de eerste bezoeker die deze afbeelding een waardering geeft.
Bron: Kees van de Meene ©
Een liefhebber van spoorwegen en stationsgebouwen, die reeds sinds de jaren 50 de Nederlandse infrastructuur systematisch heeft gefotografeerd. Auteur van diverse boeken.
Foto's in hogere resolutie zijn aan te vragen via de NVBS (fotobureau@nvbs.com) Fotonummer vdM47628
Meer afbeeldingen van Kees van de Meene ©

Schrijf hier uw opmerkingen bij deze afbeelding.

Heeft u zelf foto's die in deze verzameling zouden passen, mail deze dan naar Wichor Bramer. Het gaat daarbij om foto's van het station of van stationsgebouwen. Foto's van treinen waarop geen stations te zien zijn neem ik niet op op mijn site.

1981
1982